Hakan Çelenk Ekmel Bey ve seçim meydanı
HABERİ PAYLAŞ

Ekmel Bey ve seçim meydanı

Devlet Bahçeli, 7 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı konusunda“Öyle bir aday çıkaracağız ki ‘Nereden bulmuş’ diyeceksiniz” bilgisini vermişti. Dostlarının ‘Ekmel Bey’ diye andığı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu CHP ve MHP’nin aday göstermesi gerçekten “Nereden bulmuşlar?” dedirtti. Hemen olumsuz almayın. Saygın bir isim Ekmel Bey. Ama zaafı da bu zaten. Bakalım Erdoğan meydanda kendisine “Alçak” diye gürleyince ne yapacak? Şimdi İhsanoğlu’nun muhalefet için getirisine götürüsüne bakalım:

İhsanoğlu’nun 5 artısı

1- Eski İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri İhsanoğlu için internette “Amerikancı, Türkçü, İslamcı, sosyalist, sosyal demokrat, Arapçı” yakıştırmalarının hepsi birlikte yapılıyor. Her kesimi kucaklayacak aday aranıyordu. Kucaklama diye buna derim.

Haberin Devamı

2- İslam coğrafyasındaki saygın kişiliği AKP’nin sokak arasında yaptığı “CHP Kuran’ı yasaklar” propagandasını bitirir.

3- Erdoğan’ın yüzde 50’sindeki en önemli etken MHP’den kayan 5 puanlık seçmendi. Buna Saadet Partisi’nin yüzde 3’ünü ve diğer küçükleri ekleyin. Bu seçmenler ikinci turda, CHP adayına oy vermeyecekti. İhsanoğlu bu matematiğe karşı ilaçtır.

4- Anketler, seçmeninin AKP’nin Ortadoğu politikalarından bezdiğini gösteriyor. İhsanoğlu’nun adı BM Genel Sekreterliği için bile geçmiştir. Uluslararası saygınlığı iyi anlatılırsa oy alabilir. Olası rakibi Erdoğan ise artık hem Batılı hem Ortadoğulunun gözünde aksi bir liderden ibaret. Entellektüel birikimin siyasette önemli olmadığı söylenir. Ama halkın cumhurbaşkanlarına bakışı hep farklıdır. Bilimsel kariyer bu kez bir avantaj.

5- Üzerinde şaibe yok. Alternatifi Erdoğan ise mahkemede aklanmadı. Sözkonusu makam Çankaya olunca halk şaibeleri peşinen gözardı etmez. Ahlakın halk için önemli olmadığını düşünüyorsanız zaten bu ülkeyi bırakıp gidin.

İhsanoğlu’nun 5 eksisi

1- “Vatan haini, adi, şerefsiz...” Bu kelimeleri Erdoğan seçim meydanında Kılıçdaroğlu’na hitap ederken kullanmıştı. Yüzde 50’ye yakın oy aldı. Kısacası İhsanoğlu’nun saygın kişiliği siyasi atışmada iş yapmaz. 2006’da İhsanoğlu’yla Suudi Arabistan Cidde’deki bir konferansta sohbet etmiştik. Garson gelince bile ceketini ilikleyen, mütevazı, karıncaezmez bir kişilik izlenimi vermişti. Erdoğan “Alçak!” dediği anda İhsanoğlu’nun kaçıp gitme ihtimali var.

Haberin Devamı

2- Siyasetçi olmaması büyük sorun. Hoş sohbet ve iyi bir salon konuşmacısı. Ama meydan konuşması ayrı yetenektir. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu’nun miting desteği bu açığı kapatamaz.

3- BM’de, Arap Ligi’nde Harvard Üniversitesi’nde tanınması nafile. Şişli’de dün arkadaşına “Kim lan bu Ekmel?” diye seslenen adama ulaşması gerek. O adam Harvard’lı değildi.

4- İhsanoğlu adı, MHP seçmeninin Erdoğan’a meyletmesinin önüne geçer. Şimdi sıkıntı muhafazakarlıktan haz etmeyen CHP seçmeninde. Endişeli CHP’liler için bir tüyo: Eşinin başı açık.

5- Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ismini telaffuz zor. “Önemsiz” demeyin. Bu isme kampanya sloganı uydurmak imkansız. Adının gazete başlıklarına girmesi editörler için zulüm. Ekmel Amca filan diye basit bir şey bulunmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder