Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Düşükse tedavi ediliyor
HABERİ PAYLAŞ

Düşükse tedavi ediliyor

Haberin Devamı

Erkeklik hormonunun eksikliğiyle ilgili şüphe varsa ve tahlil sonucu gerçekten düşükse tedavi başlar. Testosteron normalse ve ekstra hormon verilirse hayati yan etkileri olabilir. Testisler işlevini yitirir, başlangıçta olan prostat kanseri alevlenebilir.

SORU: Erkek her yaşta baba olur mu?

Eşim 49, ben ise 32 yaşındayım. Çocuk sahibi olmak istiyoruz. 1 yıldır korunmadığımız halde bebek sahibi olamadık. Eşimin yaşı kısırlığa neden olur mu?

CEVAP

Sadece kadınlar değil, erkekler de 35-40’lı yaşlarda seks açısından düşüşe geçiyor. Yaş doğurganlık açısından erkekler için önemli bir sorun teşkil etmiyor. Ancak varikosel yaşla birlikte ilerlediğinden kısırlık etkisi olabilir. Sağlıklı bir erkek 80’li yaşlarda bile baba olabilir.

SORU: Testosteron eksikliği tedavi edilir mi?

58 yaşındayım. Tahliller yaptırdım, doktorum erkeklik hormonunun eksik olduğunu söyledi. Testosteron eksikliği nasıl tedavi edilir?

CEVAP

Günlük testosteron seviyelerinin kanda sabah saatlerindeki yüksek haline uyum sağladığından testosteron tedavisinin günümüzde en tercih edilen yöntemi sabahları cilt üzerine uygulan jel formudur. Cilde sürülen testosteron içeren jel hızla emilerek testosteron kana karışabilir. Ağızdan alınan testosteronun büyük kısmının aktivitesini kaybetmesi nedeniyle fazla faydası görülmemektedir. Sentetik testosteron türevleri ise karaciğere olan toksik etkileri nedeniyle tercih edilmemektedir.

Vücuda zarar verebilir

Testosteron tedavisi yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin olarak düşük olanlara önerilmelidir. Normal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Aşırı testosteron seviyeleri öncelikle vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar, başlangıç aşamasında olabilecek bir prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir. Her şeyin olduğu gibi testosteronun da fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

SORU: Kısır mıyım?

3 yıllık evliyim. 6 aydır korunmuyoruz ama hamilelik yok. Kısır mıyım diye endişeliyim.

CEVAP

6 aydır düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen hamilelik sağlayamadıysanız endişelenmeye başlamakta haklısınız. Birkaç ay daha denemeye devam edebilir veya bu konuda gerekli tahlilleri yaptırabilirsiniz. Eş zamanlı olarak erkek androloji konusunda çalışan bir üroloji uzmanına, kadın ise kısırlık konuları ile yoğun olarak ilgilenen bir kadın-doğum uzmanına başvurabilir. İlk aşamada yapılacak sperm analizi ve yumurtlama takibi ile önemli bir sorun olup olmadığı anlaşılabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder