Kültür - Sanat 'Dünyada isen öğrenecek dersin var demektir'
Paylaş
'Dünyada isen öğrenecek dersin var demektir'

Hayatı zor yollardan öğrenen ‘Düşle İnan Yaşa’ kitabının yazarı Can Aydoğmuş, yaşadıklarından öğrendiklerini anlatıyor. Aydoğmuş’a neler öğrendiğini sorduk

Işıl CİNMEN
isil.cinmen@posta.com.tr


“Düşle İnan Yaşa” ile bize anlatmak istediğiniz ne?

Bu kitabı, hayatı sert bir kırmızı biber tadında yaşayanlar için yazdım. Çünkü benim sert bir kırmızı biber tadında başlayan hayatım, önce profiterole, oradan tarçınlı muzlu süte geçiş yaptı.

Nasıl oldu bu?

Hayat kolay başlamadı. Annem ben 14 yaşındayken, 1999’da bir iş seyahatine çıktı ama geri dönmedi. Yıllarca onu aradık ama hiçbir iz bulamadık.

Anneniz sizi terk mi etti?

Hayır. Annem sert bir kadındı. Sesini yükseltince dünya dururdu. Korkacağı ki dese kimse onu tutamazdı. Astroloji haritamda da yazdığı gibi o öldürüldü. Annemle daha sonra mistik dünyanın en önemli isimlerinden medyum Elizabeth Baron aracılığıyla bağlantıya geçtim, öldürüldüğünü biliyorum.Babam da çok geçmeden kalp krizi geçirdi ve öldü. Babamın mezarının yerine kadar gördüm rüyamda.

Peki ya ablanız?

Ablamın vefatını da önceden gördüm ve bunu onunla paylaştım çünkü dört çocuğunun bakımını organize etmesi gerekiyordu. Rüyamda olduğu gibi o da kalp krizi sonucunda 2011’de vefat etti.

Bu trajediler kader miydi?

Değiştiremeyeceğimiz olaylara kader diyorsak, evet kaderdi. Annemin kaybından sonra kendimi eğitmeye başladım. Üzüntüyle kahrolmak yerine acının ve başıma gelenlerin anlamını çözmeyi seçtim. Evrensel yasaları öğrendim, uyguladım ve yeni hayatımı kurdum.

Rüyalarınızın gerçekleşmesi sizi korkutmuyor mu?

Babamın vefat ettiği dönem hislerim müthiş açıldı ve insanlar beni kullanmaya çalıştı. O yüzden kapandım ve mistik bağlantımı reddettim. Fakat ölümün bir son olmadığını kavrayınca korkum hafifledi ve bağlantımı yönetmeyi öğrendim.

Acılarla barışmanın yolu nedir?

Şunu kavramak: Öğrenecek hiçbir şeyi olmayan kişi Dünya’ya gelmez. Dünya’da isen öğrenecek bir dersin var demektir. Buradaki ki gözlüğüyle okumak zorundasın. Hayatta layıkıyla olmak istiyorsak, yaşadığımız korkunç deneyimleri hediyelere dönüştürmeyi öğrenmeliyiz. Bunu başardığın an değişim başlar. Nasıl bakarsan öyle gelişir.

Daha basit anlatır mısınız?

Bakış açınla ve ağzından çıkan sözlerle bütün yaşamı değiştirebilirsin. Diyelim ki aşk istiyorsun ama “Tüm erkekler öküz” diyorsun. Senin öküz dediğin varlık sana gelir mi? Seni sever mi? Senin olu der, gelmez. Kendini olumsuz tamlamalardan ve yargılardan özgürleştirmen gerekiyor.

DÜŞLEDİLER, İNANDILAR VE YAŞIYORLAR

‘Düşle İnan Yaşa’nın son bölümü Muazzez İlmiye Çığ, Seyfi Dursunoğlu, Yılmaz Erdoğan, Billur Kalkavan, Yıldız Kenter, Atıl Kutoğlu, Fazıl Say, Saba Tümer ve Ece Uslu’yla düşünce gücü üzerine yapılmış röportajlardan oluşuyor.

Düşle İnan Yaşa
Cay Aydoğmuş
Doğan Novus
412 sayfa







Haberin Devamı