Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Düşükse tedavisi var ama...
HABERİ PAYLAŞ

Düşükse tedavisi var ama...

Erkeklerde cinselliği tetikleyen hormon testosteron. Sperm üretimini destekleyen, protein yapımına yardım eden bu hormon yıllar içinde azalır. Testosteron belirgin derecede düşükse tedavi ediliyor. Ama normalse ve takviye yapılırsa testisler fonksiyonunu yitirebilir, vücut zarar görebilir

[[HAFTAYA]]

SORU: Tüp bebekten başka şansım var mı?

35 yaşında, 5 yıllık evli erkeğim. Çocuğum olmadığı için 2 kere doktora gittim ve biyopsi yaptırdım. Hiç sperm çıkmadı. Ancak biyopsiyi tek taraftan yaptırdım ve sonuç alamadım. Sizce tüp bebek mi yaptırmak gerekir? Başka şansım olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Testis içinde değişik bölümler içinde birbirinden farklı zamanlar içinde olgunlaşan sperm hücreleri yumurtadan çıkarak yumurtanın üzerine yapışmış ve ince kanallardan oluşan epiderm adlı organa geçerler. Bir sperm hücresinin olgunlaşması 72 günde gerçekleşir, epididim de ise depolanma ve olgunlaşma dönemi birkaç gün kadar sürer. Daha sonra meni orgazm olan erkeğin kasılmaları ile epididimden ayrılarak vazdeferens adı verilen, bir ileti borusu şeklinde olan organdan geçer. Prostat salgısı ve meni keselerinin salgısı ile birleşerek idrar yolunun arka kısmına ejakülatör kanallar denilen birkaç ince yolla açılır. Bu nedenle tek bir testisin tek bir yerinden alınan biyopsi sperm üretimine rastlanırsa anlamlıdır. Eğer tekli biyopside sperme rastlanmaz ise, testisin boyutuna göre birçok farklı bölgesinden minik biyopsiler yapılarak detaylı olarak sperm araması yapılabilir. Bu uygulamayı mikrocerrahi teknikle yapmak biyopsi sayısını artırarak daha detaylı aramayı sağladığı gibi, testis damarlarına ve dokusuna da çok daha az zarar vermekte, erkeklik hormonlarında azalmaya neden olmamaktadır.

SORU: Testosteron eksikmiş tedavisi nasıl yapılıyor?

60 yaşındayım, ereksiyon problemi yaşıyorum ve eşimle ilişkiye giremiyorum. Doktora başvurup test yaptırdım. Doktorum “Testosteron eksikliği var, tedavi şart” dedi. Acaba bu tedavi nasıl uygulanıyor? Yan etkiler var mı?

CEVAP

Jel olan tercih ediliyor

Günlük testosteron seviyelerinin kanda sabah saatlerindeki yüksek haline uyum sağladığından testosteron tedavisinin günümüzde en tercih edilen yöntemi sabahları cilt üzerine uygulan jel formudur. Cilde sürülen testosteron içeren jel hızla emilerek testosteron kana karışabilmektedir. Ağızdan alınan testosteronun büyük kısmının aktivitesini kaybetmesi nedeniyle fazla faydası görülmemektedir. Sentetik testosteron türevleri ise karaciğere olan toksik etkileri nedeni ile tercih edilmemektedir.

Haberin Devamı

Riski yok değil

Testosteron tedavisi sadece yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin olarak düşük olanlara önerilmelidir. Normal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Aşırı testosteron seviyeleri öncelikle vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar, başlangıç aşamasında olabilecek bir prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir. Her şeyin olduğu gibi testosteronun da fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder