Ekonomi İlk 4 aylık rakam netleşti! Memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

İlk 4 aylık rakam netleşti! Memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Paylaş
İlk 4 aylık rakam netleşti! Memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emeklilerin maaş zammını tayin eden kritik enflasyon verisi dün açıkladı. Buna göre; ilk 4 ayda SSK ve Bağkur emeklisi için yüzde 18.72 zam göründü. Memur ve memur emeklisi de son rakamlara göre yüzde 3.72’lik enflasyon farkını şimdiden garantiledi. İşte maaşlardaki zam hesabı...

Memur ve emeklilerin maaşı her yıl ocak ve temmuz aylarında açıklanan geriye dönük 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından 3 Ocak’ta yüzde 64.77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti. Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yeni yılda yüzde 15 toplu sözleşme zammı dahil yüzde 49.25 oranında artmıştı. Ocak ayında SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı son 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37.57’de kalmıştı.

Haberin Devamı

YÜZDE 18.72’E ULAŞTI

Aradaki yaklaşık 12 puanlık zam fark yasal düzenlemeyle kapatılmıştı. Böylece memurlar, SSK ve Bağkur’lular dahil tüm emekliler yüzde 49.25 zam almıştı. Şimdi gözler temmuz ayında oluşacak enflasyon rakamında. TÜİK’in dün açıkladığı nisan enflasyonuyla birlikte ilk 4 aylık enflasyon da netleşmiş oldu. Enflasyon ocakta yüzde 6.70, şubatta yüzde 4.53, martta yüzde 3.16, nisan ayında ise yüzde 3.18 olarak gerçekleşti. Böylece 4 aylık enflasyon yüzde 18.72 oldu.

REFAH PAYI BEKLENTİSİ

İlk 4 aylık enflasyona göre SSK ve Bağkur emeklileri şimdiden yüzde 18.72’lik zammı garantiledi. Ocak-temmuz dönemine (ilk 6 ay) ilişkin enflasyon verisinin yüzde 25-30 aralığında gerçekleşebileceği öngörülüyor. Emekli maaşlarına düzenleme hükümetin öncelikli konuları arasında yer alıyor. Özellikle yerel seçimlerden sonra ‘Emekli Yılı’ kapsamında önemli düzenlemelerin devreye alınması beklenirken, maaşların bütçe imkanları dahilinde 5-10 puanlık daha yükselebileceği tahmin ediliyor. Bu durumda 6 aylık zam yüzde 30’un üzerine çıkabilir.

Haberin Devamı

KÖK MAAŞLAR YÜKSELECEK

En düşük emekli maaşı 1 Ocak itibarıyla 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmişti. Bir başka deyişle kök maaşlar 5-6 bin lira olsa dahi devlet aradaki farkı karşılıyor. Dün açıklanan enflasyon verisi bu kök maaşların da artmasını sağlayacak. Yani şimdiden kök maaşlarda yüzde 18.72’lik artış olacağını söyleyebiliriz. Mart, nisan, mayıs ve haziran enflasyon verileriyle birlikte temmuzda ortaya çıkacak oranla kök maaş artışları da netleşmiş olacak.

FARK YÜZDE 15’E YÜKSELEBİLİR

Memur ve memur emeklisinin alacağı zamda toplu sözleşme hükümleri uygulanıyor. İki yılda bir yapılan toplu sözleşmenin sonuncusu geçen yıl ağustos ayında yapılmıştı. Buna göre; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılmasını kararlaştırmıştı. İlk 4 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklisi için yüzde 13.72 oranında zam garantilendi.

Haberin Devamı

Tahminler doğrultusunda ilk aylık enflasyon yüzde 25-30 civarında olursa enflasyon farkı yüzde 15’e çıkabilir. Bu durumda ikinci 6 ayda yapılacak yüzde 10’luk toplu sözleşme zammına yüzde 15 daha eklenecek ve memur kesiminin zammı yüzde 25’lere ulaşacak. Eğer bu hesap gerçekleşirse en düşük memur emekli maaşı 18 bin 400 liralara ulaşırken, en düşük memur maaşı da 41 bin liranın üzerine çıkacak.

BU KEZ SSK VE BAĞKUR’LU AVANTAJLI OLACAK

Eğer enflasyon ilk 6 ayda yüzde 25 olursa, yüzde 10’luk bir fark oluşacak. Böylece temmuzda önce yüzde 10’luk toplu sözleşme zammı, ardından da enflasyon farkı maaşlara eklenecek. Bu durumda memur ve memur emekli maaş zammı yüzde 20’ler seviyesinde gerçekleşecek. Ocakta SSK ve Bağkur emekli maaş zammı düşük kaldığından ilave artış yapılmıştı. Şimdi beklentilere göre SSK ve Bağkur emeklisi temmuzda, memur ve memur emeklisinden daha yüksek zam alacak gibi görünüyor. Böyle bir gerçekleşmede, zam oranlarının eşitlenmesi tekrar gündeme gelebilir. Bu noktada son kararı hükümet verecek.

Haberin Devamı

KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ DE VAR

Emeklilerin bayram ikramiyesi yüzde 50 artışla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmıştı. Zamlı ikramiyenin ilki Ramazan Bayramı’nda önce ödenmişti. Kurban Bayramı 16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. İkramiyelerin 1 hafta önce hesaplara yatması bekleniyor.