Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Eğer yumurtada varsa
HABERİ PAYLAŞ

Eğer yumurtada varsa

Haberin Devamı

Menisinde hiç sperm olmayan erkeklerin çocuk sahibi olmaları henüz mümkün değil. Ama menisinde olmasa bile erkeğin yumurtasında mikrocerrahi yöntemle sperm aranıp bulunursa baba olması sağlanabilir

SORU: Çok sık tuvalete gidiyorum, ne yapacağım?

16 yaşındayım. Okulda her teneffüste tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum. Bu sorun yüzünden doktora da başvurdum. Doktor bana herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Sizce ne yapmalıyım? CEVAP Gerektiğinden sık idrara çıkmak bazı ürolojik hastalıklardan, şeker hastalığından, fazla sıvı almaktan, bazı hormonal bozukluklardan ve bunun gibi birçok fiziksel sebepten olabileceği gibi psikolojik sebeplerden de görülebilir. Bir üroloji uzmanı sizi muayene edip gerekli tahlillerinizi yaptıktan sonra tedavi edecek veya yönlendirecektir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Yumurtada sperm nasıl aranır?

42 yaşındayım. Çocuğum olmuyor. Daha önce muayene oldum. Spermimde hücre çıkmadı. Çocuk sahibi olmam ancak yumurtanın içinden alınacak spermlerle mümkün olabilecekmiş. Bu doğru mudur? CEVAP Sadece yumurtasında hiç sperm olmayan erkeklerin çocuk sahibi olma imkanı henüz yoktur. Menisinde hiç sperm olmasa da yumurtasından ameliyat ile sperm elde edilebilen erkeklerde mikroinjeksiyon tekniği ile dölleme sağlanabilmektedir. Bu şekilde çocuk sahibi olan birçok hastam bulunmaktadır. Yumurtada sperm aranması yumurtaya zarar vermeyecek şekilde ve tercihen mikrocerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Bu şekilde yumurtanın çeşitli bölümlerinde dokuya zarar vermeden sperm aranabilir.

Arama dikkatli yapılmalı...

Bilinçsizce yapılacak girişimler yumurtanın iç dokusunu azaltır ve içerideki kan dolaşımını bozarak yumurtanın küçülmesine ve erkeklik hormonu üretiminin azalmasına neden olarak iktidarsızlığa yol açabilir. Yumurtada bulunan ve sperm hücresinin olgun haline ulaşmamış hallerdeki döl hücrelerinin ise belirli bir olgunluk aşamasına- uzamış spermatid- erişmeden mikroinjeksiyon yönteminde dahi dölleme sağlayamadıklarını bimekteyiz. Şimdilik sadece yumurtasında hiç hücre olmayanlar çocuk sahibi olamıyor. Ancak ilerleyen teknoloji ve kök hücre çalışmalarının gelişmesi ile bu sorun da ortadan kalkacaktır. Vücudun kök hücresi elde edildiğinde bu sperm hücresine farklılaştırılarak yumurtasında dahi hiç sperm hücresi olmayanların çocuk sahibi olabilecekleri umulmaktadır. Klonlamada yani kopyalamada ise sadece çiftlerden birinin genetik materyali kullanıldığından doğacak çocuk ortak bir ürün olmayıp çiftlerden birinin genetik kopyası olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder