Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu En iyisi ameliyat
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Prostat kanseri teşhisi konulurken alınan biyopsi örneklerine bakılır. Örneklerden birinde bile kanser varsa tanı konulabilir. Teşhis konulan erkeğin yaşı gençse, herhangi bir hastalığı yoksa, bünyesi sağlamsa ameliyat edilmesi çok daha uygundur.

SORU: Nedeni kasık fıtığı mı?

Ocak ayında sağ kasıktan ameliyat oldum. Şimdi sol taraftaki testisimin yumurtası çok büyük. Bunun bir sakıncası var mı?

CEVAP

Kasık fıtığı ameliyatı sırasında yumurtanın lenf kanallarının bağlanarak etrafındaki sıvı birikmesi bu duruma yol açabilir. Buna hidrosel adı verilir. Bu durum birkaç ay içinde düzelebilir veya daha da ilerleyerek sizi rahatsız edecek boyutlara gelebilir. Gerekirse bir ameliyat ile düzeltilebilir.

SORU: Sperm sayısı kaç olmalı?

1 yıllık evliyim ama çocuğumuz olmuyor. Eşimle birlikte doktora gittik. Doktor her ikimizde de problem olmadığını söyledi. Eşimin sperm sayısı 5 milyon çıktı. Çocuk olması için bu sayı yeterli mi?

CEVAP

Bir yıllık korunmasız birliktelikten sonra çocuk sahibi olamadıysanız ve eşinizin sperm sayısı 5 milyon ise bir sorununuz var demektir. Erkek bir ürolog, kadın ise bir kadın-doğum doktoru tarafından incelenmelidir. Hekim seçerken branşlarında infertilite konusuna ağırlık veren, bu konuda uzmanlaşmış olanları seçmenizi öneririm. Eşinizin sperm tahlili mutlaka androloji departmanı olan bir laboratuvarda doğru hazırlanıp doğru verilerek ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarına göre özel eğitilmiş teknisyenler tarafından yapılmalıdır.

Son çare tüp bebek

Sorun saptanınca gerekebilecek detaylı tetkikler yapılarak, öncelikle en ekonomik ve pratik yöntemler ile ve en doğal yoldan hamile kalmanız amaçlanmalıdır. Örneğin hormon durumunuz uygun ise ilaçlar ile sperm sayınız arttırılabilir, klinik varikoseliniz var ise başarılı bir mikrocerrahi ile sorununuz ortadan kalkabilir. Sayılarınız biraz artar ise PAF-IUI denilen aşılama yöntemi ile hamilelik sağlanabilir. Unutmayın pahalı ve anne-çocuk sağlığı açısından çeşitli sakıncaları olabilse de ICSI-tüp bebek yöntemi son çare olarak size yardımcı olacaktır.

SORU: Numunelerin 1’i temiz çıkmadı

66 yaşındayım. P.S.A. 10’dan 7’ye düştü. Yapılan biyopside 11 numunenin 10’u temiz, bir tanesinde kanser belirtisi çıktı. Ne yapabilirim?

CEVAP

Prostattan alınan biyopsi örneklerinin tekinde dahi kanser saptanması tanı için yeterlidir. Patolojik evrelendirme, muayene ve diğer tetkik sonuçlarınız ile durumun değerlendirilmesi, gerekiyorsa patoloji hakkında ikinci bir görüş alınması sonucu karar verilmelidir. Sizin gibi yaşı genç, bünyesi sağlam olan ve prostat kanseri saptanan hastalarıma çoğunlukla köklü çözüm yöntemi olan Radikal Prostatektomi ameliyatı yapmayı tercih etmekteyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder