Ekonomi Eczaneler bugün kepenk kapattı

Eczaneler bugün kepenk kapattı

Paylaş
Eczaneler bugün kepenk kapattı

Eczaneler bugün kepenk kapattı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Çukurambar semtindeki bir eczaneye gelerek temsili olarak kepenk indirdi. Çolak, burada yaptığı açıklamada, bugün Türkiye'de nöbetçi eczaneler dışında tüm eczanelerin kapalı olduğunu söyledi. TEB'in aldığı karara eczacıların uyup uymadığının görüldüğünü ifade eden Erdoğan Çolak, vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu amaca ulaşamadığını söyledi.

Haberin Devamı

TEB Başkanı, "Gerçekten sorunlarımızın çözülmesiyle ilgili bir günlük kapatma eylemi diyoruz. 11-12-13 Aralıkta TEB Büyük Kongresi toplanıyor. Bu kongre, hükümet, sorunlarımız konusunda herhangi bir adım atmazsa gerekli radikal tedbirleri alacaktır," diye konuştu.

“VATANDAŞI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

Eczacıların, vatandaşları mağdur etmeyeceğini vurgulayan Çolak, bugünkü nöbetçi eczane sayısının diğer günlerden 2-3 kat daha fazla olduğunu söyledi. Çolak, zararlarının karşılanmasıyla ilgili eczacıların taleplerinin bir kaç katının sanayicilere verildiğini, bunun sanayicilere bir anlamda örtülü bir zam olduğunu söyledi. Çolak, "Sorunu bizimle çözmeyi tercih etmediler. Biz zararlarımızın karşılanması konusunda bu güne kadar devletin yardımını alamadık. İlaç fiyat kararnamesi ve ona açıklık getiren genelge olmasına rağmen dün Sayın Bakan '3 tane dernekle bunun imza altına aldığını' söylüyor," diye konuştu.

Haberin Devamı

Resmi Gazete'de yayımlanan genelgenin bazı ilaçlarda iskonto uygulanmasını öngördüğünün hatırlatılması üzerine Çolak, Türkiye'de 7-8 bin çeşit ilaç olduğunu, bunların yaklaşık 3 bin tanesine iskonto uygulanabildiğini söyledi. Erdoğan Çolak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile yaptıkları görüşmeden sonuç alamadıklarını da bildirdi.

'KAPATMA EYLEMİ İNSAN HAKLARINA AYKIRI'

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, son ilaç fiyat kararnamesinin yürürlüğe girdiği nöbetçi eczaneler dışında Türkiye’de tüm eczanelerin kapalı olmasının, hem insan haklarına hem de tüketici haklarına aykırı olduğunu savundu.Dinç, ilaç fiyatlarındaki iskontonun artırılmasını protesto etmek için dün iş yerlerinin anahtarlarını SGK İl Müdürlükleri önüne bırakan eczacıların, bugün de iş yerlerini açmayarak eylemlerini sürdürecek olmalarını doğru bulmadığını söyledi.

Eczanelerin bu eylemle haksız bir şekilde vatandaşı zor durumda bırakacağını öne süren Dinç, nöbetçi eczanelerin sayısının artırılacak olmasının aksaklıkları gideremeyeceğini, eylemin vatandaşla eczacıları karşı karşıya getirebileceğini belirtti.Bugün özellikle kronik rahatsızlığı olan hastaların eylem nedeniyle mağdur olacağını ifade eden Dinç, "Hem insan haklarına, hem de tüketici haklarına aykırı bir durum söz konusu. İnsanların sağlıklarını koruma hakları ellerinden alınıyor. Sağlıkla oyun olmaz" diye konuştu.

Dinç, eczacıların raflarındaki ve stoklarındaki ilaçlarda fiyat farkından dolayı ortaya çıkabilecek her türlü zararın ilaç sanayi tarafından karşılanacağının açıklanmasına karşın eyleme gitmelerinin yanlış olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İL İL NÖBETÇİ ECZANELERİN LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN