Gündem Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den Zafer Çağlayan açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den Zafer Çağlayan açıklaması

Paylaş
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den Zafer Çağlayan açıklaması

Reuters haber ajansı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşit Kuçkarov ile görüşmesinde ABD'de hakkında dava açılan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında konuştu.

Zeybekci, "Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın Türkiye'nin çıkarları aleyhine hiçbir işlemi olmamıştır; bizim için aslolan Türkiye'nin çıkarlarıdır. İran'a yönelik (ABD) ambargolarının delindiği iddiaları var ama bir Türk bakan hakkında başka bir ülkenin bulunduğu iddia ispatlanmalı" ifadesini kullandı.



Zeybekci, Almanya ile son dönemde gerilen ilişkilere de değinerek, "Almanya'nın Gümrük Birliği'nin güncellenmesini engelleme"hakkı yok, bizim muhatabımız AB" dedi.

NE OLMUŞTU?


New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Türkiye'nin eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ile Abdullah Happani hakkında, ABD'nin İran'a karşı uyguladığı ambargoyu delme suçlamasıyla dava açmıştı.

Sanıklar hakkında iddialar; ABD'yi kandırmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası'nı (IEEPA) ihlal etmek, banka dolandırıcılığı ve para aklama. ABD'yi kandırmak maksimum 5 yıl, IEEPA'yı ihlal etmek, gizli para aklama anlaşması ve sabit para aklama maksimum 20 yıl, banka sahtekarlığı maksimum 30 yıl hapis cezasına karşılık geliyor.


HALKBANK'TAN AÇIKLAMA


Öte yandan Halkbank konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Halkbank’ın, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Bazı basın yayın kuruluşlarının ABD’de görülmekte olan bir dava hakkında sunulan yeni iddianameye atıfta bulunarak bankamız ve bankamızın bazı eski yöneticileri hakkında kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı haberler yaptığı anlaşılmaktadır. Konuyla ilgili olarak bankamız tarafından müteaddit zamanlarda yapılan özel durum açıklamalarında bankamızın tüm işlemlerinde ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun hareket ettiği konusunda detaylı bilgilendirme yapılmıştır. Bu nedenle söz konusu süreçle ilgili olarak bankamız açıklamaları dışındaki haberlere itibar edilmemesini kamuoyunun ve yatırımcıların bilgisine sunarız."