Siyaset Erdoğan ABD'ye gitti
Paylaş
Erdoğan ABD'ye gitti

Erdoğan ABD'ye gitti

Başbakan Erdoğan Amerika Birleşik Devletlerine Hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde açıklama yaptı. Başbakan Erdoğan, ABD 'nin ardından da Meksika'ya da gideceğini söyledi. Başkan Obama'yla kısıtlı katılımlı bir görüşme yapacaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, ardından " Başkan Obama'yla çalışma yemeğinde bir arada olacağız" dedi. ABD Kongresinin önde gelen üyeleriyle de görüşeceğini söyleyen Başbakan Erdoğan," Model ortak olan Türkiye olarak ikili ilişkilerin gelişimine ilişkin görüş alışverişinde bulunacağız. Uluslarası stratejik ortakliğımızın gereği olarak attığımız adımlar var " diye konuştu. Erdoğan görüşmelerde, Terörizmle mücadaleden, kitli imha silahlarının yayılmasının önlenmesi hatta iklim değişikliği gibi çeşitli konuların gündeme geleceğini söyledi. Erdoğan Meksika'ya yapacağı ziyarette de ikili konuların yanında, Uyuşturucu ve Organize Suçlarla mücadele gibi konuların da gündeme geleceğini aktardı.

Haberin Devamı

SİNE-İ MİLLET TARTIŞMALARI

Gazetecilerin göndeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün DTP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili Sine-i Millet'e döneriz sözlerine yanıt verdi. " Doğmamış çocuğa don biçilmez" diyen Erdoğan," Bu kararı verecek olan merci Anayasa Mahkemesi, parti kapatılmalarıyla ilgili bizim düşünceleremiz bellidir. Verilecek karar ülkemiz için hayırlı olur" dedi. Sine-i Millet hiçbir siyasinin tasarrufu altında değuldir" diyen Erdoğan sözlerini, " Bunun ölçüsü sandıklarda görülür. O halkımıza ait olan tasarruftur, onun üzerine hiç bir liderin onun üzerinde etkisi olamaz " şeklinde tamamladı.

BAYKAL'A YANIT

Ergenekon davasıyla ilgili Baykal'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine konuşan Erdoğan," Hukuk tasarrufu çerçevesinde bu kararı yargı versin. Kalkıp ana muhalefet lideri her zaman yaptığı açıklamaları yapıyor. Ben bunları çirkin buluyorum. Kuvvetler ayrılığı prensibinin olduğu bir toplumda yargı erkine müdahale olarak görüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

DEMOKRATİK AÇILIM SÜRECİ

Demokratik açılımla ilgili tartışmaların ve son olaylarla ilgili bir soruya da Başbakan Erdoğan, " Milli birlik ve kardeşlik projesi konusunda herkesin taşları eteğinden kimileri de paçasından dökülüyor. Biz bunun devlet projesi olduğunu muhatabının 72 milyon olduğunu söyledik. Biz bunları her vatandaşımıza anlatmanın gayreti içinde olacağız" diye yanıtladı

ORTADOĞU'DA ARABULUCUK

İsrail'in Filistinlilirenin evlerine el koymasına ilişkin bir tepkisi olup olmadığı ve arabulucuk yapıp yapmayacakları yönündeki bir soruya da yanıt veren Başbakan Erdoğan, " Biz durumdan vazife çıkaramayız. Taraflar Türkiye'den arabuluculuk talep ederlerse gereken gayreti gösteririz. Ortadoğu'da aktörler çok. Uluslar arası kurum ve kuruluşlar çok. Bundan sonra da bu tür gayretlerin içinde bulunacağız. Taraflar böyle bir talepte bulunmadığı sürece bizler böyle bir eşeyin içine girmeyiz" dedi.

AFGANİSTAN AÇIKLAMASI

ABD'deki Görüşmelerde Afganistan'a muharip asker talebinin gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki bir soruya da cevap veren Erdoğan, " Silahlı kuvvetlerimiz talep gelmeden 700 civarında olan asker sayımızı 1750 civarına çıkardık. Şu anda biz orada yapabileceğimiz yapıyoruz. Bunun dışında ne olur diyecek olursanız Afgan ordusuna eğitim verme imkânımız var onu yapabiliriz. Silahlı kuvvetlerimiz buna hazır aynı şekilde emniyet teşkilatımız da buna hazır. Altyapı konusunda orada çok önemli çalışmalarımız oldu. Şu ana kadar 150 milyon dolarlık yatırımımız var. Bütün bunlar Afgan halkı ile tarihten gelen yakınlığımızın geleceğe taşınması ile ilgili olarak atılmış adımlardır" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

DHA