Ekonomi Satılık ve kiralık reel getiri düşüşte

Satılık ve kiralık reel getiri düşüşte

Paylaş
Satılık ve kiralık reel getiri düşüşte

Konut fiyatları rekor yükselişlerin ardından daha sakin bir seyir izlemeye başladı. Ancak reel (enflasyondan arındırılmış) satış fiyatlarındaki düşüş 8 aydır devam ediyor.

Sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan sahibindex şubat raporuna göre, ülke genelinde reel fiyatlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 12.1 ve İstanbul’da yüzde 14.6 düşerken, cari konut fiyatlarındaki artış oranı da yüzde 46.9’a indi.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİRLERDE GERİLEME

Son aylarda cari konut fiyatları enflasyonun altında kaldığından reel fiyatlar azalıyor. Ocaktan şubata enflasyon oranı yaklaşık yüzde 4.5 olurken, Türkiye genelinde cari konut fiyat artışı aynı dönemde yüzde 2.1’de kaldı. Bu da reel gerileme anlamına geliyor. Önceki 7 ayda olduğu gibi konut reel satış fiyatı üç büyükşehirde şubat ayında da düştü. Reel fiyatlardaki yıllık düşüş oranı İstanbul’da yüzde 14.6, İzmir’de yüzde 11.8 oldu. Ankara’da da düşüş görüldü fakat yüzde 0.8 seviyesinde kaldı.

İSTANBUL AYRIŞTI

Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel kirada ise yıllık artışlar uzun süredir azalıyor. Şubat ayında ortalama reel kiranın yüzde 1.1 azaldığı gözlemlendi. Şubat ayında reel fiyatlarla yıllık bazda kiralar İstanbul’da yüzde 4.9 düşerken, Ankara’da yüzde 29.7, İzmir’de ise yüzde 13.2 arttı. Öte yandan, cari kira fiyat artış oranlarında da düşüş devam ediyor. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 58.9’a, Ankara’da yüzde 116.7’ye, İzmir’de ise yüzde 89.1’e düştü.

Haberin Devamı