Esra Karayel Endekste ilk hedef 70 bin
HABERİ PAYLAŞ

Endekste ilk hedef 70 bin

Piyasaların yönünde içte büyüme ve dış ticaret açığı rakamları, dışta ise Amerika verileri etkiliydi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsada yönde yurtiçinde büyüme ve dış ticaret açığı verileri etkiliydi. Türkiye ekonomisi 2010 yılının son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 9.2 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. Piyasalar bu veriyi olumlu karşıladı. Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi bankacılık hisseleri üzerinde satış baskısı devam etti. Ancak dış ticaret açığının Şubat ayında 7.4 milyar dolara yükselmesi moralleri bozdu. Yurtdışında ise Amerika’da tarım dışı istihdam ve işsizlik oranlarının beklentilerden iyi gelmesi, dış borsalara alımları getirdi. Endeks haftayı yüzde 2.28 artışla 65 bin 714’ten kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında açıklanan ekonomik veriler sonrasında Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı para politikalarına yeni önlemler alarak devam edeceği beklentisi, olumsuz havaya neden oldu. Bono piyasası: Büyüme verileri satışlara neden oldu. Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, haftayı yüzde 9.08 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Lira güçlenmeye devam etti. 1 Mart’ta 1.6150 TL seviyesinde olan dolar, ay içinde yüzde 4.6 geriledi. Dolar Cuma günü 1.5370 TL, euro ise 2.1710 TL’den kapanış yaptı.

Türkiye ekonomisine yönelik açıklanan olumlu veriler ve beklentiler endeksi 70 bine taşıyacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

- Türkiye son açıklanan veriler sonrasında Avrupa’nın en hızlı büyüyen, G20 (dünyanın en gelişmiş yirmi ekonomisinin oluşturduğu grup) içerisinde ise en hızlı büyüyen üçüncü ekonomi oldu. Son iki haftadır yaşanan toparlanmayı yükselişe çeviren endeksin yukarı hareketine devam etmesi muhtemel gözüküyor. Bu hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların Şubat ayı kâr rakamlarını açıklayacak. Piyasalar tarafından dikkatle izlenecek. Cuma günü ise şirketlerin yıl sonu bilançolarını göndermeleri için son gün. Hisse bazlı hareketler görülebilir.

-Para piyasalarında yurtiçi ekonomik veri akışı izlenecek. Yurtdışında ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı önemli. Hazine, Nisan ayında yapmayı planladığı 3 ihalede 7.1 milyar TL borçlanmayı hedefliyor. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.95-9.00 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolar ve euro lira karşısında değer kaybı yaşayabilir. Dolarda dirençler 1.5400 ve üstte 1.5450 TL seviyelerinde. Destekler ise 1.5350 ve altta 1.5300 TL seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Duyumla işlem yapmayın

Soru: Uzun zamandan beri yazılarınızı severek takip etmekteyim. Bizim gibi küçük yatırımcılara da yön veriyorsunuz. Sayenizde para da kazanıyoruz. Sizden bir ricam var. İhlas Yayın Holding ve Kent Gıda ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum. Elimde iki senet de var. Kent Gıda’nın C gurubundan çıkması gibi bir duyum aldım. Önümüzdeki yönetim toplantısında açıklaması gelecek dediler ama kesin olan bir şey yok. Sizin bu konudaki bilginiz nedir? Bir de İhlas’ta hareket ne zaman başlar? Şimdiden ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim. Adnan/İstanbul Cevap: Adnan Bey, İhlas Yayın Holding borsanın yeni şirketlerinden. Hisseler 2010 yılı Ekim sonunda 1.30 fiyattan halka arz edildi ve 5 kasım tarihinde borsada işlem görmeye başladı. İhlas Yayın kısa sürede hızlı ve yukarı hareket etti. Cuma günü itibarıyla 1.68 seviyesinden kapanış yaptı. Bu hisseyi gelişmelerle birlikte izleyebilirsiniz. Portföyünüzde var ise beklemenizi tavsiye ederim. Kent Gıda ise son bir yıllık getirisine bakıldığında yüzde 24.32 prim yapmış. Kısa vade için seyir yatay gözüküyor. Adnan Bey, yatırımlarınızda size tavsiyem duyum ile herhangi bir işlem yapmamanız yönünde olacak. Eğer temel verileri iyi olan bir hisseyi teknik hareketlerine bakarak doğru bir fiyattan almışsanız zaten bu yatırımınızdan her zaman kazançlı çıkarsınız. Bazen duyumlarınız doğru da çıkabilir. Ama yanlış çıkma olasılığını gözardı etmeyin.

Haberin Devamı

Çağrı fiyatı 2.21 TL olarak belirlendi

Soru: Esra Hanım Fortisbank hissem var. TEB-Fortisbank birleşmesi sonrasında çağrı fiyatı ne oldu? Bu konuda bilgi verir misiniz? Kemal ATAKAN/İstabul Cevap: Kemal Bey, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)-Fortisbank birleşmesi sonrasında TEB hissedarlarına yapılacak çağrı fiyatı 2.21 TL olarak açıklandı. Açıklanan fiyat Sermaye Piyasası Kurulu onayına tabi olarak bulunuyor. Yönetmeliğe göre 45 gün içerisinde çağrı işleminin başlaması gerekiyor. Açıklanan fiyat, son kapanış fiyatına göre yaklaşık yüzde 21 yukarıda bulunuyor.

Ön anlaşma imzaladı

Soru: Esra Hanım Net Holding hissem var. Altı aydan fazla bir süredir hisseyi tutuyorum. Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Doğan AK/İstanbul Cevap: Doğan Bey, Net Holding ile ilgili son gelişme bir ön anlaşma imzaladığı konusunda bulunuyor. Şirket Amerika’da Kurulu Scientific Games International firması ile yapılması planlanan Milli Piyango özelleştirmesine birlikte katılacağına dair ön anlaşma imzaladığını açıkladı.

7 Nisan’da temettü verecek

Soru: Esra Hanım öncelikle bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Tofaş ne zaman temettü verecek? Kamil HAS/İstanbul Cevap: Kamil Bey, Tofaş Yönetim Kurulu’nun kâr dağıtım önerisi, Genel Kurul’da onaylandı. Şirket, nakit temettü dağıtacak. Ortaklara yüzde 50 oranında toplam 250 milyon TL nakit, hisse başına brüt 0.5TL, net 0.425 TL temettü, 7 Nisan’dan itibaren dağıtılmaya başlanacak.

Analiz yaparak hisse seçimi yapmalısınız

Soru: Esra Hanım iyi günler. Hangi hisseyi alsak düşüyor. Dipte hisse hangisi onu da bilemiyoruz. Dip hisseler prim yapar diyorlar. Siz yardım edin. Bize bir hisse önerin lütfen. Ahmet ÇİLİNGİR/İstanbul Cevap: Ahmet Bey, bu sayfada öneri olarak yer alan hisseleri takip edebilirsiniz. Yatırım kararı verirken temel açıdan yani kârlılık, borçluluk oranları gibi şirketin mali performansının iyi olduğu hisseleri seçmeniz gerekiyor. Ayrıca şirketin yer aldığı sektörün durumu da çok önemli. Bir diğer önemli konu ise alım ya da satım fiyatınızı belirlemede teknik analiz yani şirketin geçmiş fiyat hareketlerinden yola çıkarak bir fiyat belirlemeniz olarak bulunuyor. Bir hisse senedine sadece fiyatı ucuz kaldı yani belirttiğiniz gibi dip seviyelerinde diye yatırım yapılmaz. Bu tür aldığınız yatırım kararları size zarar ettirir, kaybedersiniz.

Ekonomide canlanma ivme kazandı

Soru: Esra Hanım yorumlarınızı takip ediyorum. Son açıklanan verilere göre büyüme rakamları hakkında bilgi ve yorumunuzu rica ediyorum. Melih KESKİN/İstanbul Cevap: Melih Bey, Türkiye ekonomisi 2010 yılının son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 9.2 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydetti. Piyasa beklentisi gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesini yüzde 7.3 seviyelerinde bekliyordu. Baz etkisini ortadan kaldırdığımızda mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bu değerin bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.6 artış gösterdiğini görüyoruz. Bu rakam yılın ilk üç çeyreğinde sırasıyla yüzde 0.8, yüzde 3.8 ve yüzde 1.2 idi. Geçmişe yönelik olarak yapılan güncellemeler de dahil edildiğinde GSYH’nin 2010 yılında yüzde 8.9 büyüdüğünü görüyoruz. Bu da Türkiye ekonomisinde kriz sonrasında meydana gelen canlanmanın yılın son çeyreğinde iyice ivme kazandığını gösteriyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder