Pazar Postası Emirgan'da mest olacaksınız!
Paylaş
Emirgan'da mest olacaksınız!

Emirgan'da mest olacaksınız!

Bugünlerde şanı kulaktan kulağa yayılan, adını sıkça duyduğum bir yer var. Adı Mest. Gerçekten gidenleri ‘mest’ eden çok farklı bir adres burası. Çünkü restoran, gurme dükkanı, çiçekçi ve yemek atölyesi bir arada bulunuyor Mest’te. Ayrıca catering hizmeti ve özel organizasyonlara da kapısı açık... Nerede olduğunu merak ettiniz değil mi? Siz aklınızdan restoranlarıyla ünlü İstanbul semtlerini geçire durun! Ama Mest, Emirgan üstü, Reşitpaşa’da bulunuyor.

Çiçekçi sizi karşılıyor

Mest tam anlamıyla bir butik restoran. Restorana girdiğinizde masanıza ulaşıncaya kadar bir çiçekçiyle bir de gurme dükkanıyla karşılaşıyorsunuz. Şık arajmanlar, tasarım buketler Avant Garde Çiçekçilik’e ait. Çiçekçiyi geçer geçmez ‘traiteur’ bölümü dikkat çekiyor. Bu bölümde de geleneksel Fransız tatlısı macaronlardan, Edremit’in ödüllü zeytinyağı Selatin’e, ev yapımı reçellerden Fransa’nın yöresel peynirlerine kadar pek çok özel lezzet var. Önce tadıyor sonra istediğinizi satın alabiliyorsunuz. Restoranın ortasında kocaman bir açık mutfak var. Tüm yemekler burada gözünüzün önünde pişiriliyor.

Günün menüsü kapının girişinde kara tahtanın üzerinde yazıyor. Gün içinde gelen herkes kara tahtada ne yazarsa onu yiyor. Bu kimi gün Osmanlı mutfağından seçmeler, kimi gün ise İtalyan yemeklerinden hazırlanan bir menü oluyor. Akşam yemekleri için ise mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Mest’te bütün masaları Avant Garde Çiçekçilik’in hazırladığı tasarımlar süslüyor. Mest’e gidip dilediğiniz yemeği yemek istiyorsanız en az 15 kişi olmalısınız. İşte o zaman Mest’in ‘size özel’ yemeklerinden tadabilirsiniz.

Mest’te her şey Can Ünsal ve annesi Beyhan Gence’den soruluyor. Can Ünsal restoranın işletmecisi. Hayatının uzun bir bölümünü Paris ve New York’ta geçirmiş olan Can bu işe New York’ta merak sarmış. Can Ünsal hikayesini şöyle anlatıyor: “Paris’te sanat eğitimi aldım. Sonrasında New York’a yerleşmeye karar verdim. Para kazanmam lazımdı. Bugün New York’un en gözde restoranları arasında olan, İspanya’nın Bask Bölgesi’ne ait yemekler yapan bir restoranda işe başladım. Barmenlikten garsonluğa, restoran işletmeciliğine kadar birçok işi yaptım.

Ardından restorana ortak oldum. Ortaklarımla bir de lounge açtık. Sonunda Türkiye’ye döndüm. Yine restoran işiyle ilgilenmek istedim ve W Hotel’in, Spice Market’in kuruluşunda çalıştım. House Cafe bünyesindeki House Atelier’i oluşturdum. Bu işleri yaparken hayalimdeki restoran için de deneyim kazandım. Sonunda içerisinde gurme dükkanı olan, herkesin gözü önünde lezzetli yemeklerin yapıldığı, adeta insanı ‘mest’ eden bir yer açamaya karar verdim. Misafirlerim bana geldiğinde trafik eziyeti çekmesinler diye de Reşitpaşa’yı seçtim”.

Dünya mutfağından tatları burada yapabilirsiniz

Mest’te mutfağın başında bulunan anne Beyhan Gence yemek konusunda çok tecrübeli. Birlikte çalıştığı şef Başak Tanrıverdi de öyle. İkisi de dünya mutfaklarının yemek kültürüne hakim. Beyhan Gence’nin, Türkiye’nin önde gelen önolog ve gurmelerinden, POSTA Gazetesi yazarı, gurme Artun Ünsal’la birlikte kaleme aldığı Fransızca olarak yayımlanmış yemek kitapları var.

Başak Tanrıverdi ise Swissotel, Abracadabra ve Divan’da çalışmış deneyimli bir aşçı. İkili mutfakta adeta harikalar yaratıyor. Özellikle ‘ördek confit’ (ördek konfi diye okunuyor) herkesin dilinde. Fransızcası ‘confit de canard’ olan bu yemek, ördeğin butundan yapılıyor. Yanında salata ve patates dilimleri eşliğinde ikram ediliyor. Güney Fransa’da özel olarak yetiştirilen ördeklerden yapılan bu yemeğe en çok da İstanbul’da yaşayan Fransızlar’dan talep var. Paketletip evlerine bile götürüyorlar.

Ağırlıklı olarak Osmanlı ve Fransız mutfaklarından yemeklerin sunulduğu Mest’te deniz mahsullü ravioli, kestaneli kadınbudu köfte, İtalyan usulü incik osso boucco, balık ve süt çorbası da diğer özel lezzetlerden. Ayrıca Napolitaine au chocolat, Osmanlı mutfağından kayısı tatlısı da dillere destan olmuş. Pazar hariç her gün açık olan Mest’te yemek kursları ve floral tasarım atölyeleri de var. Beyhan Gence’nin ders verdiği kurslara ister tek başınıza isterseniz de arkadaşlarınızla katılabilirsiniz.
Osmanlı, Fransız, İtalyan, Japon yemeklerinin öğretildiği kurslara rağbet büyük. Çocuğunuz varsa, o da kendi yaşıtlarıyla Mest’teki kursa katılabilir. Servisin sabah saat 10.00’da başladığı Mest’te dilerseniz özel partiler, toplantılar da yapabilir, dilerseniz evinizde düzenleyeceğiniz organizasyonlar için de Mest’tin hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Can Ünsal ve Beyhan Gence size bu konuda yol gösterecek, yemek, müzik, eğlence konusunda iyi bir ev sahibi olmanızı sağlayacaklar.

Mest www.mest.com.tr Tuncay Artun Cad. Salihbey Sok. No:4 Reşitpaşa Sarıyer (Emirgan üstü) İstanbul (0212) 229 03 82 ve ( 0536) 929 93 65

Haber: Merve Özaytekin
mozaytekin@posta.com.tr

3

Haberin Devamı