Esra Karayel Endekste hedef 67 binde
HABERİ PAYLAŞ

Endekste hedef 67 binde

Piyasalarda yurtiçinde enflasyon, yurtdışında ise Mısır’da artan tansiyon ve Amerika verileri etkili oldu.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

- Borsada geçen hafta yönde yurtiçinde enflasyon verileri etkiliydi. Ocak ayı enflasyonu bir miktar piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Yurtdışında ise Mısır’da siyasi gerginliğin sokak çatışmalarına dönüşmesi ve beraberinde petrol fiyatlarındaki yükseliş, dünya piyasalarında moralleri bozdu. Avrupa borsalarındaki düşüşten endeks de olumsuz etkilendi. Hafta sonuna doğru Amerika ekonomik verilerinin beklentilerden iyi gelmesi moralleri düzeltti. Dünya borsalarındaki yükselişler endekse de alımları getirdi. Buna göre; İMKB 100, cuma günü bin 581 puan artışla 65 bin 309 puan kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

- Para piyasalarında da ocak ayı enflasyonu takip edildi. Tüketici fiyatları enflasyonunun beklentilerin üzerinde açıklanması ve Üretici Fiyat Endeksi’nin çift haneli seviyelere yükselmesi tahvil piyasası ve Türk Lirası’nda satışlara neden oldu. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, cuma gününü yüzde 8.41 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Döviz dalgalı seyrine devam etti. Enflasyon verisi sonrası yükseliş oldu. Dolar cuma günü yükselişle 1.5890 TL, euro ise 2.1530 TL seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Dünya piyasalarında olumlu haber akışının devam etmesi durumunda endeks, 67 bini test edebilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Dünya piyasalarında Amerika’da son açıklanan ekonomik veriler sonrasında iyimser hava ağırlık kazandı. Endeks ise hem yurtdışı hem de yurtiçi olumlu haber akışına bağlı olarak verdiği kayıpları geri aldı. Geçen haftaki yazımda belirttiğim ilk direnç seviyesi olan 63 bin 800’ü hacimle geçti. İkinci direnç seviyesi olan 65 bin seviyesinin üzerinde bir kapanış yaptı. Amerika’da ve yurtiçinde açıklanacak ekonomik verilerin olumlu gelmesi durumunda, borsadaki yükseliş devam edecek. Teknik olarak endeks, kısa vadede artan hacimle 66 bin 500 direncini kırıp 67 bin seviyesine doğru hareket edebilir.

-Para piyasalarında bu hafta gözler Amerika’da olacak. Amerika’da Hazine’nin ucuz borçlanma arayışı ile yarattığı 100 yıllık tahvillere 4 yılda 2.4 trilyon dolarlık talep bekleniyor. Amerika’da şu anda en uzun tahvil vadesinin 30’uncu yılı. Bu konudaki gelişmeler takip edilecek. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.35-8.45 seviyesinden hareket etmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5900 ve üstte 1.6000 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5850 ve altta 1.5800 TL seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sonuç olumlu

Soru: Doğan Yayın’ın vergi davalarında son durum nedir? Selim MERT/İstanbul Cevap: Doğan Yayın’ın vergi davalarında tarafların itirazlarını Danıştay reddetti. Şirket lehine ve aleyhine sonuçlanan bazı vergi davalarında, hem şirketin hem de vergi idaresinin ilgili kararlara yaptığı itirazların Danıştay tarafından reddedildiğini duyurdu. Karar alınan her iki davada da Doğan Yayın lehine sonuçlanan miktarın yüksek olması nedeniyle (1.7 milyar TL’nin 1.6 milyar TL’si lehte), Danıştay’ın kararları, şirket açısından kısmen olumlu bir gelişme olarak gözüküyor.

Haberin Devamı

İzlenmeli

Soru: İş Bankası hakkında bilgi verir misiniz? Yağız ALTAN/İstanbul Cevap: İş Bankası, Suriye’de temsilcilik açmak için gerekli izni aldığını açıkladı. Banka daha önce bölgede fırsatları degerlendirdiğini açıklamıştı. İş Bankası ile ilgili bir diğer gelişme ise Türkiye dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere satılmak üzere planlanan 500 milyon Amerikan Doları nominal değerli 5 yıl vadeli tahvillerin ihracına ilişkin yatırımcılardan talep toplama süreci tamamlanması. Ayrıca, 500 milyon TL’lik banka bonosu ve 600 milyon TL’lik iskontolu tahvil ihracında talep toplama işlemi 2-3-4 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Trend yönü yukarı

Soru: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası GYO hakkında bilgi verir misiniz. Destek ve dirençleri nedir? Şenay KORKMAZ/İstanbul Cevap: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın portföy değerinin yaklaşık yüzde 91’ini gayrimenkuller oluşturuyor. İnşaat sektörünün 2010’un 9 aylık verilerine göre; yüzde 22 büyüme göstermesi bu yıl için de olumlu beklentiler yaratıyor. Hissede direnç 1.20, destek ise 0.80 seviyesinde bulunuyor.

Gelişmelerle birlikte izleyin

Soru: İyi günler Esra Hanım. Bana Net Turizm hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Yukarı haraket etmiyor. Hamdi SEVİNÇ/İstanbul Cevap: Hamdi Bey, Net Turizm’in son 52 haftalık getirisine baktığımızda yüzde 7.21 kayıpla yatırımcısını üzdüğünü görüyoruz. Hisse en düşük 0.93, en yüksek 1.13 seviyelerini test etmiş. Bununla birlikte uzun vade için şirketin yatırımları nedeniyle olumlu beklentiler var. Maliyetinize ve getiri hedefinize göre değerlendirme yapmanızı tavsiye ederim. Hissede kısa vade için yön yatay gözüküyor. Teknik olarak dirençler 1.10 ve daha üstte 1.20 seviyelerinde. Destekler ise 0.90 ve altta 0.80 seviyelerinde bulunuyor.

Direnç noktası 79 bin seviyesinde

Soru: Vadeli İşlem İMKB 30 kontratlarında son durumu değerlendirir misiniz? Sinan DURU/İstanbul Cevap: İMKB 30 kontratlarında üç günlük yükselişin ardından düşüş gerçekleşti. 79 bin seviyesinde tepki verme çabası başarız oldu. 78 bin 300 ve 77 bin 500 seviyeleri destek. Direnç noktası ise 79 bin seviyesinde.

Yeni anlaşma imzaladı

Soru: Karsan ile ilgili bilgi almak istiyorum. Serdar AKATA/İstanbul Cevap: Karsan yeni bir anlaşma imzaladı. Buna göre Karsan, Hyundai’nin 3-6 ton arasında azami yüklü ağırlığa sahip van, kamyon ve minibüs versiyonlarını içeren yeni bir ticari araç modelinin tüm Avrupa pazarları için münhasır üreticisi ve Türkiye’deki münhasır dağıtıcısı olmasına ilişin olarak MoU (Memorandum of Understanding) imzaladı. Üretime 2014 yılında başlanacak ve ilk 6 yılda toplam 200 bin adetlik bir yapacak.

Olumlu gelişmeler var

Soru: Tofaş Oto Fabrika ile ilgili son gelişmeler nedir? Hakkı ÖNAY/Ankara Cevap: Hakkı Bey, Tofaş ile ilgili son gelişme üretimde 3. vardiyaya geçmesi olarak bulunuyor. Şirkerin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptıgı açıklamada iç ve dış talebi karşılamak ve devreye girmesi planlanan yeni projeler dolayısıyla 2 vardiya olan üretimin Mart 2011’den itibaren 3 vardiyaya çıkarılmasına karar verildigini açıkladı. Bu karara göre; ilk aşamada 500 yeni işçi istihdam edilecek. Ancak talebin gelişimine ve proje planlarına bağlı olarak, toplam istihdam artışı kademeli şekilde bin 200 işçiye kadar çıkabilecek. Tofaş hatırlanacağı üzere 2011 son çeyrekten itibaren Opel için ticari vasıta üretimine geçeceğini ve 2012’den itibaren Opel ve Vauxhall markaları altında yılda ek 40 bin adet ticari araç üreteceğini daha önce açıklamıştı. Kısa ve orta vade için teknik olarak hissede yön yukarı gözüküyor.

Yatırımcı danışmayı arayın

Soru: Esra Hanım merhabalar. Annemin isteği üzerine size yazıyorum. Babam zamanında Aktaş elektrik hissesi satın almış ve akabinde firmayla alakalı sorunlar oluşmuştu. Aradan yıllar geçse de, acaba yapılacak herhangi bir şey var mıdır? Herhangi bir şekilde batmış firmanın senetlerinin karşılığı kurtarılabilinir mi? Konu ile alakalı çok bilgim olmadığı için size detaylı soramıyorum maalesef ama acaba bu senetlerin elimizde kaldığı gerçeğini kabul mü etmemiz gerekir? Teşekkürler, iyi günler dilerim. Gürbüz ÜRGÜN/İstanbul Cevap: Gürbüz Bey, bu konuda en sağlıklı ve güncel bilgiyi borsada yatırımcı danışma merkezinden alabilirsiniz. Yatırımcı danışma merkezinin telefonuna www.imkb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder