Yaşam Dünyanın en eski oyun taşları Anadolu'dan!

Dünyanın en eski oyun taşları Anadolu'dan!

Paylaş
Dünyanın en eski oyun taşları Anadolu'dan!

Ilısu Baraj sahasındaki Başur Höyük'te gün yüzüne çıkarılan 5 bin yıllık özel şekilli taşların, satranç türü oyunlara ait olduğu düşünülüyor

POSTA.COM.TR

Merkezi ABD'de bulunan bilim haberleri sitesi Discovery News'in haberine göre, dünyanın en eski oyun setlerine ait olduğu tahmin edilen değişik boyutlardaki taşlar Anadolu'da ortaya çıktı.

SETLER HALİNDE BULUNDULAR


Siirt yakınlarındaki Ilısu Baraj sahası altında bulunan Başur Höyük'te yapılan kazılar sırasında gün yüzüne çıkarılan 49 küçük taş ve heykelciğin, yaklaşık 5 bin yaşında olduğu ve ayrı ayrı değil de kümeler halinde bulunmalarının, bunların çeşitli oyunlara ait taşlar olabileceğini gösterdiği ifade edildi. Bir mezarın içinde bulunan taşların, Bronz Çağı'ndan kalma olduğu düşünülüyor.

BİR DE ZAR BULDULAR


Çeşitli şekillere sahip olan yeşil, kırmızı, mavi, siyah ve beyaz figürlerin ortaya çıkarıldığı çalışmalara önderlik eden Ege Üniversitesi arkeoloğu Haluk Sağlamtimur, siteye yaptığı açıklamada, "Bu taşların bazıları domuz, köpek ve piramit şeklinde, bazıları ise yuvarlak ve mermi görünümünde. Ayrıca beyaz deniz kabuklarından yapılmış, üstü siyah bir taşla kapatılmış 3 adet yuvarlak oyun taşı ve bir de zar bulduk” dedi.

OYUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORLAR

Bunun eşsiz bir buluş olduğunu belirten Sağlamtimur, bulunan taşların satranç benzeri bir oyuna ait olabileceğini ve şu anda bunu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Taşların şekil ve sayıları gözönüne alındığında, oyunun 4 rakamı üzerine kurulu olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı