Ekonomi Dünyanın 50 markasının klaksonu Bursa'dan

Dünyanın 50 markasının klaksonu Bursa'dan

Paylaş
Dünyanın 50 markasının klaksonu Bursa'dan

Otomotiv firmalarına klakson imal eden Seger A.Ş., Bursa'daki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ile Çin'deki fabrikasından 27 ülkeye ihracat yapıyor

Seger A.Ş. fibrikalarında yıllık 15.5 milyon üretim kapasitesi ve 370 istihdamı ile 50’den fazla otomotiv firmasına üretim gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

32 yıllık tecrübe ile çalışmalarını sürdüren firma, motosiklet, otomotiv, kamyon, tır gibi birçok farklı konsepteki araçlar için yaklaşık 300 çeşit korna üretiyor.

Firma ve çalışmaları ile ilgili bilgi veren Seger A.Ş. Genel Müdürü Tülin Tezer, Ar-Ge çalışmalarını her sene sürdürdüklerini belirterek, pazarın talepleri, müşteri beklentilerine yönelik çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Yaptıkları geliştirme sonunda, ürün boyutlarının daha da küçüldüğüne dikkat çeken Tezer, "Bu sene piyasaya sunduğumuz yeni bir kornamız var. Bu aslında tamamen Seger’e özgü ürün oldu. Patent başvuruları yapıldı. Daha çok kamyon, otobüs gibi ağır vasıtalarda kullanılabilecek havalı korna yaptık. Havalı kornalar normalde boruludur. Daha büyük hacimler kaplar. Yeni geliştirdiğimiz korna kompakt dizayn olduğu için daha az yer kaplıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Havalı kornanın eskilere oranla daha tok ve güzel ses verdiğini de ifade eden Tezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Araçlarda artık yer sıkıntısı yaşanıyor. Donanım arttığı için kornaya ayrılan yer azalıyor. Önceleri ürün çapı 100 milimetrenin üzerindeyken şimdi 70 milimetre çapında üretimler yapıyoruz. Piyasadaki talepler doğrultusunda böyle bir tasarıma karar verdik. Yeni yaptığımız çalışmada eskiye oranla kornamız 10 kat daha küçüldü."
Müşteri beklentilerine yönelik olarak projelerindeki şartnamelerin sürekli değiştiğini ifade eden Tezer, "Yüksek sıcaklıklarda, voltajlarda korna beklentileri farklılaşıyor. Pas dirençleri yükseliyor. Kornalarda dayanıklılık, çevre beklentileri de ağırlaşıyor. Bu durum şartnamelere de yansıyor. Bu şartları karşılayacak şekilde şartnamelerimizi yeniliyoruz. Tasarımlarla bunları sürekli güncelliyoruz" dedi.

'GELİŞMELER BİZE DE YANSIYOR’

Seger A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Selim Baykal ise otomotiv sektöründe durağanlık yaşandığına dikkat çekerek, buradaki gelişmelerin kendi sektörlerine de olumsuz yansıdığını kaydetti.

Otomotiv sektörünün durumunun şu an için stabil olduğunu belirten Baykal, "Geçen yıl 14 milyon dolar ciro gerçekleştirdik. Bunun yüzde 70’i ihracat olarak gerçekleşiyor. Bu yıl da aynı hedefi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Otomotivde bir projeye girdiğimizde 6 yılda bir kasa değişiyor. Kasa değişmeyince de değişiklik olmuyor. O yüzden beklentimiz yine geçen seneki rakamlarında gerçekleşir diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Serhat TEZCAN/BURSA, (DHA)