Sayım Çınar Dünyaya meydan okuma
HABERİ PAYLAŞ

Dünyaya meydan okuma

Bu hafta edebiyat dünyası yine çok hareketli. 2003’de Altın Kitaplar Yayınevi tarafından basıldığı ilk günden bu yana satış listelerinden düşmeyen ‘Piraye’nin yurtdışı yolculuğu başladı. İlk olarak Çin ve Kore tarafından hakları satın alınan ‘Piraye’nin, Yunanistan ve Bulgaristan’da da basılacağı bildirildi. Canan Tan’ın ilk romanı ünvanını taşıyan ‘Piraye’, Diyarbakır’a gelin giden bir genç kızın öyküsünü anlatıyor. Kendisi de Diyarbakır gelini olan Canan Tan’ın akıcı ve duru üslubu ile hayat bulan ‘Piraye’, Türkiye’de yakaladığı başarıyı yurtdışına taşımak üzere yola çıktı. Yolu açık olsun.

Haberin Devamı

DÜNYAYA MEYDAN OKUMA

Gece Ana

Kurt Vonnegut/April Yayıncılık

April Yayıncılık, Amerikan Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden Vonnegut’un yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm kitaplarını yeni çevirilerle bir kez daha okuyucuya sunuyor.

[[HAFTAYA]]

‘Gece Ana’ yazarın mutlak iyilik ve mutlak kötülük kavramlarını sorguladığı önemli bir roman. 2. Dünya Savaşı, beraberinde getirdiği yıkım, insan özelinde epik bir havaya bürünüyor ve bir isim üzerinden dünya tarihini en baştan sorgulamaya başlıyor okur. Kayboluş, ümitsizlik, devamında gelen kendini iyileştirme ve diriltme hali Vonnegut’un dilinde farklı bir hal alıyor. Yoğun, kışkırtıcı ve hüzünlü... Kitabın çevirmeni ‘Ölüm ve Ölmek Üzerine’nin de çevirmeni olan Ekin Uşşaklı. Vonnegut kitapları düzenli olarak okurla buluşacak.

MUSTAFA KEMAL’İN BİYOGRAFİSİ

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatı ve Anadolu’da Türk Milli Mücadelesi

Emin Muhammed Said-Kerim Halil Sabit/Doğan Kitapçılık

Mısır’da yayınlanan “el-Letaif el Musavvare” adlı dergi için 1922 yılında kaleme alınan ve Mustafa Kemal’in ilk biyografisi olma özelliğini taşıyan bu eser, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun tarafından Türkçe’ye çevrildi. “Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Hayatı ve Anadolu’da Türk Milli Mücadelesi” adıyla Doğan Kitap tarafından yayınlanan eserde, çalışmanın orijinal Arapça basımı da yer alıyor. Trablusgarp’da İtalyanlar karşısında verdiği mücadelelerle Türkiye’den önce Kuzey Afrika’da tanınan Mustafa Kemal, Anadolu’da öncülük ettiği milli mücadele hareketiyle, Türklerle uzun bir tarihi paylaşmış olan Arap topluluklarının da dikkatlerini üzerine çekmişti.

Haberin Devamı

İNSANLIK TARİHİNİ DEĞİŞTİREN BİR OLGU

Paranın Tarihi

Catherine Eagleton, Jonathan Williams/ Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Voltaire’in “Paraya dair yazmak onu elde etmekten daha kolaydır ve onu kazananlar, para hakkında sadece yazmayı başarabilenlere büyük destek verirler” cümlesiyle açılan kitap insanlık tarihinin seyrini değiştiren, gerek bireyler gerek devletlerarası şiddetli çekişme ve rekabetin kökeninde yatan bu değerli metayı tarihsel açıdan ele alıyor. British Museum’daki Sikke ve Madalyonlar Bölümü’nün uzman küratörlerinden Catherine Eagleton ve Jonathan Williams’ın kaleme aldıkları kitap ‘paranın tarihi’ne hayat veren 500’ü aşkın sikke, banknot resmi, illüstrasyon, papirüs ve haritalarla, okura tarihe tanıklık etme fırsatı sunuyor.

TÜRKİYE’DE YÜKSELEN MİLLİYETÇİLİK

Neler Yapmadık Şu Vatan İçin- Milliyetçilik, Medya ve Hrant Dink Cinayeti

Haberin Devamı

Şükran Pakkan/Postiga Yayınları

Türkiye’deki milliyetçilik olgusu, gazeteci cinayetleri ve Dink cinayeti sürecinde medyanın kamuoyu üzerindeki etkisini sorgulayan bu kitap, Postiga Yayınları’ndan çıktı. Şükran Pakkan, akademik temelli araştırma dosyasında Türkiye’de yükselen milliyetçilik zeminini, medyayı ve Dink cinayetini farklı bir gözle irdeliyor. “Neler Yapmadık Şu Vatan İçin” Osmanlı tarihinden itibaren Türk milliyetçiliğinin oluşum ve gelişim süreciyle birlikte, günümüzde geldiği noktayı bilimsel bir çalışma sistemiyle ele alıyor ve Türkiye’deki milliyetçilik zemininin kaynağına iniyor. Türkiye’de yükselen milliyetçilik ikliminin yıllar itibariyle sorgulandığı çalışmada, şiddet ve milliyetçilik ilişkisi de çarpıcı örneklerle masaya yatırılıyor.

BİR İLKGENÇLİK POLİSİYESİ

Amcama Neler Oluyor?

Sevgi Saygı/Günışığı Kitaplığı

Senarist ve yazar Sevgi Saygı’nın sevilen romanı ‘Babam Nereye Gitti?’nin devam kitabı, okuru yine gerçeküstü öğeler ve gizemle örülü, heyecanla dolu bir maceraya davet ediyor. Kendilerini yine bir dizi tuhaf olayın içinde bulan Memo ve arkadaşı Derinsu’nun başı, bu kez okulla da dertte. Memo’nun kendi dilinden anlattığı öykü, delikanlının yaşadığı değişime, büyümesine de tanıklık ediyor. Ergenlik duygularının yarattığı iniş-çıkışlarla mücadele eden Memo, çözmek zorunda kaldığı sıradışı olayların yanı sıra, hayatını yeniden kurmaya çalışan ailesi ve Derinsu’ya karşı gitgide güçlenen duygularıyla da uğraşıyor.

SARTRE’IN DA LAVABOSU TIKANIR!

Sartre’ın Lavabosu

Mark Crick/Can Yayınları

2010’da, Can Yayınları’nın ‘Kırk Merak’ dizisinden yayınladığı ‘Kafka’nın Çorbası’ adlı kitabıyla tanıdığımız Mark Crick, keskin zekası ve sınır tanımayan hayal gücüyle yarattığı sıra dışı eseriyle tekrar karşımızda. ‘Sartre’ın Lavabosu’ edebiyat dünyasının on dört dev ismini bir araya getirip hepsinin angarya ev işleriyle yoğrulmuş sıradan hayatını hayal ettiriyor bize. Bu kitap sayesinde Ernest Hemingway’den en iyi duvar kağıdı uygulama tekniklerini dinleyip Murakami’den boya-badana işlerinin inceliklerini öğrenme, hatta Julius Caesar’ın mutfak rafı takma macerasına tanık olma şansını yakalıyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder