Özlem Denizmen Emeklinin can simidi
HABERİ PAYLAŞ

Emeklinin can simidi

Ah bir emekli olsam da sahil kasabasına yerleşsem, bahçeyle uğraşsam, kendime bir kafe açsam...

Bunlar çoğu çalışanın hayali. Şimdi uzak gibi gelen bu günler bir gün pat diye geliverecek. Peki devletin sağladığı emeklilik olanağının yanında bir de Bireysel Emeklilik Sistemi olduğunu biliyor musunuz?

[[HAFTAYA]]

60 yaş üstündekilerin en büyük korkusu elden ayaktan düşmek... Kimseye muhtaç olmadan yaşamak istiyor insan. Yaş ilerledikçe sağlık sorunları artıyor, gelir azalıyor. SGK emeklisinin aldığı en az maaş 987, en yüksek 3494 lira. Emekli maaşıyla hayat hiç de kolay değil. Peki ne yapmak gerek? Bireysel emeklilik sistemine girmeli.

Haberin Devamı

Bireysel Emeklilik Sistemi

Sosyal Güvenlik Kurumu veya Bağ-Kur’dan emekli olduğunuzda alacağınız emekli maaşının yanında bireysel emeklilik sisteminden emekli olup, ikinci maaşı almak mümkün. Çünkü birincisi yetmeyecek!

Güvenli

Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve bağımsız denetim şirketleriyle birikimleriniz gözetim ve kontrol altında.

Nasıl BES hesabı açılır?

Bütçenize göre her ay ne kadar ayıracağınıza karar verdikten sonra bankanıza başvurarak, bireysel emeklilik hesabı açtırabilirsiniz. Bu hesapta çeşit çeşit fonlar var. Bu fonlarla paranız artar. Ne kadar çok ödeme yaparsanız o kadar çok birikir.

Ne zaman emekli olurum?

Devletten emekli olmak için kadınsanız 58, erkekseniz 60 yaşını beklemeniz gerek. BES’ten emekli olmak için de 56 yaş ve en az 10 yıl sistemde kalmak şart. Erken çıkarsanız hakkınızı kaybedersiniz.

3 sene kilitlisiniz

2013’ten bu yana devlet tüm bireysel emeklilik katılımcı hesaplarında her 100 liraya karşılık 25 lira ödüyor. Devletin bir tek şartı var: En az 3 yıl sistemde kalmak. Sistemde en az 3 yıl kalanlar yüzde 15, 6 yıl kalanlar yüzde 35, 10 yıl kalanlar yüzde 60, 10 yıl ve 56 yaşını dolduranlar ise yüzde 100 devlet katkısından faydalanıyorlar.

YANLIŞ BİLİNENLER:GETİRİSİ DÜŞÜK

SORU:

2012’de kredi için bankaya gitmiştim. Bireysel emekliliği övüp durdular. Getirisi yüksekmiş, devlet katkısı varmış, onların sözlerine inanıp yaptırdım. 2 yıldır her ay para yatırıyorum ve getirisi ne oldu sadece 300 lira. Öğrenince şok oldum. Ebru

Haberin Devamı

CEVAP:

Çiçek yetiştirirken nasıl ki sulamak dışında sevgi göstermek, ilgilenmek, toprağını değiştirmek gerekiyorsa, emeklilik için biriktirdiğin parayla da öyle ilgilenmen gerek. Bireysel emeklilikte farklı türde fonlar var. Bunların içerisinde risksiz olanlar en az getirisi olanlardır. Sen hesabındaki fonların türlerini biliyor musun? Müşteri temsilcini ara ve detaylı bilgi al. Ardından daha fazla getirisi olması için seni yönlendirmesini iste. Unutma, risk almadan zengin olunmaz.

BİRİKİME TEŞVİK EDİYOR

SORU: BES tamamen aldatmaca. Elindeki avucundakini BES’e yatırıyorsun. 10 ya da 15 yıl sonra 100 bin lira alacaksın. Hayır öyle olmayacak. Bundan 10 sene önce nasıl ki 25 bin 15 bin gibi rakamlar iyi para sayılıyordu ise o zaman 100 bin lira da ancak 15 bin 20 bin gibi rakama tekabül edecek. Yani para değer kaybedecek bunu niye söylemiyorlar? Orhan

Haberin Devamı

CEVAP: Biz, gayri safi milli hasılanın yani milli gelirin sadece yüzde 12’sini tasarruf eden bir toplumda yaşıyoruz. BES insanımızı öncelikle birikime teşvik ediyor. Birikimin değer kazanması da fonların getirisine bağlı. Yüksek getirili birikim için içerisinde hisse senedi olan fonlar tercih edilebilirsin. Daha az risk alarak devlet tahvili ve hazine bonosundan oluşan fonları da seçebilirsin.

ÇOCUĞUMA BES YAPTIRMAK İSTİYORUM

SORU:

Annem 45 yaşında. Çocuğuma bireysel emeklilik yaptırmak istiyor. Sizce çocuğuma yaptırırsa mı iyi yoksa bana yaptırırsa mı iyi? Burcu

CEVAP:

Torun baldan tatlıdır. Annen de maşallah gencecik. Bireysel emeklilik için 18 yaş sınırı var. Annen senin için bir hesap açtırsın. Sonra sen de para kazanınca (çocuğunu lehtar göstererek) kendine ikinci poliçeyi yaptırırsın.

2 YILLIK BES OLUR MU?

SORU:

53 yaşındayım. Bakmak zorunda olduğum kimse yok. 3250 lira maaşım var. Emekli olmama az kaldı. Kendi evim var. Kısa süreli birikim yapmak istiyorum. Bireysel emeklilik yaptırmam uygun olur mu? Başak

CEVAP:

Bireysel emeklilikte 10 yıl sistemde kalmak gerek. Şayet 1-2 sene için para biriktirmek istiyorsan sistemden çıkmak istediğin zaman stopaj kesintisi olacağı için avantajlı olmaz. Para biriktirmek için gelirinden ayıracağın kısmı, ideal olarak en az yüzde 10’unu, otomatik olarak bir banka hesabında biriktir.

BANA BİR ŞEY OLURSA!

SORU:

Şirketim kanalıyla bireysel emeklilik yaptırdım. Yakında emekliliğe hak kazanacağım. Çocuklarıma miras olarak bırakmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Berhan

CEVAP:

Emekliliğe yaklaşmış olmak hayattan vazgeçmek değil. Emeklilik sonrası yeni bir yaşam seni bekliyor. Yaşama sevincini kaybetme. Bireysel emeklilik tıpkı bankadaki para gibi yasal varisine kalır. Özellikle miras bırakmak istediğin biri veya birileri varsa bunu emeklilik sözleşmene yazdırman gerekir. Bana bir şey olursa

Sıradaki haber yükleniyor...
holder