Ekonomi DYO Boya Rusya'da üretime başladı

DYO Boya Rusya'da üretime başladı

Paylaş
DYO Boya Rusya'da üretime başladı

DYO Boya Rusya'da üretime başladı

DYO Boya, Güney Rusya’daki yabancı boya piyasasındaki yüzde 12 olan pazar payını Krasnadar kentinde açtığı üretim tesisiyle yüzde 25’e yükseltmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Rusya piyasasında 12 yıldan beri güçlü bir bayi ağına sahip olan DYO’nun Türkiye’nin Krasnadar kentindeki fahri büyükelçisi gibi çalışan Genel Müdürü Murat Esmer, üretime başlamalarıyla birlikte Rusya piyasındaki hedeflerine çok kısa sürede ulaşacaklarına inandığını söyledi.

Esmer, Krasnadar’daki üretim tesislerini tanıtırken yaptığı açıklamada, yaklaşık 12 yıldan beri Krasnadar bölgesinde bulunduklarını belirterek, "Bu bölgede güçlü bayi ağımız var. Tanınırlığımız var. Bölgesel idare ile çok iyi ilişkilerimiz mevcut. O yüzden biz bu bölgede üretim kararı aldık. En kuvvetli olduğumuz bölge burası" dedi.

Krasnadar’daki tesislerinde şu andaki üretim kapasitelerinin ayda 3 bin ton civarında olduğunu ifade eden Esmer, "Önümüzdeki günlerde diğer şehirlerde de satış hedeflerimiz var. Bölge bayilikleri düşünüyoruz. Bölgeler olarak St. Petersburg, Novosibirsk birde Kazan da bölge müdürlükleri oluşturacağız. O bölgelerde de satışlarımızı artıracağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

DYO’nun şu anda Güney Rusya’daki yabancı boyalar arasındaki pazar payının yüzde 12 civarında olduğunu ifade eden Esmer, Krasnadar’da üretime başlayarak bu pazar paylarını yüzde 25’e yükseltmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Esmer, Krasnadar’da üretim yapmalarına gerekçe olarak, bölgesel idare ile olan iyi ilişkileri ve buradaki 12 yıllık deneyimlerinin göstererek, "Bayi ağımız, tanınırlığımız, artı bu bölgenin Türkiye’ye yakınlığı ve navlun yakınlığı da etkili oldu. Bu bölgedeki otel altyapısı ve 2014 Soçi Kış Oyunları Olimpiyatları bizi bu bölgeye itti. Rakiplerimiz zaten genelde Moskova ve St. Petersburg’da bulunuyor. Bizde o bölgelerde ağırlığımızı artıracağız" ifadesini kullandı.

-"ÜRÜN GAMIMIZI 20’İNİN ÜSTÜNE ÇIKARACAĞIZ"-

Rusya’daki üretim tesisi için gerekli olan bazı ürünleri Türkiye’den ithal ettiklerini söyleyen Esmer, "12 Marttan sonra ürün gamımızı 20’nin üstüne çıkarmayı planlıyoruz. Bu şekilde Rusya pazarında belli bir oran elde edeceğimiz kanaatindeyiz" dedi.

Esmer, Rusya’nın başkenti Moskova ve ikinci büyük kenti olan St. Petersburg’un en fazla çok uluslu rekabetin yaşandığı bölge olduğunu, dolayısıyla yatırımcıların Rusya’nın güney bölgesine yönelmesini önererek, "Rusya’nın güney bölgesini ciddi yatırım yapacak firmaların düşünmesini öneririm. Bu bölgeye hem Türkiye’ye yakınlığı, hem de ticaretin fazla olmasından kaynaklanan nedenlerden dolayı özellikle turizmcilerin dikkat etmesini öneririm. Turizmin fazlalığından dolayı bu bölgede dönen para miktarı çok fazla. O yüzden ben Türk yatırımcılara özellikle bu bölgede yatırıma davet ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de herkesin Soçi’yi tanıdığını ancak Soçi’nin de Kransadar bölgesine bağlı olduğunu ve bölgenin idari merkezinin de Krasnadar kenti olduğunu kaydeden Esmer, "Türkiye’den gelecek yatırımcıların hızlı hareket etmesi gerekiyor. Buraya batılı yatırımcılar akın etmekte. Türkiye’deki yatırımcılar acele etmezse bir 10 yıl buraya girmeleri son derece zor olur" dedi.

Esmer, daha önce boyaları Türkiye’den getirdiklerini ve ardından müşteri aradıklarını belirterek, "Şimdi hazır hemen yerinde üretim yapıp müşteriye verebiliyoruz. Lojistik kolaylığı sağlıyor. Çünkü ister istemez Türkiye’den gelen ürünün yaklaşık 2-3 hafta denizde geçen süresi oluyor. Navlun süresi oluyor. Artı Navlun masraflarını azaltık. Birde Güney Rusya’da güvenirliğimizi artırdık. Yani artık biz ithal edilen bir marka değiliz. Burada yer imalat yapan Rusya ekonomisine güvenen bir markayız" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

-DYO MATBAA MÜREKKEBİ ÜRETİMİYLE SATIŞINI 4 KAT ARTIRDI-

Yaşar Holding’in Rusya’da matbaa mürekkebi üretimine de geçtiğini kaydeden Esmer, "Matbaa mürekkebinde çok ciddi firmaların tedarikçisi pozisyonundayız. Özellikle Rusya;da üretim yapan gerek fleksiz sektöründe, gerekse ofset sektöründeki birçok firmanın tedarikçisi pozisyonuna geldik. Satışlarımız burada imalata başlamamızla birlikte yaklaşık 4 kat arttı. Bunu gururla söyleyebilirim" dedi.

Şirket olarak bir çok firmanın aksine Rusya’da reklam için de 12 yıldan beri ciddi bir pay ayırdıklarını söyleyen Esmer, "Bu bölgede tanınırlığımız var. Özellikle, Sibirya bölgesinde, Kazan bölgesinde de tanınıyoruz. Oralarda bölge müdürlükleri oluşturmayı düşünüyoruz. Biz reklama yatırım yapıyoruz. Reklam olmadan satış olmuyor. Dolayısıyla bu satış ve reklam birbirini tamamlayan iki unsur" diye konuştu.

Haberin Devamı

DYO’nun yurtdışında Rusya’nın yanı sıra Romanya ve Mısır’da üretimi olduğunu söyleyen Esmer, Rusya’da 12 yıllık deneyimleri sonucunda gelinebilecek en üst noktada olduklarını kaydetti.

-"RUSYA’DAKİ SATIŞ RAKAMI 20 MİLYON DOLARA ULAŞTI"-

Rusya’daki pazar paylarını üretimle birlikte çok önemli oranda artıracaklarına inandığını kaydeden Esmer, "Biz burada 12 yılda gelebileceğimiz noktanın en üst seviyesindeyiz. Şu anda 20 milyon dolar gibi bir satış rakamına ulaştık, hedefimiz önümüzdeki 2-3 yıl içinde 50-60 milyon dolarlık rakamlara ulaşmak. Bu çok uzak değil. Yapılabilecek reel bir olay. Bunun için de sadece pazarlama taktikleri ve bölgesel organizasyon ön plana çıkıyor. O da bizde olduğuna göre... " dedi.

-"SOÇİ OLİMPİYAT İNŞAATINDA RUS ÜRETİMİ MALLARIN ÖNCELİKLİ KULLANILMASI ZORUNLULUĞU VAR"-

Rusya’da üretime geçmeleriyle birlikte Rus tarafından ciddi destek gördüklerini belirten Esmer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"12 yıllık alt yapının ardından Rusya’da imalata geçerek Rusların güvenini kazandık. Bir de şöyle bir olay var malum: Türkiye’de pek bilinmiyor. Özellikle, Soçi olimpiyatlarında bütün ihalelerde, işlerde ve özellikle Rusya’da yapılan mamullerin kullanılması zorunluluğuyla ilgili bir talimat var. Dolayasıyla ile biz üretiğimiz ürünleri Soçi olimpiyatlarında, buradaki yatırımlarda kullanabiliyoruz. İthal olayını azaltabilmek için Rusya hükümeti buradaki üretimi cazip kılmaya başladı. Dolayısıyla da buraya yabancı yatırımcıları bekliyorlar. Soçi’de bir ay önce bir forum oldu ve o forumda dünya devleri geldi. Buradaki yatırımlarını arttırıyorlar. Bu bölge Almanların, Fransızların ve çok uluslu firmaların yatırımları var. Bu yüzden bizim de doğru yerde olduğumuz kanaatindeyim."

Krasnadar’da yatırım yapan Türk firmalarının sayısının yeterli olmadığını ve Türkiye’deki firmaları bölgeye yatırım yapmaya davet eden esmer, "Çünkü bu pazarı 10 sene sonra bulamayacaklar. Çünkü bugün diğer ülkelerle yaşadığımız sorunları 10 sene sonra Rusya ile de yaşayabiliriz. O yüzden daha pazar başındayken yer tutmakta fayda var düşüncesindeyim" dedi.

-KRASNADAR BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISINDAN TÜRK FİRMALARA DAVET-

Krasnadar Belediyesi Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Boris Staroselskiy de yaptığı açıklamada, Krasnadar’daki binaların dış yüzeyinin 10 yıl önce gri ve son derece itici olduğunu belirterek, "Ancak, sevgili Esmer ve DYO sayesinde binalarımızın dış yüzeyi farklı renklere sahip olarak canlı bir hnale geldi. Kentimizin çok büyük bir kısmını DYO boyadı" dedi.

Staroselskiy, Krasnadar’daki yatırım ortamının 90’lı yıllardan itibaren gelişmeye başladığını belirterek, "Krasnadar bölgesi Karadeniz ve Azak Denizi’nde limanlara sahip. Krasnadar’da uluslararası hava limanı var. Bölge aynı zamanda batıdan doğuya, kuzeyden güneye uzanan tren yollarıyla ulaşım noktası rolünü yapmakta. Hem Rusya’dan hem de yabancı ülkelerden sürekli turistler gelmekte" dedi.

Krasnadar’da bugün 120’den fazla yabancı sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini söyleyen Staroselskiy, "Yatırım projelerinde ilk önce komşumuz Türkiye, ardından Almanya ve ABD yer almakta. Yabancı yatırımcılar arasında ticaret haricinde üretim yapan şirketler de çok. Türk yatırımcıları da bölgemize bekliyoruz" dedi.

-"İZMİR İLE KARDEŞ KENT OLMAK İSTİYORUZ"-

Staroselskiy, Krasnadar bölgesinin idari merkezi olan yaklaşık bir milyon nüfusa sahip Krasnadar kentinin Almanya’dan Karlsruhe, Bulgaristan’dan Burgaz, İngiltere’den Nothingham, İtalya’dan Ferrara, Çin’den Harbin ve Güney Kore’den Pagiu kentleriyle ile kardeş şehir olduğunu belirterek, "Ne yazık ki hem kültür olarak bize çok yakın olan hem de komşumuz olan Türkiye’den herhangi bir kent ile böyle bir ilişki kuramadık. Türkiye’den bir kent ile böyle bir ilişkiyi kurmayı çok istiyoruz. Mesela İzmir olabilir. Çünkü Krasnadar ve İzmir birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip" ifadesini kullandı.

Bölgede inşaat sektörünün hızla geliştiğine dikkat çeken Staroselskiy, "Bu açıdan Türk inşaat işçilerini unutmayacağız. Türk inşaat şirketleri tarafından ’Enka’ mahallesi kurulmuştu. Resmi ismi bu olmamasına rağmen yerli halk bu bölgeyi hala Enka olarak adlandırıyor" diye konuştu.

-"TÜRKİYE İLE DEĞİLDE KİMLE TİCARET YAPAĞIZ?"-

Krasnadar bölgesinde yatırım yapacak yatırımcılar için 3 ana ilkeye dikkat ettiklerini söyleyen Staroselskiy, "İstihdamın sağlanması, kent bütçesine ve kentin gelişimine katkıda bulunacak verginin sağlanması ile kentin altyapısının geliştirilmesi. Türk iş arkadaşlarımızın bizim kentle ilgili düşüncelere olan bağlılığına, çabalarına çok değer veriyoruz. Türkiye, dünya pazarında gittikçe daha sorumlu ve ciddi pozisyonlara ulaşıyor. İstatistiklere baktığımda Türkiye’nin dünya’da üretim hacminde 15’inci sırada olduğunu görüyorum. Türkiye G20 üyesi oldu. Ve en önemlisi Türkiye bizim komşumuz. Türkiye ile değilde kiminle ticaret, işbirliği yapacağız?" dedi.

-"TÜRKİYE’NİN ATTIĞI DEV ADIMLARA ŞAŞIRIYORUM"-

Staroselskiy, Türkiye’ye defalarca gittiğini ve her defasında Türkiye’nin kaydettiği gelişmeyi gözleriyle gördüğünü belirterek, "Son 15 yıl içinde bu ülkenin attığı dev adımlarına şaşırıyorum. Ekonomi, kültür hızla gelişiyor ve ülkede siyasi refah var. Türkiye halkı kendi seçimini yapmış. Siyasi açıdan düzenli olan bu ülkeyle değilde kiminle çalışacağız? Türkiye ve Krasnadar bölgesi arasında işbirliğinin bundan sonra hızlı bir şekilde gelişmeye devam edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Krasnadar bölgesinede karşılıklı çıkarlara hitap edecek yatırımcıları beklediklerini söyleyen Staroselskiy, Krasnadar bölgesinin gelişimine yatırım yapacak şirketlere ayrıcalık tanıyacaklarını vurguladı.

Staroselskiy, bölgelerinde özellikle IT teknolojilerinin gelişimiyle ilgilendiklerini ve yüksek teknolojilerin gelişimini sağlayacak projelere öncelik verdiklerini belirterek, ""elki duymuşsunuzdur, Krasnadar’da tüm uzay objeleri için güneş pili üreten ’Saturn’ adındaki fabrika bulunmakta. Enerji de elbette ilgilendiğimiz alanlardan. Tarım bölgesi olduğumuz için tarım sektörünün gelişmesini istiyoruz. Seranın güçlü hale gelmesini ve damlama metoduyla sulama yapabilecek yatırımcıların gelmesini isteriz" ifadesini kullandı.

-"FORBES DERGİSİ KRASNADAR’I EN UYGUN BÖLGE OLARAK GÖSTERİYOR"-

Bölgelerinde yatırımcılar için çok uygun koşullar yarattıklarını belirten Staroselskiy, "Forbes dergisi üç yıldır Krasnadar’ı yatırım açısından en uygun bölge olarak gösteriyor" dedi.

Krasnadar’da bürokrasinin azaltılmasına yönelik önlemler alındığını ve ilk olarak hem bölge yönetiminde hem de kent yönetiminde memurların sayısını önemli oranda düşürdüklerini kaydeden Staroselskiy, "En önemli adımlarımızdan biri elektronik hükümeti oluşturmamızdır. Eskiden Krasnadar’da üretim yeri açmak isteyen yatırımcı işe başlamadan önce bir çok kapıyı aralamak zorunda kalıyordu. Şimdi ise bölgesel olarak tek pencere sistemi uygulanıyor. Yatırımcı tüm belgelerini bir yere getiriyor ve bir ay sonra üretim açma belgelerini alabiliyor" diye konuştu.

Staroselskiy, Krasnadar bölgesindeki en büyük yatırımcıların Türkiye, Almanya, ABD ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin olduğunu belirterek, Türk yatırımcılara, "Değerli Türk yatırımcıları. Sizi Krasnadar Bölgesinde bekliyoruz" ifadesini kullandı.