Spor Engelliler, özgürlüğe Mersin'den "yelken" açıyor

Engelliler, özgürlüğe Mersin'den "yelken" açıyor

Paylaş
Engelliler, özgürlüğe Mersin'den "yelken" açıyor

Bedensel engellilerin sosyal hayata kazandırılması ve kendilerine özgüvenlerinin artması için çalışmalar yürüten Mersin Yelken Kulübü, yurt genelinden yüzlerce bedensel engellinin deniz ve yelken sporuyla tanışmasına imkan sunuyor.

İstanbul’dan bir iş adamının 5 yelkenli tekne ve gerekli teknik teçhizatı bağışlamasıyla faaliyetlerine başlayan kulüp, bedensel engelli vatandaşları denizle buluşturuyor.

Engellilere bir süre eğitim verdikten sonra denize indiren kulüp yetkilileri, teknenin donatılmasından, denizde özgür bir şekilde yelken sporu yapılmasına kadar herşeyi engellilere yaptırıyor.

"Türkiye’de ilk"

Mersin Yelken Kulübü’nün genel kaptanı ve yönetim kurulu üyesi Sedat Çelikcan, 2011 yılında kulübe bağlı olarak bedensel engelliler yelken branşını kurduklarını ve Türkiye’de bir ilki başlattıklarını söyledi.
Türkiye’nin hiçbir yerinden engellilere yönelik yelken sporu çalışması olmadığını belirten Çelikcan, "Biz farklı araştırmalar yaparak bedensel engellilere yönelik yelken branşını bulduk. Bu branşa müracaat ettiğimizde hiçbir oluşumun olmadığını, sadece İzmir’de 5-10 kişinin tekneyle dolaştırıldığını öğrendik. Şimdi bedensel engelli kardeşlerimizi denizle buluşturuyoruz" diye konuştu.

Çelikcan, yelken branşını kurduktan sonra ilk olarak Mersin’deki 17 engelli derneğine ulaştıklarını ve dernek üyesi engellileri deniz ve yelkenle buluşturduklarını, zamanla da Türkiye’nin birçok yerinden gelen engellilere de eğitimler verdiklerini aktardı.

Engellilere yönelik sadece Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nda yelken branşı olduğunu ifade eden Çelikcan, şöyle devam etti:

"Araştırmalarımızda yelken sporunun sadece bedensel engellilere yönelik olduğunu öğrendik. Bu spora işitme engelliler de yöneldi. Onlar için de böyle bir branşın açılmasını istedik ancak olmadı. Şuan Mersin’de 70 bedensel engelli sporcumuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz bu işe gönül bağıyla bağlandık. Buradaki arkadaşlarımızın kimisinin ayağı, kimisinin kolu yok. Her sporda bu kardeşlerimizin yürüyebilmesi için bir sopaya veya bir tekerlekli sandalyeye ihtiyaçları varken denizde hiçbir şeyi kullanmadan oturdukları yerden rahatlıkla bu sporu yapabiliyorlar. Bu sayede kendilerini daha özgür daha mutlu hissediyorlar."

Yüzme bilmeyen engellilere de bu sporu rahatça yaptırdıklarını anlatan Çelikcan, teknelerin batmadığını ve engellilerin kullanabileceği şekilde dizayn edildiğini, gerekli önlemleri aldıktan sonra katılımcıları denizle buluşturduklarını sözlerine ekledi.

Eğitimlere katılan bedensel engelli sporcular da kulüp sayesinde denizle tanıştıklarını, yelken sporuyla kendilerine özgüvenlerinin daha da arttığını dile getirdi.

AA

Haberin Devamı