Ekonomi Ekmek zammı karmaşası

Ekmek zammı karmaşası

Paylaş
Ekmek zammı karmaşası

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun yüzde 15 zam kararı, 'yetki' tartışmasını da beraberinde getirdi

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, oda başkanlarıyla yaptıkları Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonucunda, ekmeğe azami yüzde 15’in üzerinde olmamak kaydıyla zam kararı aldıklarını açıkladı. Balcı'nın bu açıklamasının ardından pek çok ilden "zam yok" açıklaması gelirken, İstanbul'da yarın ekmeğin kaç liradan satılacağı tam bir muamma.

Haberin Devamı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun "ekmeğe zam yapma yetkisinin olmadığını, bu yetkinin illerde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’ne ait olduğunu" kaydetti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, 5362 sayılı yasanın 62. maddesine göre Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun ekmeğe ve unlu mamullere zam yapma yetkisi bulunmadığını belirtti.

Ekmeğe zam yapma yetkisinin illerde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’ne ait olduğunu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun birliklerin görevine müdahalede bulunduğunu savunan Palandöken, açıklamasında şunları kaydetti:

"62. maddeye göre esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu Birlik Yönetim Kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra 30 gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi, belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya 7 gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir."

Haberin Devamı

İSTESOB: "EKMEĞE ZAM ŞU ANDA YOK"

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, ekmeğe şu anda zam yapılmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Zam yetkisi olmayan Fırıncılar Federasyonu, zam açıklaması yapmasın" dedi.

İSTESOB Başkanı Yılmaz, Türkiye Fırıncılar Federasyonunun yüzde 15’i geçmemek üzere ekmeğe zam geleceği yönündeki açıklamasına ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonunun zam yapma yetkisi bulunmadığını belirten Yılmaz, ekmek zammı konusunun, esnaf birliklerinin yetkisinde
bulunduğunu ve İstanbul’da da şu anda ekmeğe zam yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

5362 sayılı yasa gereği, ekmek zammı yapma yetkisinin, illerde esnaf birliklerine ait olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Fırıncılar Odası fiyat belirler, il birliklerinde tarife komisyonu bu fiyatı incelemeye alır. Eğer fiyat artışı gerekiyorsa, birlik yönetimi onaylar. Bizim şu anda böyle bir çalışmamız ve zam kararımız yok. Ekmeğe, 2008 yılından beri zam yapılmadı. Ancak, şu ana kadar İstanbul Fırıncılar Odasından fiyat artışı konusunda talep de gelmedi. Buna rağmen, Fırıncılar Federasyonu Başkanı’nın yetkisi olmadığı halde sık sık ortaya çıkıp zam açıklamaları yapmasını manidar buluyoruz."

Haberin Devamı

THD: FIRINCILAR ZAMMA UYMAK ZORUNDA DEĞİL

Tüketici Hakları Derneği(THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, Fırıncılar Federasyonunun yasaya aykırı davrandığı savunarak, "Fırıncılar zamma uymak zorunda değil" dedi. Çakar, tüketicileri bir gün ekmek almamaya davet etti.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Halil İbrahim Balcı’nın açıkladığı ekmek fiyatlarına yapılan yüzde 15 oranında zammı eleştirdi.

Çakar, Fırıncılar Federasyonu’nun yasaya aykırı davrandığını savunarak, "Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, oda başkanlarıyla yaptıkları Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonucunda, ekmeğe azami yüzde 15’in üzerinde olmamak kaydıyla zam kararı aldıklarını açıklayarak Rekabet Yasası’na aykırı davrandı. Federasyon Başkanı oda başkanlarını toplayarak toplu karar almış ve ‘Hakim Durumunu’ kullanmış ve Rekabet Yasası’na aykırı hareket etmiştir" dedi.

Haberin Devamı

ANKARA'DA ŞİMDİLİK ZAM YOK

Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nu ekmeğe azami yüzde 15 zam kararı alırken, başta un olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışa rağmen Başkent’te Ankara Ticaret Odası’na (ATO) kayıtlı fırıncıların, Mayıs ayı sonunda kadar zam yapmayacakları açıklandı.