Ekrem Sarısu Emekli Sandığı'ndan emekli kız çocuğu yetim aylığı alamaz
HABERİ PAYLAŞ

Emekli Sandığı'ndan emekli kız çocuğu yetim aylığı alamaz

Soru: Ablam Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alıyor, dul olarak yaşamına devam ediyor. Ablam rahmetli babamdan da yetim maaşı alabilir mi? Rahmetli babam Emekli Sandığı’na tabiydi. ? TEVFİK

[[HAFTAYA]]

Cevap: Ablanız Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı aldığından, Emekli Sandığı emeklisi babanızdan dolayı yetim aylığı alamaz. Ancak ablanız SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olsaydı, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirdi. Çevrenizde bu durumda olup aylık alanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın. Bu durum yasalar arasındaki farktan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Dava açarak primi 1800 güne tamamlarsanız emekli olabilirsiniz

Soru: 1970 doğumluyum. 20 Temmuz 1987’de SSK’lı oldum. 401 gün primim var. Çalıştığım 30’a yakın işyerimin çoğu sigortamı yatırmadı. Bağırsak kanseriyim. Çalışamıyorum. İşyerlerini mahkemeye verip malulen emekli olabilir miyim? ? A. A.

Cevap: Kanser hastaları malul sayılıyor. Ancak malulen emekli olmak için ayrıca, 10 yıl sigorta ve en az 1800 gün prim aranıyor. Süre sorununuz yok. Sigorta girişinizi yapan ancak çalışma sürenizi bildirmeyen işyerleri için hizmet tespit davası açarak, mahkemede bildirilmeyen çalışma sürelerinizi şahit veya belgeyle ispat etmek suretiyle 1400 gün kazanıp, priminizi 1800 güne tamamlamanız halinde, malulen emekli olabilirsiniz.

Yapılan işlem doğru askerlik borçlanması dikkate alınmış

Soru: 1 Mayıs 2006’da emekli oldum. 7199 gün primim var. Maaşımda bir problem yok. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) internet sayfasına girip durumumu gözden geçirdim ve aklıma takıldı. SGK sayfasına giriş sebebim de ‘2000 sonrası intibak son durum nedir?’ diye olmuştu. Ama askerlik borçlanması aklıma takıldı. Temmuz-Kasım 1982 arası 4 ay kısa dönem askerlik yaptım. Daha sonra tanıdıkların bilgilendirmesiyle 1995’ yılında SSK’ya dilekçe yazıp 120 gün askerlik borçlanması yaptım ve bu bilgiyi SGK ile paylaştım. Gelen emekli bağlama kararında toplam primim 7319 gün görünüyor. SSK’da 7199 günüm var. Bu 120 gün ödemem boşuna mı gitmiş? SGK’ya dilekçeyle sorarsam bir artış veya değişim olur mu? Yoksa aynı durum devam eder mi? ? Ercan BİLGİN/ANKARA Cevap: Sigortalı çalışarak 7199 gün, 120 gün de askerlik borçlanması olmak üzere toplam 7319 gün üstünden emekli aylığı bağlanmış. Yapılan işlem doğru. Herhangi bir hata yok. Boşa uğraşmayın.

Haberin Devamı

Babanız Bağ-Kur’dan daha erken emekli olabilir

Soru: Babam 1956 doğumlu. Daha önce hiç sigorta girişi olmamış. 2008’de tarım sigorta girişi yapıldı. 6 yıldır da yatırmaya devam ediyor. Ne kadar primle kaç yaşında emekli olur? Askerlik borçlanması yapabilir mi? ? SADO

Cevap: Babanızın sigorta başlangıcını gün, ay, yıl olarak bildireceğiniz yerde, sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emeklilik şartlarını değiştiriyor. Sorunuzu, babanızın 1 Ekim 2008’den önce tarım sigortasına prim ödemeye başladığı ve 20 ay askerlik yaptığı varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Babanız Bağ-Kur’dan daha erken emekli olabilir. Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 5400 gün prim ve 62 yaş şartına tabi. Askerlik süresini borçlandıktan sonra, son 1260 günü Tarım Bağ-Kur’a veya isteğe bağlı sigortaya ödemek şartıyla, 7 yıl 4 ay daha prim ödeyerek primini 15 yıla (5400 gün) tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Haberin Devamı

Hizmet tespit davası açmanız gerek

Soru: 1998’de SSK’lı oldum. 3 ay alıştım. Ancak hiç prim yatırmamışlar. İlk prim yatırılma tarihim 2002 görünüyor. Geriye dönük ilk SSK kartımın verildiği yerde geriye dönük prim yatırılır mı? İşyerinin faal olup olmadığını bilmiyorum. ? Aziz SOĞUK/İST.

Cevap: İşyeri girişinizi bildirmiş ancak çalışma sürenizi bildirmemişse (sorunuzdan böyle olduğu anlaşılıyor) iş mahkemesine hizmet tespit davası açıp, mahkemede şahit veya belgeyle çalışmanızı kanıtladığınızda, bildirilmeyen sürenizi yargı yoluyla kazanabilirsiniz. 5000 gün priminiz varsa emekli olabilirsiniz

Soru: 1971 doğumluyum. 1983’te sigortalı oldum. Ne zaman emekli olurum? ? HANDAN DEMİR

Cevap: 20 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 40 yaş şartına tabisiniz. Yaş ve süre şartını sağladığınızdan, 5000 gün prim ödemeniz varsa, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Yoksa priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder