Opr. Dr. Hande Akbaş En güvenli yol spiral taktırmak
HABERİ PAYLAŞ

En güvenli yol spiral taktırmak

Haberin Devamı

Bebeğini emziren kadın doğum kontrol haplarını tercih etmemeli. Çünkü ilaçlar süte geçebilir. Yaşınız ileriyse hormon içeren hapları önermiyoruz. Bu durumda en güvenilir yol lohusalık dönemi sonrası spiral taktırmak...


Ne zaman korunayım?

39 yaşındayım, 30 haftalık hamileyim. Doğum sonrası en güvenli korunma yöntemi hangisi? Bir de doğumdan ne kadar sonra korunmaya başlayayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızdan dolayı size hormon tedavisi pek önermem. Ayrıca emzireceksiniz, doğum kontrol ilaçlarını süte geçecekleri için kullanamazsınız. Sadece progesteron içeren mini pill olarak geçen hapları alabilirsiniz. Bu da her gün alınması gereken bir ilaç. Düzenli içmezseniz lekelenme ve ara kanamalara neden olabilir. Sizin durumunuzdaki bir kadın için önerim lohusalık biter bitmez rahim içi araç yani spiral taktırmaktır.

Gebeliği engeller mi?

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. 1 yıldır gebe kalmak istiyorum ama olmadı. 27-28 günde bir adet görüyorum. Adetimin 3’üncü günü ultrason ve kan tahlile yaptırdım, her şey normalmiş. Hormon testimi yazıyorum. Gebe kalmamı engelleyecek değer var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz düzenli, yaşınız genç ve ultrasonda doktorunuz problem görmemiş. Size önerim bir de eşinizin spermlerine bakılması ve normalse size de rahim filmi çekilerek tüplerinizin kontrol edilmesi. Bunlarda da bir sorun saptanmazsa birkaç ay daha kendi kendinize deneyin. Ama sebebi açıklanamayan infertilite diye bir grup var. 3-6 ay içinde de gebelik oluşmazsa daha fazla vakit kaybetmeyin.

Canım yanıyor

30 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim. Normal doğum yaptım. Ikınırken vajinamda yanma hissettim. İlişkide de canım yanıyor, kan geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, söylediğiniz bulgular idrar yolu iltihabını düşündürmekle birlikte bazen vajinal enfeksiyonlar da aynı bulguları yaratabilir. Size önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız.

Bir an önce jinekolojik muayene olarak vajinal smear ve gerekirse vajinal ve idrar kültürlerinizi yaptırın. Üreyen mikroorganizmaya göre bir an önce gerekli tedavi başlanacak ve şikayetleriniz hızla gerileyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder