Ekonomi Kira fiyatlarındaki artışa karşı devrim gibi adım!

Kira fiyatlarındaki artışa karşı devrim gibi adım!

Paylaş
Kira fiyatlarındaki artışa karşı devrim gibi adım!

Son dakika ev kiraları ve sıfır ev haberlerine göre, Bakanı Murat Kurum, kira fiyatlarına yönelik yapılan düzenlemeleri duyurdu. Devirm gibi adımla birlikte fahiş ev kira artış oranlarına son verilecek ve yüksek binalara veda edilecek. Onun yerine vatandaşın direkt sahibi olacağı tek katlı evler geliyor. İşte ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren son dakika haberi...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira fiyatlarına yönelik yapılan düzenlemeler, uygun ücretlendirmelerle vatandaşların arsa ve konut sahibi olmasına özgü yürütülen çalışmaları duyurdu. Fahiş ev kira artış oranlarına son verilecek ve yüksek binalara veda edilecek. Onun yerine vatandaşın direkt sahibi olacağı tek katlı evler geliyor. İşte Bakan Kurum'un SABAH Gazetesi Haber Müdürü Erhan Öztürk'e verdiği son dakika haberi...

Haberin Devamı

. Bakan Kurum; kira fiyatlarına yönelik yapılan düzenlemeler, uygun ücretlendirmelerle vatandaşların arsa ve konut sahibi olmasına özgü yürütülen çalışmalar, Sıfır Atık Hareketi, millet bahçeleri ve müsilaj temizliğindeki son duruma dair pek çok konuda çarpıcı bilgiler verdi.

 ATATÜRK HAVALİMANI MİLLET BAHÇESİ İMARA AÇILMAYACAK

"Atatürk Havalimanı Millet Bahçesiyle 5 milyon m2'lik bir yeşil koridoru İstanbul'a kazandıracağız. Millet bahçesi, hiçbir şekilde imara açılmayacak ve konut inşa edilmeyecek. 2023 yılına kadar, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına geldiğimizde 500 millet bahçemizi ülkemize kazandırmış olacağız.
100 yılda yapılabilecek çevre yatırımlarını, 20 yıl gibi kısa bir sürede başarmış olan bir ülkeyiz."

Haberin Devamı

EV KİRALARI ÜZERİNDEKİ FAHİŞ ARTIŞA SON

"20 yılda emlak rayici neyse siz bunu çarparsınız-bölersiniz ve aylık kiranız bu fiyatı geçemez. Kirada yıllık artışı, o yılın TÜFE ortalaması neyse bu çerçevede yapabilirsiniz. Aksi her durum kanuna aykırıdır. Hem ev sahibi vatandaşlarımızı hem de kiracılarımızı mutlu edecek bir düzenlemeyi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız paylaşacak."

HAZİNE ARAZİLERİ VATANDAŞA AÇILACAK

"Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve TOKİ eliyle, arazi maliyetlerini de aşağı çekmek adına Hazine arazileri üzerinde çalışıyoruz. Bunları uzun vadeli ödeme şekli ile satışa çıkaracağız.

TEK KATLI EVLER YAPILACAK

Mesela bir arazide 500-1000 metrekarelik alanlar olacak ve tek katlı evler yapılacak. Bazı yerlerde, 3-4 katlı binalar yapılacak. Konut tipleri için biz projeler çalışacağız.

VATANDAŞ EVİNİ KENDİSİ DE YAPABİLECEK

Ancak vatandaş da imar planına uygun projesini hazırlayıp, ruhsatını alarak evini yapabilecek.

UCUZ VE TEK KATLI EVLER HANGİ İLLERDE YAPILACAK?

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi bilhassa konut fiyatlarının çok arttığı şehirlerde çalışıyoruz."

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI

"Özellikle son 20 yılda ulusal ve uluslararası tüm platformlarda iklim kriziyle mücadelede önemli küresel adımlar attık. Paris İklim Anlaşmasına taraf olduk. 81 ilimizde yerel yönetimlerimize yol gösterici olacak iklim politikaları ile göç ve adil geçiş gibi sosyal politikalara yol gösterici olacak 217 kararı aldık."

Haberin Devamı

EKOLOJİK KORİDORLAR

"Millet bahçelerimizle, doğal alanlarımızı, milli parklarımızı, tabiat parklarımızı, ormanlarımızı birbirine bağlayan ekolojik koridorlar oluşturuyoruz. 4 ana ekolojik hattın belirlenmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de korunan alan miktarı ise 20 yılda yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkardık. 2002 yılında 13 olan Özel Çevre Koruma Bölgesi sayısını 19'a çıkardık."

DENİZ MAĞARALARI ARAŞTIRMASI

"2011 yılından günümüze kadar 1.424 adet anıt ağacın tescilini yaptık. Bugün anıt ağaç sayımız toplam 9.333'e ulaştı. Türkiye genelinde 27 ilde 2.500'den fazla anıt ağacın bakım, iyileştirme ve tanıtıcı tabela çalışmalarını tamamladık. Ülkemizde ilk kez deniz mağaralarında jeolojik ve ekolojik araştırma başlattık. Bugün tarihi itibarı ile ülkemizde tabiat varlığı olarak tescillenerek korunan mağara sayısı 290'a ulaştırdık."

Haberin Devamı

SIFIR ATIK HAREKETİ

"Sıfır Atık Hareketiyle bugüne kadar 142.000 kurum binasında sıfır atık sistemini hayata geçirdik. Geri kazanım oranını % 27,2'ye çıkardık. 2018 yılında 731 olan Toplama Ayırma Tesisi sayısını bugün 1.128 Geri Dönüşüm Tesisine çıkardık. 33,8 milyon ton geri kazanılabilir atığı ülkemiz ekonomisine kazandırdık. 62,2 milyar lira ekonomik kazanç sağladık. Bu sayede 3.9 milyon ton sera gazı salımını önlemiş ve 347 milyon ağacı kesilmekten kurtarmış olduk. 530 Milyon kwh enerji tasarrufu, 572 milyon m3 su tasarrufu, 69 milyon m3 depolama alanından tasarruf sağladık. 87 milyon varil petrol, 650 milyon ton hammaddeden tasarruf ettik. 15.5 milyon vatandaşımıza sıfır atık eğitimi verdik."

PLASTİK POŞET UYGULAMASI

"Poşet uygulamasıyla plastik poşet kullanımında yüzde 65'lik bir azalma sağladık. Bu sayede sadece plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu engelledik. Yaklaşık 3.8 milyar lira tasarruf elde edilirken, 22.746 ton sera gazı salımı da engellenmiştir"

MAVİ VE MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR

Haberin Devamı

"Mavi bayraklı plaj sayımız 2002 yılında sadece 151 iken bugün mavi bayraklı plaj sayısı, 531'e çıkardık. Bunun yanı sıra 24 marina, 5 bireysel yat ve 15 turizm teknesi de mavi bayrak almaya hak kazandı. 1994 yılında bu sayı kaçtı biliyor musunuz? 6 plaj, 9 marina. 2000 yılında ise 78 plaj,12 marina vardı. Bu anlamda dünyada ülkemizi 3. sıraya taşıdık. Sıfır Atık Mavi projesinin başladığı günden bugüne kadar 135 bin ton deniz çöpü topladık. Bugün 324 kıyı tesisinde atık alım gemileri atık kabul tesisleri aracılığıyla atığı alınmamış tek bir gemiyi dahi bırakmıyoruz."

BİSİKLET VE YEŞİL YÜRÜYÜŞ YOLLARI

"3.000 km bisiklet yolu ve 3.000 km yeşil yürüyüş yolu, 60 km çevre dostu sokak ve 60.000 m² gürültü bariyeri yapıyoruz. Ülkemizin tarihi, doğası ve kültürüyle öne çıkan bölgelerini kapsayacak 3.165 km güzergâh için planlanan 'Anadolu Koridoru' ve 'Kıyı Koridoru' olarak iki güzergâh için çalışmalarımız devam ediyor. Bu plan kapsamında 1700 km'lik 1. etap güzergâhı için uygulama projelerinin çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Kulu-Aksaray, Konya-Aksaray, Kulu-Konya güzergâhı için yaklaşık 400 km bisiklet yolunun projesi hazırlandı."

SÜREKLİ İZLEME MERKEZİ ÇALIŞMALARI

"Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri ile 355 tesise ait 713 adet baca çevrimiçi olarak izliyoruz. 2002 yılında Hava Kalitesi Ölçüm istasyonu sayısı 8 iken bugün, 360 istasyon ile ülke genelinde hava kalitesini izliyoruz. 2002 yılında arıtma tesisleri on-line olarak izlenmiyorken bugün Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri ile debisi 5.000 m3/gün'ün üzerinde olan 430 tesisi, Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerde 1.000 m3/gün ve üzeri tüm arıtma tesislerini online izliyoruz."

ŞEHİRLERİN GÜRÜLTÜ HARİTALARI

"Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Projesi (MARMOD) ile Marmara'daki izleme istasyonu sayısını 150'ye çıkardık. Marmara Denizi'nin bir dijital ikizini oluşturuyoruz. Pilot uygulamasını başlattığımız Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan taşıtları plaka tanıma sistemiyle otomatik olarak tespit ediyoruz, hemen ölçümlerini yaptırıyoruz. EGEDES'in kurulumunu da 81 ilimizde bu ay içerisinde tamamlıyoruz. Şehirlerimizde 5 metreye kadar kısa mesafeleri dahi ölçebilen ve modelleyen 3 boyutlu NEFES yazılımıyla hava kirliliğine neden olan noktaları, kirlilik kaynağını artık hassasiyetle tespit ediyoruz. 25 ilimizde çalışmaları tamamladık. Ulusal ve uluslararası projelerle ise 66 ilin gürültü haritasını bitirdik."

DENETİMLERDE CUMHURİYET REKORU

"2021 yılında gerçekleştirilen 57.000'in üzerinde çevre denetimi ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek denetim sayısına ulaştık. 2002 yılında büyük endüstriyel kaza riski taşıyan kuruluşlara ilişkin bir kayıt sistemi yokken bugün 672 tesis kayıt altına alınmış, olası bir endüstriyel kaza durumunda yapılacak çalışmalara ilişkin Dahili Acil Durum Planlarımızı hazırladık."

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ

"2002 yılında 145 atıksu arıtma tesisi ile belediye nüfusunun yüzde 35'ine atıksu arıtma hizmeti verirken yaptığımız çalışmalarla 1.176 atıksu arıtma tesisi ile nüfusumuzun yüzde 89'una bu hizmeti vermeye başladık. Arıtılan atıksuların yeniden kullanım oranını yüzde 3,5'e yükselttik. Bu rakam, dünya ortalamasının 5 katından fazla. Hedefimiz 2023 yılında bu oranı yüzde 5'e, 2030 yılında ise yüzde 15'e çıkarmaktır. Ülkemizde bulunan 1.176 belediye atıksu arıtma tesisinden 524'üne geri ödeme belgesi düzenlenmiştir."

MÜSİLAJ TAMAMEN TEMİZLENDİ

"Marmara Denizi'nin yüzeyinde veya dibinde müsilaj yoktur. Marmara Bölgesinde son 51 günde 8.865 tesis ve 27.548 gemi denetimi olmak üzere toplam 36.413 çevre denetimi gerçekleştirildi."

ATIK İTHALATI TARTIŞMALARI

"Atık ithalatına kota koyduk. Atıkların nitelikli bir şekilde kabulünü zorunlu kıldık. Plastik atık ithalatı yapan geri kazanım tesislerine, mali teminat zorunluluğu, ilave belgelendirme ve tesis kriterlerini getirdik."

SALDA GÖLÜ UNESCO'YA GİRECEK

"Salda Gölü'nün doğal yapısının inşaatlar nedeniyle bozulduğu iddiasında bulundular. Paylaşılan görüntülerdeki yer bataklık değil. İklim krizinin küresel ölçekte sebep olduğu mevsim normalleri çerçevesinde su çekilmiş. Sarı çamur görüntüsü de gölü besleyen gözelerden sızan suların üzerine ormanlardan, sazlıklardan çıkan polenlerin rüzgârla taşınmasından kaynaklı. Salda Gölü'nün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil edilmesi için de çalışmalarımıza devam ediyoruz."