Ekonomi Emekliler ikinci zamlarını almaya hazırlanıyor

Emekliler ikinci zamlarını almaya hazırlanıyor

Paylaş
Emekliler ikinci zamlarını almaya hazırlanıyor

Emekliler bu yıl ikinci zamlarını almaya hazırlanıyor. Artışları belirleyen ise toplu sözleşme ve enflasyon. Enflasyon verileri bugüne kadar yüksek geldi. 5.71’lik oran şu an cepte. Peki bu oran nasıl yansıyacak? İşte o hesap...

Yaklaşık 11.5 milyon emekli vatandaş bu yaz maaşlarında gerçekleşecek zam oranlarını bekliyor. İşte temmuz ayında gelecek zamla ilgili kritik bilgiler...


FARKLI HESAPLAMA


Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre; Türkiye'de sosyal güvenlik kurumları 2008 reformuyla aynı çatı altında toplanarak Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturuldu. Buna rağmen halen emeklilik hesaplamaları ve zam uygulamaları farklı olarak yapılıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alırken memur emeklileri toplu sözleşme ile belirlenen artışları maaşlarında görüyor. Ayrıca enflasyon farkı da alıyorlar. Tüm emekliler Ocak ve Temmuz aylarında iki ayrı zam alıyor.

BU YIL NE OLACAK?


Emekliler 2017 yılı için ilk zamlarını Ocak ayında maaşlarında gördü. Burada SSK ve Bağ- Kur'lular yüzde 4.73'lük enflasyon kadar zam alırken memur emeklileri de toplu sözleşmeye göre yüzde 3 zam aldılar. Enflasyon farkı ise yansıtılmadı. Şimdi temmuz ayında tüm emekliler ikinci zamlarına kavuşacak.

YÜZDE 6'YA ÇIKAR MI?


SSK ve Bağ-Kur'lular oluşacak 6 aylık enflasyon kadar zam alacak. İlk 4 aylık enflasyon rakamları belli oldu. Buna göre şu anda zam oranı yüzde 5.71. Bu rakama iki aylık enflasyon daha eklenecek. Bu rakamlar eksi bile çıksa oran yüzde 5'in altına inmeyecek gibi görünüyor. Artı çıkarsa bu kez zam oranları yüzde 6'yı aşacak. Memur emeklileri ise bu temmuzda yüzde 4'lük toplu sözleşme artışlarını alacak. Ayrıca ocak ayındaki yüzde 3'lük artışın üzerindeki tüm enflasyon farkını da maaşlarında görecek. Şu anki rakamlara göre bu yüzde 2.71 görünüyor. İki aylık veriyle birlikte daha da artma ihtimali var.

Haberin Devamı