Siyaset Erdoğan'a cezaevi mektubu sürprizi
Paylaş
Erdoğan'a cezaevi mektubu sürprizi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Finlandiya'nın Başkenti Helsinki'de, 07 Temmuz 1999'da Pınarhisar Cezaevi'nde yatarken, bir başörtüsü mağduruna cevaben yazdığı mektubun orijinali sürpriziyle karşılaştı

Helsinki'de, Yeni Dünya Kültür Merkezi olarak kurulan ve Türkçe, İngilizce ve okul derslerinde öğrencilere yardımcı olan bir özel eğitim merkezinde öğretmenlik yapan Süveyda Aynur Sevgican, Başbakan Erdoğan'a üniversite öğrencilik yıllarında başörtüsü sorunuyla ilgili yaşadığı sorunları anlatan mektubuna karşılık cevap mektubunu gösterdi.

Haberin Devamı

Sevgican, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde, başörtüsü sorunuyla ilgili üniversiteyi bırakma kararı aldıktan sonra bir mektup yazdığını, ancak Erdoğan'dan gelen cevap mektubuyla üniversiteye devam ettiğini söyledi.

Erdoğan'ı Helsinki'deki kaldığı otelde ziyaret eden Sevgican, Başbakan'ın o tarihte cezaevinden yazdığı mektubun orijinalini de gösterdi. Erdoğan'ın, 07 Temmuz 1999'da Pınarhisar Cezaevi'nden yazdığı mektupta şunlar yazıyordu:

‘Süveyda Aynur kardeşime; duygu yüklü mektubunuza teşekkür ediyorum. Sizler geleceğe yönelik umudumuzsunuz. Mefahirimizsiniz. Biz umudun, inancın ve özgürlüğü ışığını ülkemizin her karış toprağında ve bütün insanlarımızın yüzünde görmek istiyoruz. Pınarhisar Cezaevi'nden dışarıyla bu duygularla bakarken, sözleri hasret ve sevgiyle selamlıyorum. İmanın güneş yüzlü çocuklarıyla aydınlık yarınların Türkiye'sini birlikte kuracağız. Oku, düşün, uygula, neticelendir. Recep Tayyip Erdoğan.'

Haberin Devamı

Erdoğan, Süveyda Aynur Sevgican ile eşi Ürcan'a teşekkür ederken 2,5 yaşındaki Melda adındaki kızlarını kucağına alarak sevdi. Sevgican çiftinden tek çocuk sahibi olduklarını öğrenen Erdoğan, 3 çocuk tavsiyesinde bulundu. Erdoğan, “Yine bir başörtüsü mağduru olduğu dönemde Süveyda hanım bana cezaevindeyken bir mektup yazmış. Pınarhisar'da misafir edildiğim zaman mektuplara cevap yazıyordum. Bir cevap da Süveyda hanıma yazmışım. O zaman 10 bine yakın mektuba cevap yazmıştım. Bütün geceleri ben gelen mektuplara cevap yazıyordum, işte bir tanesi de Süveyda hanıma yazdığım mektup” diye konuştu.

Erdoğan, kendisine gelen mektuplara tek tek el yazısıyla cevap yazdığını belirterek “Türkiye’de bunların gerçeleşiyor olmasına şahit olduk, oluyoruz” dedi. Bu arada Yeni Dünya Kültür Merkezi öğretmenleri ve buradan eğitim alan Türk çocukları Erdoğan'a otel çıkışında çiçek verdiler.

Erdoğan, kaldığı otelde Finlandiya Dışişleri Bakanı Stubb ile bir saati aşkın bir süre konuştuktan sonra Finlandiya Televizyonu'na mülakat verdi. Öte yandan Erdoğan, Başbakanlık'taki ortak basın toplantısının ardından, Tatar İslam Cemaati'nin dernek binasına giden Erdoğan, burada yaklaşık bir saat görüşme yaptı. Tatarlar, Finlandiya'ya nasıl geldiklerini, birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı'nın kendilerine nasıl sahip çıktıklarını, 1930'larda Türkiye'den buraya Türkçe öğretmek için öğretmenler gönderildiğini, daha sonra bu uygulamanın devam etmemesi üzerine, yeni nesil tatarların Türkçe bilmediği Erdoğan'a aktarıldı. Başbakan Erdoğan, akşam saat 18.30'da uçakla Ankara'ya hareket etti.

Haberin Devamı

Ümit KOZAN /HELSİNKİ / DHA