Dünya Economist: Arap Baharı bitti 'Cihat Baharı' başladı

Economist: Arap Baharı bitti 'Cihat Baharı' başladı

Paylaş
Economist: Arap Baharı bitti 'Cihat Baharı' başladı

Siyaset ve ekonomi dünyasının etkin dergilerinden The Economist, İŞİD olayına geniş yer ayırdığı son sayısında Twitter'da yoğun olarak kullanılan "cihad baharı" tanımına da yer verdi

Economist dergisinin yeni sayısının başyazısında, Irak’ta tozu dumana katan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) şu ifadelerle tanımlanıyor:

“Suriyeli anaakım isyancılar için çok şiddetli, El Kaide için çok aşırı olan IŞİD’in birden çok ebeveyni var. Suriye’deki savaşın başlangıcında Türkiye, yabancı savaşçıların sınırlarından serbestçe geçişine izin verdi. Avrupalı hükümetler kaçırılan vatandaşları için IŞİD’e milyonlarca dolar ödedi. Esad alaycı tavırla köktencileri hapisten çıkararak ve saldırılardan sakınarak IŞİD’in diğer Suriyeli isyancılara karşı üstün gelmesine yardım etti. Kendisinden sonra geleceklerden korkacak dünyanın karşıtlarına yardımı kesmesini istedi. İşe yaradı.”

BBC Türkçe'de yer alan habere göre dergideki daha ayrıntılı bir analizde, Twitter’daki “Cihat Baharı” benzetmesinin öngörülü olduğu belirtilerek Arap Baharı'na gönderme yapılıyor.

Analizde, her şeye rağmen IŞİD’in geriletilmesinin mümkün olduğu vurgulanarak, Iraklı ve Suriyeli Sünni Arapların “diktatörler ve köktenciler” arasında sıkışmış olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı