Dünya Syriza'dan büyük zafer

Syriza'dan büyük zafer

Paylaş
Syriza'dan büyük zafer

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük zafer kazandı

Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük zafer kazandı. SYRIZA yüzde 35,47 oy oranıyla ilk sırada yer aldı. Ülkede eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun 3 hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (KİDİSO) yüzde 3 barajını aşamazsa SYRİZA’nın tek başına iktidara gelmesi şansı çok yüksek görünüyor.

TSİ ile 21.40 itibarıyla sayılan yüzde 27,88 oyun yüzde 28,82'sini elde eden Yeni Demokrasi Partisi (ND) ikinci sırada bulunurken, yüzde 5,5 ile 6,5 arasındaki oy oranlarıyla POTAMİ Partisi ile aşırı sağ Altın Şafak Partisi üçüncülük için yarışıyor.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,29, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 4,98 ve Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) 4,7'lik oy oranlarıyla parlamentoya giriyor. Eski Başbakan Yorgo Papandreu'nun partisi Demokratik Sosyalist Hareket'in (KIDISO) oy oranı ise yüzde 2,55 civarında bulunuyor.

SYRİZA FARK ATTI

Aleaksis Tsipras’ın lideri olduğu SYRİZA, beklentilerin de üzerinde yüzde 35-39 oy ile 2.5 yıldır iktidarda olan rakibi merkez sağcı Yeni Demokrasi partisine (ND) yüzde 10-12 fark yaptı.

Ancak, SYRİZA’nın tek başına iktidara gelip gelmeyeceği geceyarısına doğru belli olacak. 300 üyeli Yunan parlamentosu’nda bir partinin tek başına iktidara gelmesi için en az 151 milletvekili kazanması gerekiyor. SYRİZA’nin kazandığı miletvekili sayısı 146-155 arasında olması bekleniyor. Oyları geceyarısına kadar yüzde 2-3 arasında değişen eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun 3 hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (KİDİSO) yüzde 3 barajını aşamazsa SYRİZA’nın tek başına iktidara gelmesi şansı çok yüksek görünüyor.

Seçimlerdeki üçüncü parti ismi ise hala belli olmuş değil. Gazeteci Stavros Teodorakis’in geçen yıl kurduğu “Nehir” partisi ile neo-nazi Altın Şafak (yüzde 6-8) başabaş durumda. Seçimde liderleri Nikos Mihaliolakos ile 5 milletvekilinin hapiste tutuklu olduğu Altın Şafak gücünü artırmış gözüküyor.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) (yüzde 5-7) ve Sosyalist Pasok da (yüzde 4-6) oy ile parlamentoya girmeye hak kazanmış durumda. Daha önce, SYRİZA ile koalisyon hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıklayan sağcı-milliyetçi Bağımsız Yunanlılar partisi de (yüzde 2.5-4) yüzde 3 barajını aşmaya çok yakın.

Haberin Devamı