Zeyno Gürses En iyi restoran barları
HABERİ PAYLAŞ

En iyi restoran barları

Haberin Devamı

“Bu dünyanın en büyük sıkıntısı bazılarının birkaç kadeh geriden takip ediyor olmasıdır” diyor ünlü sinema yıldızı Humphry Bogart... Bizi geceye hazırlayan ilk sosyal durak, bardır. Uzun yıllar ilgi bekleyen barlar nihayet son bir-iki senedir tozlarını üzerinden atmaya başladı. Çünkü restoran avcılarının yeniden gözbebeği olmaya başladı uzun tezgahlar. Ahşap, mermer, alttan ışıklı, metal hepsi topu topu bir direk mesafesinde, dekorasyonun önemli bir parçası olan şık tezgahlar. Bu hoş tezgahların üzerinde bir de rengarenk kokteyller, flütlerde şampanyalar hayal edin, işte restoran maceranızın başladığının resmi budur.
Gelelim arkasındakilere, bu geminin kaptanı barmenlere... Onların imzası bir restoranı ölümsüz kılmaya yetebilir. Düşünsenize, bugün birçok klasik kokteylin tarihi açıklamasında onu hayata kavuşturan barmenin ismi ve restoranın adı bulunur. İyi barmen yarattığını gizlemez. Şık tezgahının üzerinde, gözünüzün içine sokarak bir sanatçı edasıyla arzu edilen kokteyli, içkiyi yaratır. Üstelik bu dikkat gerektiren işi gerçekleştirirken bir yandan seviyeli sohbeti ile sizi geceye hazır eder. İyi barmen bir sonraki ziyaretinizde hafızasını tazeleyerek sizi atmosferin parçası hissettirir.
Tecrübeli restorancı işe yeni başlayan amatör adaya sormuş, “Sence bir barda en pahalı tabure hangisidir?”. Restorancı adayı düşünmüş, düşünmüş, fakat bir türlü doğru cevabı bulamamış. Tecrübeli restorancı sorusunu kendi yanıtlamış ve şöyle demiş; 8 “Boş olan, arkadaşım!” Bu cevabın iki sebebi vardır. Birincisi her ne kadar çuvallarca para harcanmış olsa da tezgahın kaptanı barmenlerin orayı yeterince sahiplenmemesi ve misafirleri muhafaza edememesi. Diğer acıklı sebep ise kültürümüzün barda vakit geçirme zihniyetine çok sıcak bakmaması, bar kültürünün bir parçası olan soyalleşme durumuna bir türlü adapte olamaması. Ancak bu günler geride kalıyor gibi. Restoran barları artık daha hareketli, barmenlerin başı daha bir dik. Birkaç yıl önce kokteyl hazırlarken veya iyi bir malt viski sunarken elleri titreyen bar kaptanları nihayet kendilerini anlayan misafirlere sahip olmaya başladılar.

Birkaç öneri: Farz edin bir grup dostunuzla yemek randevunuz var ve azıcık erken ulaşmışsınız restorana. Sakın ola barı es geçmeyin. Hoş bir kokteyl yudumlarken restoranı baştan aşağı süzmek, misafirleri incelemek ve işin ehli barmenden biraz bilgi çalmak için ‘bar’ birebirdir. Restoran rezervasyonunuzu tasarlanan yemek saatinden 45 dakika önce yapın. Yapın ki; önce bara dirsekleri dayayıp, iki yudum aperatif ile haftanın özetini yapma şansı olsun.

Seçtiğimiz En İyi Restoran Barları
Mimolett
Maçka Brasserie
Gaja
Swissotel
Zihni
Mikla
Luca
Saloon
Topaz
Biber
Vogue
Masa
Public
Dada
Wok
Lacivert

Mimolett’in bar şefi Emre Melenp’ten Onix
1 1/2 Oz Charleston Follies
1/2 Oz Satsuma Vodka
1 Oz kırmızı meyva suyu
2 parça çilek
1/4 lime

Yapılışı: İlk işlem olarak lime ve çileklerimizi daha önceden shaker’a koyduğumuz meyve suyunun içinde iyice ezeriz. (Önce çileği ezip sonradan lime’i ekleyip ezmenizi tavsiye ederim). Daha sonra votkamızı (Satsuma Vodka) ve likörümüzü (Charleston Follies) ekleyip shaker’ı buz ile doldururuz. Shaker’ın ağzını sıkıca kapattıktan sonra güçlü bir şekilde çalkalarız. Süzdüğümüz karışımı, daha önceden soğuttuğumuz martini bardağına doldurup isteğe göre çilek ve/veya lime dilimleri ile süsleriz. Meyve-yoğun bir kokteyl olan Onix’i güzel bir akşam yemeğinden sonra içmenizi tavsiye ederiz.

Saloon
Bar şefi Savaş Sabaz’dan ‘Magic of Saloon’
6 cl tekila
4 cl Cointreau
6 cl taze portakal suyu
Esmer şeker
Lime ve portakal dilimleri
Kırık buz
Süslemek için nar taneleri

Yapılışı: İçkileri servis yapacağımız bardağa koyduktan sonra esmer şeker, lime ve portakal dilimlerini ilave edip eziyoruz. Daha sonra bardağı kırık buzla doldurup üzerine nar tanelerini serpiştirip servis ediyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder