Esra Karayel Ekonomik veriler izlenecek
HABERİ PAYLAŞ

Ekonomik veriler izlenecek

Piyasaların yönünde yurt içinde Merkez Bankası’nın açıklamaları yurt dışında ise Amerika verileri ve dış borsaların seyri etkiliydi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda geçen hafta yurt içinde Merkez Bankası’nın açıklamaları takip edildi. Bankanın kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranını yüzde 2.44’e indirmesi, borsada banka hisselerine satışları getirdi. Yurt dışında ise Amerika verileri ve dış borsaların seyri endeksin yönünde etkiliydi. Amerika’da haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde geldi. Zayıf gelen ikinci el konut satış verileri de olumsuz havaya katkıda bulundu. Endeks bu gelişmelerle haftayı 64 bin 241 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Merkez Bankası’nın açıklamaları etkili oldu. Bankanın Türk parası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarını yukarı çekmesi, gösterge tahvilde faizin yükselmesine neden oldu. Yurt dışında ise Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları izlendi. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.17’den kapattı. Döviz piyasası: Amerika’da ekonomik veriler kötü gelince dolar değer kaybetti, euro ve altın yükseldi. Dolar 1.4800, euro ise 1.9920 TL’den kapanış yaptı.

Borsa, faiz ve dövizin yönünde yurt içinde dış ticaret verileri, yurt dışında ise Amerika’da ikinci çeyrek büyüme verileri izlenecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Dış piyasalarda ekonomik verilere karşı hassasiyet devam ediyor. Amerika Merkez Bankası Fed’in gerektiği takdirde ek önlemler almaya hazır olduğunu ifade etmesi, ekonomik görünüme ilişkin kaygıları tekrar gündeme getirdi. Bununla birlikte son haftalarda Türkiye ekonomisindeki olumlu veri akışı, borsayı dış piyasalardan bir miktar ayrıştırdı. Kısa ve orta vadede dalgalı seanslarla birlikte endeksteki çıkışın devam etmesi muhtemel gözüküyor. Bu hafta yurt içinde Perşembe açıklanacak dış ticaret verileri önemli. Amerika’da ise ikinci çeyrek son büyüme verileri takip edilecek.

-Para piyasalarında da ekonomik veriler etkili olacak. Hazine, Çarşamba günü 4.6 milyar TL’lik iç borç ödemesi öncesinde, bugün 12 ay vadeli tahvil, yarın 5 ve 7 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenleyecek. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.15-8.18 aralığında hareket etmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.4850 ve daha yukarıda 1.4900 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.4750 ve daha altta 1.4700 seviyelerinde yer alıyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kârlılık oranları olumsuz

Soru: Esra Hanım, iyi günler. Sizin görüşlerinizi hayranlıkla izliyorum. Size bir hisse hakkında görüş sormak istiyorum. Eğer cevap verirseniz beni mutlu edersiniz. Elimde Mardin Çimento var. Borsa 65 binleri gördü, benim kağıtta bir hareket yok. Hisse hakkında görüşünüz nedir? Hakan BİLİR/İstanbul Cevap: Hakan Bey, Mardin Çimento bu yılın ilk yarısında 35.4 milyon TL kâra ulaştı. Buna göre şirketin kârlılığında geçen sene aynı döneme göre yüzde 29.9 gerileme oldu. Mardin Çimento’nun satış hacminde bir miktar gerileme görülüyor. Bununla birlikte ihracatında bir miktar düşüş olması ve maliyetlerinin yükselmesi şirketin kârlılık oranlarında gerilemeye neden oldu. Bu nedenle borsadaki yükseliş, şirket hisselerine yansımadı. Şirketin son dönem performansındaki düşüşe karşın gelişmeleri yakından takip etmenizde fayda var. Orta ve uzun dönemde finansal veriler düzeldiğinde yukarı hareket edebilir.

Haberin Devamı

Yüksek fiyattan almışsınız

Soru: Sayın Esra Hanım POSTA gazetesindeki yazılarınızı devamlı takip ediyorum. Başarılısınız, tebrik ederim. Benim de bir sorunum var. Sizden Kerevitaş ile ilgili sorularımı cevaplamanızı istiyorum. Hisseyi 78.00 TL’den aldım, çok zarardayım. Yardım ederseniz çok mutlu olurum ya da bana önereceğiniz hisse senedi varsa bildirin. Mehmet GÖK/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Kerevitaş sektörde önemli şirketler arasında yer alıyor. Ancak finansal verilerinde borçluluk oranlarında zaman zaman bozulmalar görülüyor. Hissenin yıllık getirisine bakıldığında yüzde 139.32 bir getiriye sahip olduğu görülüyor. Son kapanış itibarıyla hissenin fiyatı 80.00 TL. Siz alış fiyatınızı 78.00 TL olarak belirtmişsiniz. Görülüyor ki hisseyi bir miktar pahalı almışsınız. Hissede yukarı trend başlamış ve çıkış trendinin bitimine yakın alım yapmışsınız. Alım kararı verirken teknik analiz yöntemlerini kullanmanız gerekiyor. İhtiyacınız olmayan bir para ise beklemenizi tavsiye ederim. Yatırım için sayfada önerdiğimiz hisseleri izleyebilirsiniz.

Olumlu gelişmeler var

Soru: Koza Altın hisseleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce nasıl? Orta vadeli nereleri görebilir? Teşekkürler. Rahman/İstanbul Cevap: Koza Altın ile ilgili geçen hafta olumlu bir gelişme oldu. Şirket, Ovacık Altın Madeni’nin batısında yeni bir damara rastlandığını açıkladı. Yeni sondaj çalışmaları planlandığı ifade edildi. Bu konu hakkında gelişmeleri yakından takip etmenizde fayda var. Bir hisseyi hiç bir zaman ne en alt seviyeden alabilirsiniz ne de en yüksek seviyeden satabilirsiniz. Önemli olan hissedeki fiyat hareketlerine göre yani teknik analize göre en uygun fiyattan alım ya da satış yapılmasıdır. Satış fiyatı ve zamanı için ise getiri hedefinizi belirtmenizde fayda var. İşlem hacmiyle birlikte hisseyi takip etmelisiniz. Şirket hisselerinde orta ve uzun vadede trend yönü yukarı gözüküyor. Ancak yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli. Gelişmelerle birlikte takip edilmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder