A. Yavuz Kocaömer Engelli KMÜ öğrencisinin azmi
HABERİ PAYLAŞ

Engelli KMÜ öğrencisinin azmi

Haberin Devamı

Karaman’daki Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Basın Yayın ve Halkla İlişkiler’den gelen maili aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Ev ve Deney Hayvanları Bölümü’nde öğrenim gören ve yürüme engeli bulunan Berkehan Işık, bölümünü birincilikle bitirerek mezun oldu. Berkehan, mezuniyet gururunu ailesi ve hocalarıyla birlikte yaşadı. Türkiye’de ilk ve tek olan Ev ve Deney Hayvanları Bölümü’nün ders ve uygulamalarını 3.62 gibi iyi bir ortalamayla tamamlayan Berkehan Işık, diplomasını ailesiyle birlikte aldı. Her ikisi de emekli olan anne ve babasıyla birlikte İstanbul’da yaşayan Berkehan, yüzde 66 oranındaki yürüme engeline rağmen büyük bir azim örneği gösterdi. Bölümünü birincilikle tamamlayan Berkehan Işık, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesinin gurur kaynağı oldu.

[[HAFTAYA]]

Doğuştan yürüme engelli


Doğuştan yürüme engelli olan Berkehan, ‘Ailem, arkadaşlarım ve bölümdeki tüm öğretim elemanlarının her konuda çok büyük desteklerini gördüm. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, benim ikinci yuvam oldu. Hocalarım bana ailemin sıcaklığını ve yardımlarını hiç aratmadılar. Kaliteli ve zengin içerikli bir eğitim aldığıma inanıyorum. Mezuniyet sevincinin yanı sıra arkadaşlarımdan ve okulumdan ayrı kalmanın üzüntüsünü de yaşıyorum’ diye konuştu.

Vedalaştı

Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre ev ve deney hayvanlarıyla ilgili kurumlara müracaat etmeyi planlayan Berkehan Işık, diplomasını alıp memleketine gitmeden önce üniversite hayatını keyifle geçirdiği ortamları tek tek ziyaret etti. Tüm akademik ve idari personel ile vedalaşarak vefa örneği gösteren Berkehan Işık, annesi ve babasıyla birlikte Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesine minnettar olduğunu, aldığı nitelikli eğitimi ve Karaman şehrinin misafirperverliğini gittiği yerlere taşıyacağını belirtti.”

Engelli...

Bir gazetede köşe yazarlığı yapan Engin Ardıç’a birileri umarız bu yaşam öyküsünü okutur. O zaman belki engelli insanlara saygı duymayı öğrenir.

Dünyanın sessiz şampiyonları

Geçtiğimiz haftalarda Ankara’da Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası yapıldı. Ve Sessiz Aslanlarımız dünya şampiyonluğuna ulaştı. Aslında Milliyet Gazetesi’nde Cemal Ersen’in de yazdığı gibi turnuva organizasyonu sınıfta kaldı. Futbol Federasyonu son anda devreye girerek (eksik olmasınlar) hakemlere 110 TL harcırah ödeyerek turnuvanın tamamlanmasını sağladı.

Ve yine özel izinler alınarak ev sahibi takım Türkiye’mizin Mısır’la oynadığı final maçında yine bir Türk hakem Bülent Yıldırım görevlendirildi. “‘2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na en güçlü adayız” diyoruz. Ama emin olun bu tip organizasyonlarda yaşanan aksilikler, yapılan yanlışlar hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bu şampiyonaya katılan Almanya, Amerika, Fransa, Yunanistan, Brezilya gibi 15 ülkede de konuşulmuştur.

Zor şartlara rağmen turnuva organizasyonunun yapılmasında ve sona erdirilmesinde Oktay Aktaş’ın başkanlığını yaptığı İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun katkısı inkar edilemez. Bu yaz sıcağında, Ankara’da maçları gündüz oynamak hangi zorunluluğun sonucu oldu, onu da merak ediyoruz. Turnuvaya gelen yabancı hakemlerin, verilen ücretleri az bulması dolayısıyla müsabakaları bırakıp kaçtıkları da bir başka gerçek. Ancak bütün bu olumsuzluklar işitme engelli gençlerimizin dünya şampiyonu olmasını gölgede bırakamaz. 2008’de Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılan dünya şampiyonasında 2’nci olan Sessiz Aslanlarımız o günkü başarılarının bir tesadüf olmadığını da göstermiş oldular.

Teşekkürler


Bu arada medyamızın bir bölümü de “Dünya Şampiyonu olduk” diye turnuvanın son günlerinde müsabakalara yer verdi. Ama olayların perde arkasını hem de önemli bir yer ayırarak okuyucularına duyuran Milliyet Gazetesi Spor Servisi’ne ve Cemal Ersen’e ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz. Teşekkürlerin en büyüğü de çeşitli imkansızlıklarla savaşan Oktay Aktaş başkanlığındaki İşitme Engelliler Spor Federasyonu ve yıllardır İşitme Engelliler Milli Takımımızda ekibi ile birlikte ücret almadan görev yapan teknik direktör Ali Metin’e. Sağ olsunlar var olsunlar.

ÇENGELLİ PANO


Bu yapılan doğru mu?

16 Haziran’da girdiğim LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) öncesinde başvuru yaparken engelli raporumu (tekerlekli sandalye kullandığımı) ÖSYM’ye iletmeme rağmen sınav salonum 1’inci kattaydı. Üstelik yerim bir amfideydi. Yürüyemediğimi raporlamışken asansör olmayan bir binada böyle bir salon seçilmiş olması beni üzmüş ve kendimi çaresiz hissettirmiştir. Sınıfın yani amfinin ve merdivenin resmini çekecektim fakat görevliler izin vermedi. Ailem beni kucağına alıp sınıfa götürdü. Ama ben bu psikolojiyi yaşamak zorunda bırakıldım. Sizce bu ne kadar doğru? Engelli öğrenciler bu kadar mı önemsenmiyor? Bizler hayata dahil olmaya çalışırken bu kadar zorlukla karşılaşmak üzücü. Tabii sıkıntılarım bununla bitmedi. Yerime oturtulduktan sonra sınıfta elektrik kesintisi yaşandı. Bu nedenle sınıf değişikliği yapmamız gerektiği söylendi. Ben tabii ki yan binadaki sınıfa gidemedim. Karanlık sınıfta ailemden birinin gelip beni götürmesini beklemek zorunda kaldım. Yaşananlardan, bu psikolojiden sonra sınavım nasıl iyi geçebilir? Özlem Coşar oslemcsr@hotmail.com

TRT’den istek

Bilindiği gibi 2012 Londra Olimpiyat Oyunları bitmek üzere. Yani Paralimpik Oyunları’na da az kaldı. Yarışmaları evimizde TRT Spor ve TRT HD’den her gün kesintisiz izliyoruz. Bunun için TRT’ye teşekkür ediyorum. Bir engelli ve eski milli sporcu olarak sanıyorum ki TRT, Paralimpik Oyunları’nı da her gün yayınlar. Geçen olimpiyatlardaki gibi 1-2 gün gösterilirse bu TRT’ye yakışmayan bir hareket olur. Umarım biz engellileri tekrar göz ardı etmezler. Uğur Becerikli/İstanbul

Abime bir el uzatın...

Abim doğuştan osteogenesis imperfecta (cam kemik) hastası. 23 yaşında olmasına rağmen 5 yaşındaki çocuklardan farkı yok. Ancak zeka olarak herhangi bir eksikliği bulunmuyor. İlk ve orta öğretimi birlikte okuduk. Şu an açık öğretimde liseyi bitirmek üzere. Benim isteğim abimin şu an mümkün olan tedavisinin yapılması ve masa başında bilgisayarla çalışacağı bir iş verilmesi. Lütfen yardım edin. Burak özlem mrburak25@hotmail.com

Sıradaki haber yükleniyor...
holder