Fatih Öztürk Eğitimin sorumluluğu büyüktür
HABERİ PAYLAŞ

Eğitimin sorumluluğu büyüktür

Geçen eğitim öğretim yılında İstanbul’da açılan Duru Koleji’nde yaşananlar, eğitimin ne denli büyük sorumluluk gerektirdiğini bir kez daha ortaya koydu.

Herhangi bir kriter gözetmeksizin açılan özel okula veliler de seçim yapmadan öğrencilerini kaydettirince, ortaya öğrencisi, velisi ve öğretmenini mağdur eden bir sonuç çıktı. Aslında Duru Koleji’ni kuranların geçmişine bakıldığında aynı hataya 4 yıl önce de düştüklerini görüyoruz. Avrupa yakasında açtıkları okulda da ikinci aydan itibaren öğretmenleri mağdur etmiş, maaş ödememiş, alacaklılar kapıya dayanmış. Mobilyacı, bilgisayarcı, bina sahibi, maliye ve yemek şirketi okula haciz koydurmuş. Sınıflardaki bilgisayarlar bile haczedilmiş. Son olarak temizlik firması da okuldan elini ayağını çekmiş. Aylarca maaş alamadıkları için dayanma gücü kalmayan 25 öğretmen istifa etmiş. Öğrencilerden bazıları devlet okuluna, bazıları başka bir özel okula nakledilmiş.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sadece para kazanma mantığıyla hareket eden bu kişiler, öğrencilerin eğitime olan inançlarını sarstığı gibi, velilerin de özel okullara bakışını olumsuz etkilemiştir. Ancak bu konuda velilerin de sorumlu olduğunu düşünüyorum. Yıllardır, velileri özel okul seçimi yaparken sadece ‘özel okul’ ve ‘uygun ücret’ bağlamında hareket etmemeleri konusunda uyardık. Ancak, bu örnek gösteriyor ki, veliler hâlâ seçimlerini belirli kriterleri gözetmeksizin yapıyor. Gelecek vadetmeyen okulları seçtiklerinde hem kendini, hem çocuğunu mağdur ediyor.

Bazı devlet okulları, bazı özel okullardan daha iyi eğitim ve sosyal olanak sunuyor. Bu nedenle sadece ‘özel okul’ olsun diye paralarını, para kazanma amacıyla okul açanlara kaptırmasınlar.

Eğitim alanında başarısını kanıtlamış, marka olmuş eğitim kurumlarını tercih etmek, öğrencinin zamanını, velinin de parasını boşa harcamaması demektir. Okul seçerken eğitim kadrosunun kalitesine, tecrübesine ve başarılarına dikkat etmek gerekiyor. Her kayıt döneminde özel okullarından ücretleri hakkında çeşitli yorumlar yapılıyor. Gerçek işi eğitim olan kurumlar fiyatlarını belli bir seviyenin altına indirmezler. Kaliteli hizmetin elbette bir maliyeti olacaktır. Ciddi kurumlar hem eğitimin kalitesini yükseltir, hem öğrenciye geleceğin kapılarını açar.

Haberin Devamı

Geçmişinde hedefine başarı yerine para kazanmayı koyan girişimcilerin sahneledikleri kötü senaryolarının bir parçası olmamak için okul seçimini dikkatli yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder