Prof. Dr. Derin Kösebay Emzirirken gebe kalabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Emzirirken gebe kalabilirsiniz

Halk arasında emziren kadınların gebe kalmayacağına dair bir inanış vardır. Ama bu yüzde 100 doğru bilgi değil. Kadın süt veriyorsa doğum kontrol haplarını kullanmamalı. Bu süre içinde erkeğin korunması en doğrusu...

[[HAFTAYA]]

Ne zaman korunmalıyım?

30 yaşında, 30 haftalık hamileyim. Doğum sonrası için en güvenli korunma yöntemi hangisi? Bir de ne kadar sonra korunmaya başlamam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum sonra 40 gün lohusalık başlıyor. Bu sürede ilişki doğru ve sağlıklı değil. Bu süreden sonra korunmak lazım. Emziren annelerin gebe kalmayacağı düşünülür. Bu yüzde 100 doğru bilgi değil. Bu süreçte gebe kalan vardır. Dolayısıyla korunmak gerekli. Emziren kadının doğum kontrol hapı alması doğru değil. Çünkü hormonlar sütten bebeğe de geçer. Geriye ya spiral ya da erkeğin korunması kalıyor. Birkaç ay eşinizin korunması ve daha sonra spiral takılması veya sütünüz yoksa doğum kontrol hapına geçilmesi en uygun yol gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Hamileyim ama...

34 yaşındayım, 2 aylık hamileyim. Son iki haftadır vajinanın girişinde küçük bir kitle oluştu. Ağrı veya kaşıntı yapmıyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sanırım anlattığınız şey bir bartholin kisti. Bu kist vajina girişinde görülür. Şiş, kızarık ve ağrılı ise apseden söz edilir. Eğer apse ise, ufak cerrahi müdahaleyle bu apsenin açılması ve kesedeki cerahatin boşaltılması ile tedavi edilir. Bu şikayetler yok, sadece bir şişkinlik veya bir kistik yapı hissediliyorsa o zamanda bartholin kistten söz edilir. Kistin tedavisi için aceleye gerek yoktur. Rahatsızlık veriyorsa uygun zamanda ameliyatla alınır. Bu işlemler gebede de rahatlıkla yapılabilir. Bir kadın doğum uzmanına müracaat edin. Hem gebeliğiniz takip altına girsin hem de bu şikayetiniz için gereken tedavi yapılabilsin.

Kanamam oluyor

50 yaşındayım. 2.5 yıldır menopozdayım. Ama bu dönemde kanamam oldu. Doktor ultrason çektirdi. Sonucu yazıyorum. Hastalığım nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, ben olsam sizin şikayetinizle gelen bir kadına mutlaka rahim içinden bir parça alır ve onun sonucuna göre tedaviye başlardım. Derslerimizde de tıp fakültesi öğrencilerine bu konuları anlatırken “Adetten kesilmiş bir kadında bir damla dahi kanama olsa, bu kanamanın nedenini mutlaka araştırmalısınız” diyoruz. Eminim, doktorunuz aynı şeyi yaparak size yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder