Ekonomi İhracata bayram freni

İhracata bayram freni

Paylaş
İhracata bayram freni

Nisan ayı ihracat performansı açıklandı. Buna göre, nisanda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.13 ile sınırlı artış göstererek 19 milyar 271 milyon dolar oldu.

2024 Nisan ayı ihracatı, tarihsel olarak en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti. Ocak-nisan döneminde ise yüzde 2.7 artarak 82 milyar 873 milyon dolara ulaştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Yıllık bazdaki artış hızının yavaşlamasının en önemli sebebi, nisan ayındaki 1 haftalık Ramazan Bayramı tatilinin neden olduğu takvim etkisidir” dedi.

Haberin Devamı

İTHALAT 30 MİLYAR DOLARIN ALTINDA

İthalatta da yüzde 4.24’lük artış gerçekleştiğini söyleyen Bakan Bolat, “İthalatımız da 29 milyar 171 milyon dolarda kaldı. 30 milyar dolarbandının altında tutmayı başardık” dedi. Bolat, yıllık bazda ihracatın ilk dört ay sonunda 12 aylık toplamda 257.6 milyar dolara yükseldiğini aktardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe de rekabetçiliğini kaybeden sektörler için nisan ayının zor geçtiğini söyledi.

BİRİM DEĞERİ DÜŞTÜ

Geçen ay 10 sektörün ihracatı artarken 16’sının ihracatının gerilediğini söyleyen Mustafa Gültepe, şu bilgileri verdi: “Değer bazında en çok düşüş hazır giyim ve mücevher ile demir - demir dışı metaller sektörlerimizde oldu. Otomotiv 2 milyar 746 milyon dolarla yine ilk sıradaki yerini korudu. Birim ihracat değerimiz ise 1.34 dolara geriledi. Euro/dolar paritesi de uzun bir aradan sonra ihracatımıza olumsuz yansıdı. Euro’da yaşanan değer kaybı ihracatımızda 177.5 milyon dolarlık düşüşe neden oldu.”

Haberin Devamı

İSRAİL’LE TİCARETTE ‘ATEŞKES’ ŞARTI

Türkiye, 9 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştı. Önceki gün ise İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu. Bu konuda açıklama yapan Bolat, “Karar, kalıcı ateşkes sağlanıncaya ve Gazze’ye yardımların kesintisiz şekilde ulaşılması serbest bırakılıncaya kadar uygulanacak. Filistinli kardeşlerimizin bu karardan etkilenmemesi noktasında da kendileriyle alternatif düzenlemeler konusunda teknik görüşmeleri yürütüyoruz, onlarla bu konuda mutabıkız” dedi.