Ekonomi Durgunluktan çıkmak için ikinci paket şart

Durgunluktan çıkmak için ikinci paket şart

Paylaş
Durgunluktan çıkmak için ikinci paket şart

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Joseph Stiglitz, ABD'nin, gelecek yıl büyümesinin yavaşlayacağını, bu yüzden ikinci teşvik paketine ihtiyaç olduğunu söyledi

2010’DA BÜYÜME YAVAŞLAR

Haberin Devamı

Stiglitz, dünyanın en büyük ekonomisinin yeterli istihdam yaratmak ya da işçi talebini azaltacak verimlilikteki artışı telafi etmek için hızlı büyüme sağlayamayacağını belirtti.

PAKET OLMAZSA İŞSİZ ARTAR

“Bu yavaşlama çok yüksek ve negatif olacak” diyen Stiglitz, ekimde, istihdam piyasasının ‘kötü bir durumda’ olduğunu söylemişti. Stiglitz, ülkelerin teşvik paketlerini çekmesi için erken olduğunu belirtmişti. Geçen yıl Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan Paul Krugman da ABD’nin teşvik harcamalarını artırması gerektiğini, aksi takdirde yıllarca yüksek işsizlik riskiyle yaşayacağını belirtmişti.

HÜKÜMETE GÖRE YENİ PAKET GEREKLİ DEĞİL

Uzmanların uyarılarına rağmen Amerikan hükümeti, bu yıl çıkan 787 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik paketinden sonra yeni bir paketi düşünmenin erken olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Büyük Buhran’dan bu yana dünyayı etkileyen en kötü durgunluktaki ABD’de iki yılda 7 milyondan fazla kişi işsiz kaldı. Ekim ayında yüzde 10.2 ile 26 yılın en yükseğine çıkan işsizlik oranı kasım ayında ise yüzde 10 oldu.