Yaşam En uzun ve en kısa oruç nerede tutulacak?

En uzun ve en kısa oruç nerede tutulacak?

Paylaş
En uzun ve en kısa oruç nerede tutulacak?

Ramazan ayının ilk gününde (cumartesi) en uzun oruç Kırklareli'nde, en kısa oruç ise Muğla'da tutulacak. Dünyada en uzun oruç rekoru ise 21 saat 51 dakika olacak

Güneşin açısı, enlem ve boylam gibi etkenler göz önüne alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanlarınca hazırlanan vakitlere göre, Türkiye’de ramazanı ilk
Ardahan karşılayacak. Ardahan, saat 02.29’da imsak vaktine girerken ilk iftarı ise saat 19.39’da Hakkari yapacak.

Ramazanın 30’uncu gününde ise sahur sofrasından en son Muğla’da yaşayanlar kalkacak, oruçlarını en son Edirne’de yaşayanlar açacak.

Ramazanın ilk günü için en uzun oruç 17 saat 33 dakikayla Kırklareli’nde, en kısa orucu ise 16 saat 34 dakikayla Muğla’da tutulacak.

EN UZUN ORUÇ REKORU ORADA: TAM 21 SAAT 51 DAKİKA!

Devamı ikinci sayfada




Dünya genelindeki 1,5 milyardan fazla Müslüman, yaşadıkları ülkelere göre birbirinden oldukça farklı sürelerle oruç tutacak.

Sahur ve iftar arasında 21 saat 51 dakikalık zaman farkı olan Norveç’in Tromsö kenti ile 21 saat 50 dakikalık farkla İzlanda’nın başkenti Reykjavik şehri, en uzun oruç tutacak yerler arasında bulunuyor.

En kısa oruç tutacak yerler ise ekvator civarındaki ülkeler olacak. Bu kapsamda Kenya’nın Nairobi şehri 13 saat 29 dakika, Endonezya’nın Pekanbaru şehri 13 saat 36 dakika, Brezilya’nın Macapa şehri ise 13 saat 34 dakika oruç tutacak.

'NORMAL ÖMÜRLÜ BİR İNSAN HEM YAZIN HEM KIŞIN RAMAZANI YAŞAYACAK'

Devamı üçüncü sayfada




Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Doç. Dr. Halil Altuntaş, normal ömürlü bir insanın hem yazın hem kışın ramazanı yaşayacağını belirterek, "Dolayısıyla mevsim değişiklikleri, günlerin uzaması, havaların ısınması, soğuması oruç ibadetinin şekline, manevi havasının yakalanabilmesine etki edecek unsurlarla doludur. Özellikle günümüzdeki gibi uzun günlerde yaz aylarına gelecek oruçlarda bu ruh haliyle ramazanı karşılamak ve devam ettirmek gerekir" diye konuştu.

Orucun sadece aç kalmak anlamına gelmediğini vurgulayan Altuntaş, orucun temel maksadının Allah rızasını belli eylemler yapmak suretiyle kazanmak olduğunu söyleyerek, "Günler ne kadar uzun olursa olsun Allah gücü kuvveti mutlaka verecektir. Allah, zorlukların karşısında bir kolaylık olduğu Kur’an-ı Kerim’de buyuruyor" değerlendirmesinde bulundu.

AA

3

Haberin Devamı