Siyaset Erdoğan'dan Libya açıklaması
Paylaş
Erdoğan'dan Libya açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Libya ile ilgili yol haritasını açıkladı

İşte Başbakan Erdoğan'ın Ak Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısından satır başları:

- Bizim Libya politikamızın temel amacı, halkın meşru talepleri karşısında anayasal demokrasiye geçişi sağlayacak, gerekli şartların oluşturulması ve Libya'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasıdır. Bu çerçevede halka yönelik saldırıların durdurulması ve geçiş sürecinin halkın genel kabulüne uygun şekilde gerçekleşmesi önem taşımaktadır.

- Hiçbir zaman gizli ajandamız, gizli gündemimiz olmadı, olmamıştır ve olmayacaktır. Bize göre bir damla Libyalı'nın kanı milyarlarca dolarlık petrol kanından daha değerlidir.

- Libyalı kardeşlerimize özellikle yardım eli uzatmak için yoğun gayret içindeyiz. Libya'dan 471 kişiyi Çeşme Limanı'na getirdik. Bu operasyonu büyük riski göze alarak gerçekleştirdik. Yardım operasyonlarına devam edeceğiz.

- Türkiye olarak BM'nin kararlarının uygulanmasına tam destek veriyoruz. Libya'da gerçek bir ateşkesin sağlanmasının ardından siyasi süreç ivedilikle başlatılmalıdır.

- Bingazili kardeşlerime de seslenmek istiyorum. Kardeş Türkiye halkı hak ve özgürlük çağrınızı yüreğinin derinliğinde hissetmektedir. Başından itibaren hakkını hukukun isteyen insanlara karşı yapılan müdahaleleri bizler şiddetle eleştirdik. Maruz kaldığınız zorlukların aşılması için samimi bir gayret içinde olduk bundan sonra da haklı taleplerinizi desteklemeye, maruz kaldığınız yanlışlıkları engellemek için çaba göstermeye devam edeceğiz.

- Bölgede yaşanan insanlık dramlarına seyirci kalan ve demokrasiyi Libya halkına çok gören bir kısım güç odaklarının bugün hakkı ve hukuku savunan Türkiye'ye karşı karalama kampanyalarına başlaması üzüntü vericidir. Bu karalama kampanyalarının ardında hangi odakların olduğunu biliyoruz, dikkatle izliyoruz ve bunları da not ediyoruz.

- NATO harekatını engellemeye çalıştığımız iddialarını özellikle reddediyoruz.

- Libya'nın toprak bütünlüğü mutlaka korunmalıdır. Kardeşlerimden rica ediyorum, Ömer Muhtar'ın ruhunu şad edecek şekilde bir ve beraber olun.

İŞTE TÜRKİYE'NİN ÇÖZÜM FORMÜLÜ

Libya için belirlediğimiz yol haritası 3 maddeden oluşacaktır:

1- Derhal gerçek bir ateşkes sağlanmalı ve Kaddafi'ye bağlı askerler bazı şehrilere uyguladığı kuşatmaları kaldırmalı ve bu şehirlerden çekilmeli.

2- Hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm Libyalılara yapılacak kesintisiz insani yardımların ulaşacağı güvenli bölgeler oluşturulmalı.

3- Derhal tüm Libya halkının çıkarlarını kapsayacak bir siyasi dönüşüm süreci başlatılmalıdır.

(Hürriyet)

Haberin Devamı