Sağlık Dünyaya sigara dersi vereceğiz

Dünyaya sigara dersi vereceğiz

Paylaş
Dünyaya sigara dersi vereceğiz

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) sigarayla mücadelede dünyaya örnek gösterdiği Türkiye, 28 ülkeye tütün kontrol çalışmasını nasıl yapmaları gerektiğini anlatacak

"Küresel Tütün Salgını 2013 Raporu"nda, tütünle mücadelede 6 hedefin tamamını hayata geçiren ilk ve tek ülke olduğu açıklanan Türkiye’yi "Tüm ülkelerin örnek almasını ve yakından izlemesini" tavsiye eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile proje yürütülecek.

Haberin Devamı

Sağlık ve Maliye bakanlıkları ile Türkiye Yeşilay Cemiyetinin dahil olması planlanan proje kapsamında 28 ülkeye Türkiye’deki tütün kontrol çalışmaları, kendilerinin bu çalışmaları nasıl yürütmeleri gerektiği öğretilecek.

Eğitim alan ülkelerin temsilcilerine teorik derslerin yanında Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma polikliniklerinin işleyişiyle tütün denetimlerinin nasıl yapıldığına dair bilgiler uygulamalı verilecek.

Sigara bırakma danışma hattı kurmak isteyen ülkelerin operatörlerine de yine uygulamalı eğitim imkanı sunulacak.

DÜNYADAKİ EN KAPSAMLI SİGARA BIRAKMA DANIŞMA HATTI

DSÖ’ye üye 194 ülkenin tütün kontrolü uygulamaları, 2 yılda bir rapor halinde tüm dünyaya sunuluyor. 10 Temmuz’da Panama’da dördüncüsü açıklanan raporda, özel bölüm ayrılan Türkiye dünyaya örnek gösterilmişti.

Haberin Devamı

Tütün kontrol çalışmalarını yerinde görmek ve uygulamak üzere 2010’dan bu yana Azerbaycan, Arnavutluk, Bangladeş, İran, Kosova, Macaristan, Mısır, Tayland, Ukrayna gibi birçok ülkeden heyetler Türkiye’yi ziyaret etti.

Yabancı heyetlerin en fazla ilgi gösterdiği Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı sabit hatlardan ücretsiz aranabiliyor. Özel eğitim alan operatörlerin 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verdiği danışma hattı, bu yönüyle dünyadaki en kapsamlı sigara bırakma danışma hattı özelliği taşıyor.

Başarı oranı dünya ortalamasının yaklaşık 3-4 katı olan Sigara Bırakma Danışma Hattı’ndan bugüne kadar 9 milyona yakın kişi faydalandı.

AA