Bilal Emin Turan Elektrikte indirim!
HABERİ PAYLAŞ

Elektrikte indirim!

Haberin Devamı

Elektrik faturasını yüzde 10-15 düşürmek artık mümkün.

Aylık elektrik fatura tutarı 68 lira ve üzerinde olanlar (bunlara 'serbest tüketici' deniyor) elektriği istediği tedarikçi şirketten pazarlık yaparak alabilecek. Daha önce fatura limiti 82 liraydı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dün bu limitin 68 liraya düşürüldüğünü bildirdi.

Bir fatura bedava

Bir başka ifadeyle yıllık 816 liralık (2 bin kilovat saat) elektrik kullanan, 80-120 lira arasında tasarruf edebilecek. Bu da yılda 1 faturanın bedavaya gelmesi anlamına geliyor. Uygulama 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Yeni limitle birlikte 13.2 milyon elektrik abonesi indirimli elektrik alabilecek.

Şu anda 4.7 milyon abone bu imkandan yararlanıyor.

Nasıl işleyecek?

Sistem cep telefonu operatörü (GSM) değiştirmek kadar kolay. Piyasada 213 şirket var. Bunlardan biriyle sözleşme yapmak yeterli. Değişen sadece faturadaki şirket ismi. Ancak sözleşme imzalamadan önce EPDK uyarılarını dikkate almak gerekiyor. E

PDK, lisans alan tüm tedarikçi şirketleri 'epdk.org.tr' internet adresindeki 'serbest tüketici' bölümünde yayınlıyor. Abone, taahhütlü elektrik sözleşmesi imzalarsa 14 gün içerisinde cayma hakkına sahip.


'Tedarikçini iyi seç'

Vatandaşı küçük indirimler için büyük taahhütler altına imza atmamaları konusunda uyaran EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, şöyle dedi: "Abone, tedarikçisini çok dikkatli seçmeli ve tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza atmalı.

Serbest tüketiciler hak ve yükümlülüklerini iyi bilmeli. İnternet sayfamıza bakmadan kimse sözleşmesi imzalamasın."


Denetim elinizde

EPDK; abonenin mağdur olmaması için bir portal (https://tys-portal.epias.com.tr/tys-web/public/) oluşturdu. Abone buradan ne kadar elektrik tükettiğini kontrol edebilecek ve tedarikçisini denetleyebilecek. Bu portala 'e-Devlet üzerinden' erişebiliyor.

Portalda, elektrik tüketim değeri, sayaç okuma tarihleri, tedarikçi bilgileri kontrol edilebiliyor.


Yüzde 11'i geçiş yaptı

Serbest tüketici tüketicilere ait toplam sayaç sayısı 1 Ocak 2012'de 168 bindi. Ekim 2017 sonu itibarıyla 4.7 milyona çıktı. Bir başka ifadeyle ticari, mesken ve tarım sulama dahil 42 milyon abonenin yüzde 11'i indirimli elektrik kullanıyor. Şu ana kadar daha çok ticari işletmelerin, sitelerin kullandığı indirimli elektriği 13.2 milyon abone kullanabilecek.

Elektrik piyasasının serbestleşmesi açısından fatura alt limitinin birkaç yıl içinde sıfırlanması yani tüm abonelerin pazarlıkla elektrik almasının yolu açılacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder