Ekonomi Emlak vergisi ikinci taksit ödemelerinde son tarih bugün

Emlak vergisi ikinci taksit ödemelerinde son tarih bugün

Paylaş
Emlak vergisi ikinci taksit ödemelerinde son tarih bugün

Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım’da başladı. Yılda iki dönem olarak taksitlendirilen emlak vergisinin 2017 yılına ilişkin ikinci taksit ödeme süresi bugün sona eriyor. Peki emlak vergisi nasıl hesaplanıyor, nereye ödeniyor?

Emlak vergisi mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki taksitte ödeniyor. 2017 yılı emlak vergisi ikinci taksit son ödeme süresi bugün sona erecek. Vatandaşların gecikme zammına maruz kalmamaları ve yoğunluk yaşamamaları için bu süreden önce vergilerini ödemelerinde fayda var.

Ayrıca emlak vergisini ödeme işlemini belediyeye gitmeden de yapmanız mümkün. PTT ile havale ile ya da emlak vergisi mükellef numarası kullanılarak yapılabiliyor. Bununla birlikte e-belediye sistemiyle de ödemeler gerçekleştirilebiliyor.


EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIYOR?


Vergi ödemesi arsa, arazi, mesken ve işyerleri için farklı oranlarda, vergi yılı içerisinde asgari rayiç değerler üzerinden hesaplanıyor. Ayrıca gayrimenkulun bağlı olduğu belediye eğer Büyükşehir Belediyesi ise ödenmesi gereken vergi 2 katı çıkıyor. Örneğin normal belediyelerde binaların emlak vergisi binde 2 iken, büyükşehir belediyesinde emlak vergisi binde 4 olarak hesaplanıyor.


EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİYOR?


Emlak vergisi ödemeleri yıl içerisinde iki taksit halinde ödeniyor.

Emlak vergisinin birinci taksidi 31 Mayıs tarihinde son buldu. İlk taksidi ödemeyen mükelleflerin, aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ödemeleri gerekiyor.


EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDEMİYOR?


En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan;

-Hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,

-SGK’dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, (ve bunların dul ve yetimleri)

-Engelliler,

-Gaziler,

-Şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyorlar.

Haberin Devamı