A. Yavuz Kocaömer 'Engelsiz bir dünya istiyoruz çok mu?'
HABERİ PAYLAŞ

'Engelsiz bir dünya istiyoruz çok mu?'

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde okuyucularımızdan Gülüzar Resuloğlu'ndan bir mail aldık. Duygularını öyle güzel anlatmış ki, aşağıda sizlerle paylaşmak istedik.

'Siz nasıl engellendiğimizi görmekten hâlâ bıkmadınız mı?'

Günlerdir basından engelli haberi arayıp aynı çaresizliği ve bireysel çabaları görmekten, ilaç arayan çocukların haberini yapmaktan çok huzursuzum ve mutsuzum. Belediyelerin bir çivi çakıp engellinin yaşamını düzelttiğini sanmalarından gerçekten bıktım.

Yaklaşan engelli haftası ve engelli haberleri

Engelli haftası yaklaşıyor. 5-10 Mayıs Engelli Haftası, eğlenecek miyiz? Yoksa eylem mi yapacağız? Huzurlu ve sorunsuz yaşamak için koşullarımız düzeltilecek mi? Yaklaşan yaz ile birlikte, turizm dernekleri ücretsiz ya da gayri insani koşullarda, engellilere tatil olanağı yaratacak. Engelli arkadaşlarımızdan engellilere uygun olmayan yerleri denetleyecek, uyaracak, koşulların iyileştirilmesi için çaba harcayacak kimse yok mu? Sadece evden çıkmak için yaşadığı her türlü zorluğa rağmen sorunlarını söylemiyor, yaşanması imkansız koşullara 4-5 gün dayanıyor diye sıkıntıları çözmeyecek, gözümüzü mü kapatacağız? İlgili ilçe belediye başkanları problemleri çözüp engelsiz tatil yeri yapılmasına yardımcı olmayacak mı?

'Milletvekillerine öğretmek'

Sokaklara çıkıp, insani yaşam haklarını almak için bile eylem yapmamıza gerek yok. 550 milletvekili meydanlarda bir gün, bir organını engelleyerek yaşasa... Böylece bize dayatılan koşullarda nasıl yaşanır öğrenmiş olurlar. Biz neden bu haftayı eğlenerek geçiremiyoruz?

'Babalar evlerini terk etmeyecek'

5-10 Mayıs Engelliler Haftası’nda ben bile vazgeçtim haklarım için sokağa çıkmaktan. Aylardır evden, 3’üncü kattan aşağıya inemezken, sırtlarında çocuklarını okula ya da fizyoterapiye götüren annelere, engelli raporunla engelsizlere uygun evlerde nasıl yaşıyorsun diyemiyorum. Engellenmiş koşullarda yıllardır yaşayan benim. Bu sorunları yaşayanlar ne istedikleri sorulduğunda koşulların düzeltilmesini ister. Bir akülü sandalye bağışladığı için bizimle reklamı yapan insanlar yok mu? Bizi o pozisyonda haber yapanlar da, benim gibi bu haberleri iyi bir şeymiş gibi kullanan da vicdanen rahatlayacak. Babaların da, eşleri engelli çocuklara sahip oldu diye evlerini terk etmeyeceklerini iyi biliyorum...

ÇOK DEĞİL...

ENGELSİZ EVLER,

ENGELSİZ TATİL YERLERİ,

ENGELSİZ RAPOR,

ENGELSİZ YAŞAM HAKKI,

ENGELSİZ SAĞLIK EKİPMANLARI,

ENGELSİZ FİYOTERAPİ,

ENGELSİZ İLAÇ,

ENGELSİZ EĞİTİM HAKKI

ENGELSİZ ULAŞIM

İstediklerimiz sadece bunlar. Zaten sizlerde doğal olarak var olanlar.”

GÜLÜZAR RESULOĞLU POZİTİF ENGELLİLER haber@engellidostu.net

ÇUKUROVA BELEDİYESİ NE DİYECEK?

İsminin açıklanmasını istemeyen bir okurumuz Çukurova Belediyesi ile yaşadığı sorununu dile getiren bir mail yollamış bize. Aşağıda aynen kaleme aldık. Belki Çukurova Belediyesi’nden yetkililer bu satırları okur da bu konuda bir açıklama yaparlar.

Önce çok sevindim...’

“Çukurova Belediyesi’nden vatandaşlara belediyenin çalışmaları hakkında bilgi vermeye ve yaşanan sorunları dinlemeye geldiler. Kapıda konuştuk, gayet kibar bir şekilde anlattılar. Ben de kendilerine eleştiride bulundum. Belediye olarak sadece sokaklardaki çöpü topladıklarını ve başka bir şey yapmadıklarını söyledim. Engelliler için hiçbir şey yapmadıklarını bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini anlattım. Ben bunu söyleyince ‘Engellilere şu anda tekerlekli sandalye temin ediyoruz’ dediler. Bununla ilgili de belediyemizin halk masasına başvurmam gerektiğini anlattılar. Tekerlekli sandalyeye ihtiyacım olduğu için çok sevindim ama bu sevinç uzun vadede düşününce boşaymış.

‘Bazı belgeler istediler’

Neyse gelelim Çukurova Belediyesi’nin halk masasının ‘Engelliler için tekerlekli sandalye veriyoruz’ sözlerine. Eve gelen arkadaşlar belediye hizmetlerini gösteren broşür vermişlerdi, onda halk masası iletişim bilgileri yazıyordu. Ne şartlarda tekerlekli sandalye verdiklerini öğrenmek için aradım. Aradığım kişi beni ilgili birime yönlendirdi, kendi de birkaç evrak istedi (Engelli raporu, ikametgah gibi).

‘Çok ilgili davrandılar’

İlgi güzeldi ama benim evrakları belediyeye götürmem gerekiyordu. O anda kendim götürecek durumda değildim. Belediyeyi yeniden aradım. Gayet ilgili davrandılar ve yardımcı olmaya çalıştılar. Bana “Sizin gelmenize gerek yok, evrakları kardeşiniz veya arkadaşınız da getirebilir” dediler. Açıkçası sevindim, bu kadar ilgili olmalarını beklemiyordum.

‘Evrakları teslim ettik’

Evrakları kardeşim götürüp teslim etti. Her şey buraya kadar güzel. Aradan 1 ay geçti, arayıp bilgi alayım dedim ama boşaymış. Ortada sandalye diye bir şey yok. Artık ne kadar zaman geçti bilemiyorum. Zaten Çukurova Belediyesi’nden de beklentim kalmadı. Sonuç olarak sözde hizmet veriyoruz diye insanların gözünü boyamak yerine o hizmeti hiç göstermeseler. Biz de o an için bir umuda kapılmasak daha güzel olur diye düşünüyorum. Çok güzelleriyle tanıştım, selamlar güzel insanlar ve selamlar TESYEV”

(İsim ve adres bizde saklı)

'Maddi, manevi destek istiyorum'

66 yaşında, yüzde 44 engelliyim. İstanbul Kocasinan’da kirada oturuyorum. 16 yaşındaki oğlumu bir trafik kazasında kaybettim. Eşimden ayrıldım ve yalnız kaldım. Üç ayda bir devletten engelli aylığı alıyorum, aç kalmıyorum. Ama kiramı ödeyemiyorum. Hayırseverlerden maddi ve manevi yardım bekliyorum. Desteklerini esirgemeyeceklerine inanıyorum. Özü, sözü, dostluğu, arkadaşlığı ve sohbeti güzel olanlar arayabilirler.

RUMUZ: ÇELİK PERDE Tel: 0534 606 55 69

Sıradaki haber yükleniyor...
holder