Esra Karayel Endekste yön yukarı
HABERİ PAYLAŞ

Endekste yön yukarı

Borsa İstanbul düşük hacimli bir haftayı geride bırakırken yönde Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar etkiliydi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da uzun bayram tatili öncesinde işlem hacmi, çok düşük seviyelerde gerçekleşti. Amerika Merkez Bankası Fed tarafından yapılan açıklamalar, küresel borsalarla birlikte endeksin yönünde de etkili oldu. Endeks 73 bin 545 puan seviyesinden kapattı.

Bilançolar takip edildi

Yurtiçinde ve Amerika’da bilançolarda ikinci çeyrek sonuçları borsaların önünde etkili oluyor. Amerika tarafında şuana kadar açıklanan bilançolar genel olarak beklentilerin altında kaldı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarında Fed’in tahvil alım programının bu sonbarda bitebileceğine ilişkin açıklamaları sonrasında, faizlerde bir miktar gevşeme görüldü. Piyasada gösterge tahvilde (13 Mayıs 2015 vadeli tahvil) faiz yüzde 8.83 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Dolarda temkinli olmalı

Dolar/TL kuru son iki ayda en yüksek 1.9750 civarını gördü. Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar ve müdahale sonrası 1.90’a kadar gerilemişti. Daha sonra Amerika’dan gelen olumlu veriler ile tekrar 1.93’e yükseldi. Dalgalı hareketler devam ediyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Teknik olarak endekste 74 bin 300 ara direnç seviyesi kırılırsa endeks kısa vadede 75 bin önemli direncini test edebilir

Küresel piyasalarda bayram sonrası gündem zayıf gözüküyor. Yurtdışında Amerika Merkez Bankası tarafından yapılacak açıklamalar yine gündemin en önemli maddesini oluşturuyor. Yurtiçinde ise açıklanan şirket bilançolarına göre hisse bazlı hareketler gerçekleşecektir.

Endekste önemli direnç 75 bin

Borsa İstanbul’da 74 bin 300 ara direnç seviyesi kuvvetli işlem hacmi desteği ile kırıldığı takdirde ikinci önemli direnç seviyesi 75 bin seviyesinde bulunuyor. Geri çekilmelerde ise önemli destek 73 bin seviyesinde gözüküyor. Gösterge faizde görülen geri çekilmeler devam edebilir. Bu durumda takip edilmesi gereken seviye ise yüzde 8.58 olarak bulunuyor. Kırılırsa 8.18 seviyesine kadar gerileme yaşanabilir.

Haberin Devamı

Dolarda 1.91 önemli

Dolarda kalıcı geri çekilmelerin söz konusu olması için 1.92 ve daha altta 1.91 destek noktalarının kırılması gerekiyor. Yukarı hareket olursa önemli direnç 1.95 seviyesi olarak gözüküyor.

Borsa İstanbul’da dİkkat çeken hisseler

Aselsan

Yeni sözleşme imzaladı

Aselsan ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında, Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar Projesi Konsept Gösterim Fazı ile ilgili olarak 200 milyon TL tutarında sözleşme imzalandı. Orta vade için şirket hisselerinde yön yukarı gözüküyor. İzlenmeli.

Anadolu Isuzu

Zarardan kâra geçti

Anadolu Isuzu 2013 2. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı döneminde görülen 2.9 milyon TL zarardan 4.9 milyon TL kâra geçti. 2013 6 aylıkta, bir önceki yılın aynı döneminde elde edilen 2.3 milyon TL zarardan, 7.6 milyon TL net kâra geçti.

Bolu Çimento

Bilanço performansı olumlu

Bolu Çimento 2013 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artışla 13.1 milyon TL net kâr elde etti. 2013 6 aylıkta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 221 artışla 16.2 milyon TL net kâr açıkladı.

Haberin Devamı

Emlak Konut GYO

Kârı iyi geldi

Emlak Konut, 2013 ilk 6 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 425 artışla 539.4 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin mali tabloları olumlu gözüküyor. Kısa ve orta vade için endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Vakıfbank

Beklentilerin üzerinde sonuçlar

Vakıfbank, 2013 2. çeyreğinde beklentilerin bir miktar üzerinde 382.1 milyon TL net kâr açıkladı. Böylece banka, 2013 ilk 6 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 904.7 milyon TL net kâr elde etti.

Ford Oto

Orta vade için yukarı

Ford Oto 2013 2. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre net kârını yüzde 54 artarak 259.5 milyon TL’ye yükseltti. Şirket’in 2013 ilk 6 aylık döneminde kârı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artarak 435.6 milyon TL’ye ulaştı.

Satış hacminde iyileşme var

Soru: Soda Sanayi’nin kârı nasıl geldi? Ayrıntılı analiz eder misiniz?

Hasan ALİ

Cevap: Soda Sanayi ikinci çeyrekte 50 milyon TL net kâr açıkladı. Geçtigimiz yılın 2.çeyreginde yaşanan grev nedeniyle ciddi oranda gerileyen rakamlara kıyasla, yıllık bazda net kâr rakamı, operasyonel performansta iyileşmenin sonucu olarak iki katından fazla arttı.

Çeyrek bazda da artan satış hacmi ve fiyatlar iyileşmeye işaret ediyor. Kambiyo gelirleri de hem yıllık hem de çeyrek bazda net kârdaki artışı destekledi.

Toplam değeri 450 milyon dolar

Soru: Akfen Holding’in tahvil ihracı ile ilgili son durum ne oldu. Nominal değer ne kadar gerçekleşti?

Mustafa UZUN/İstanbul

Cevap: Akfen Holding ile müşterek yönetimdeki ortaklığı Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği’nin İrlanda Borsasında kote edilmek üzere yurtdışında yerleşik nitelikli yatırımcılara satışa sunulacak tahvillere ilişkin talep toplama süreci tamamlandı.

Buna göre ihraç edilecek tahvillerin toplam nominal değeri 450 milyon dolar olarak belirlendi.

Yurtiçi talepte azalma oldu

Soru: Arçelik beklentilerin altında kâr getirdi. Bunun nedeni nedir?

Hidayet UĞUR/İstanbul

Cevap: Arçelik’te net kâr bir miktar beklentilerin altında geldi. Şirket ikinci çeyrekte 151 milyon TL net kâr açıkladı. Net kârın beklentilerin altında gerçekleşmesinin nedenlerinin başında beklentinin altında kalan yurtiçi talep ve pazar payı kaybı ile birlikte hızla düşen tüketici elektroniği satışlarının marjlar üzerinde olumsuz etkide bulunması vardı.

Satış baskısı var

Soru: Koza Altın’ın bilançosu nasıl geldi? Kâr rakamı yıllık bazda nasıl gerçekleşti?

Murat TAN/İstanbul

Cevap: Koza Altın ikinci çeyrekte 131 milyon TL net kâr açıkladı. Altın fiyatındaki düşüş ile Ovacık ve Mastra madenlerinde sezonsal olarak gerileme sonucu olarak üretimin düşmesi, nakit maliyetlerin artması, net kâr rakamının yıllık bazda gerilemesine neden oldu.

Buna karşın nakit maliyetler ve düşük vergi giderleri ise şirketin net kârını beklentilerin üzerinde gerçekleştirdi. Satış gelirleri ise düşük hacim ve altın fiyatları sonucunda geriledi.

Temmuz’da artış oldu

Soru: Son açıklanan ihracat verileri ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz.

Hüseyin CANKUL/İstanbul

Cevap: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat yılın ilk 7 ayında ihracat yüzde 3.3 oranında artışla 87 milyar 860 milyon dolara, son 12 aylık dönemde yüzde 7.5 oranında artışla 153 milyar 193 milyon dolar oldu.

İhracatçı birlikleri verilerine göre Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.3 oranında arttı. 2012 Temmuz ayında 10 milyar 768.8 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ihracat, 2013 yılı Temmuz ayında 12 milyar 629 milyon dolar oldu.

Temel ve teknik analiz önemli

Soru: Büyük şirket hisseleri (Koç, İş Bankası ve Sabancı gibi) elden çıkarmadan 2-3 sene ya da daha fazla tutulduğunda zarar etme olasılığı çok düşük veya hiç yok diyorum. Sizce nasıl ve mesela son 10 yıldır bu tip hisselerin grafikleri nasıldır? Bununla ilgili bilgilendirme yaparsanız sevinirim.

Hakan Korkmaz/İstanbul

Cevap: Borsada orta ve uzun vadeli yatırım, piyasa koşullarına göre vade açısından en doğru seçim. Bununla birlikte hisseyi alım fiyatınız çok önemli. Eğer maliyetiniz yüksekse yani teknik analiz yapmadan hisse alım fiyatı belirlenmemişse çok uzun süre beklense de hisse prim yapmayabilir.

Yatırım kararında en önemli kriterler öncelikle teknik analize göre fiyat, sektörel özelliklere göre hisse ve beklentilere göre vade konulmasıdır. Piyasa değeri yüksek olan hisselerde (holdingler, bankalar) de bu özellikler geçerlidir

Karar size bağlı

Soru: Mardin Çimento hissem var. Kârı nasıl geldi? Satım zamanı için ne dersiniz?

Can EMRE/İzmir

Cevap: Mardin Çimento ikinci üç ayda beklentilerin bir miktar üzerinde 14 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin ilk çeyrek kârı geçen yılın aynı döneminden yüzde 4 yukarıda.

Bir önceki çeyregin ise 10 milyon TL üzerinde. Mardin Çimento’nun yurtiçi satışındaki artış ve genel yönetim giderlerindeki düşüş net kârda iyileşmeyi sağlayan ana faktörler oldu. Şirket hisselerini satım zamanınız sizin bu yatırımınızı yaparken maliyetinize göre belirlediğiniz vadenize göre satış hedefinize bağlıdır.

Satış hacmi arttı

Soru: Coca Cola hissem var. Şirketle ilgili genel bilgi verir misiniz? Satışları nasıl?

Yiğit TARIK/İstanbul

Cevap: Coca Cola Türkiye’nin satış hacmi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.5 büyüyerek 165.9 milyon ünite kasa oldu. İlk yarı yıldaki hacim ise yüzde 5.1 artışla 282 milyon ünite kasaya yükseldi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder