Gündem Erdoğan ve Ruhani'nin ortak basın açıklaması

Erdoğan ve Ruhani'nin ortak basın açıklaması

Paylaş
Erdoğan ve Ruhani'nin ortak basın açıklaması

Türkiye'de önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Başbakan Erdoğan'la da görüştü. Heyetler arası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara'ya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan baş başa görüştü. Görüşme sonrası gazetecilerin karşısına geçen iki lider gündemle ilgili sorulara da cevap verdi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'DAN BAYRAK TEPKİSİ

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır’daki bayrak indirme olayına ilişkin, "İçişleri Bakanım hemen teftişi başlatmıştır. Bunun çocuk olması bizi ilgilendirmez. Bir çocuk bizim kutsalımız olan bir bayrağı alma maharetini gösteriyorsa bunun bir karşılığı muhakkak ki olacaktır. Bedeli neyse bunun bedelini de onu oraya gönderenler, kendisi, onlar da ödeyecektir. Çocuktur diye bizim bayrağımıza kutsalımıza bu şekilde saldırmak suretiyle buna sessiz kalmamız mümkün değildir" dedi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer18359","18359","201406","18359-148384.jpg","1", "0","Başbakan Erdoğan'dan sert bayrak açıklaması");

İşte toplantıda iki lider gazetecilerin soruları:

Soru: İki ülke arasındaki ticaret hacminde enerji ve turizmin payı nedir?

Ruhani: Bugün yaptığımız görüşme sonrası iki ülkenin bankacılık ve ulaştırma arasında kolaylaştırmalara ihtiyacımız var. Özellikle özel sektör ve enerji alanında kolaylaştırmalar yapmalıyız. İkili görüşmede İran, yatırım konusunda demiryolları ve limanlar konusunda yatırımcıları kabul etmeye hazırdır. Turzim alanında, enerji ve turizm alanında atılacak adımlar süreci kolaylaştıracaktır.

Soru: Siz BM'de şiddet ve aşırılılıklarla mücadele gününün belirlenmesini istemiştiniz. Sizce İran ve Türkiye bölgede bu konuda ne yapabilir?

Ruhani: Terörle mücadele için her iki ülke hem inançlı hem de kararlıdırlar. Bugün bölgede aşırılık ve şiddet bütün ülkelerin zararınadır. Bölgedeki aşırı uçlara ses etmeyenler bugün pişmanlar, bugün pişman olmazlarsa yarın pişman olacaklar. Her iki ülkede de rahman bize yardım edecektir. Şiddet ve aşırılıklarla mücadele konusunda önemli adımlar atılabilecektir. İki ülkenin dış işleri bakanı da geçtiğimiz dönemde önemli görüşmelere imza attılar. Hem güvenlik hem istikrar hem de bölgenin kalkınması için bu ittifak geliştirilmelidir.

Soru: Sorum sayın Hasan Ruhani'ye. Türkiye, İran'dan doğalgaz alıyor. Ancak fiyat konusunda bir yükseklikten bahsediliyor. ikinci sorum da Başbakan Erdoğan'a... Doğalgaz konusunda bir indirim sözkonusu mu? Diyarbakır ve Lice olayları sonrası bir de bayrak indirme olayı var. Sizin bu konudaki görüşleriniz nedir?

Ruhani: Gaz konusunda, Başbakan Erdoğan'ın İran'a yaptığı ziyarette konuştuk. Bugün de konuştuk. İki bakan bu gece oturup görüşmelere devam edecekler. Gazın fiyatı bazı parametrelere bağlı. Bu kadar da kolay değil. Bu konu görüşüldü. İki bakanımız bu gece müzakerelerinden sonra cevap verecekler.

Erdoğan: İki bakanımızı görevlendirdik çalışacaklar. Arzulanan mütabakatı da sağlarlar. Bizler o zaman İran'dan ithal ettiğimiz gazı arttırma fırsatımızı elde etmiş oluruz. Doğalgaz çevrim santrallerindeki enerjinin de daha ucuza elde edilmesi için gerekli hazırlıkları yapacağız. Bu gece çalışılacak ve temellim odur ki bu gece sonuca varılacak.

Diğer konuya gelince, Diyarbakır'daki bayrak indirilmesi konusu.. Bununla ilgili olarak benim söyleyebileceğim en şiddetli cümle ne ise onu benden duyun. İçişleri Bakanımız teftişi başlatmış durumdadır. Tabi orada görevli olan komutanla ilgili de teftiş yapılacak. bunun çocuk olması bir şeyi değiştirmez. Bedeli ne ise onu oraya gönderenler ve kendisi ödeyecektir. Çocuktur diye bayrağımıza saldırması ve bizim buna sessiz kalmamız söz konusu değil. Orada bayrağımızı indirme cüretinde bulunuyor. Burada görevli komutandı askerdi oradakiler de bedelini ödeyecektir. Bölgedeki gelişmeler hususunda halkıma bir çağrıda bulunuyorum. Bilesiniz ki bu çözümsüzlük sürecini devam ettirmek için atılan adımlardır. Bu provokasyonlara karşı milletçe dik durmamız lazım.

Diyarbakır'daki annenin ortaya koyduğu tavrı, Tokat'taki tavrı herkesin koyması gerekiyor. Bundan sonra yol kesenler gereken bedeli ödeyecektir. Ülkemizin huzurunu kimsenin bozmaya gücü yetmeyecektir.

Soru: Suriye konusunda Türkiye ve İran arasında farklı bir düşünce var son durum nedir? İkinci olarak sayın Ruhani suriye lideri Beşsar Esad'a kutlama mesajı gönderdi mi?

Ruhani: Suriye ile ilgili de konuştuk. Biz bütün ülkelerle ilgili bu stratejik kurallar çerçevesinde bütün halkın oylarına tabiyizdir. Bizim için önemli olan şey Suriye'de akan kan dursun. Terörist gruplar oradan çıkartılsın ve Suriye'nin geleceği Suriyeliler'in elinde olsun. Evet ben Esad'a tebrik emsajı gönderdim.