Dünya 2 bin 400 yıl önce de iflas etmişlerdi

2 bin 400 yıl önce de iflas etmişlerdi

Paylaş
2 bin 400 yıl önce de iflas etmişlerdi

Dünyada bilinen ilk iflas milattan önce dördüncü yüzyılda yine Yunanistan'da yaşanmıştı

O dönemde 10 şehir devleti Delos Tapınağı'ndan borç almış fakat söz konusu borcun sadece yüzde 20'si geri ödenmişti. Aradan geçen yaklaşık 2.400 yılda değişen bir şey yok. Şehir devletlerinin yerini Çipras'ın Yunanistan'ı aldı. Delos'un yerinde ise IMF-AB ve ECB var...

İLK İFLAS YUNANİSTAN'DA


Kimileri tesadüf diyebilir fakat dünyada bilinen ilk iflas da yine Yunanistan'da yaşanmıştı. Milattan Önce 4. yüzyılda, Yunanistan'daki 10 şehir devleti, Delos Tapınağı'ndan (*) borç almış fakat çoğu devlet bu borcu ödeyememişti.

Haberin Devamı



Bunun üzerine Delos Tapınağı verdiği anaparanın neredeyse yüzde 80'ini zarar olarak yazmıştı. O gün başlayan iflas dalgası bugün hala devam ediyor. Uzmanlara göre, Yunanistan'ın yaşadığı iflaslar modern çağlarda da devam etti. Komşu, 1826, 1843, 1860, 1894 ve 1932 yıllarında da borçlarını ödeyemez hale geldi.

DELOS ADASI

* Mykonos yakınlarında bulunan Delos Adası, Yunanistan mitolojisinde çok önemli bir yere sahip. Bunun nedeni ise Delos'un, Zeus ve Leto'nun ikizleri olan Apollon ve Artemis'in doğum yeri olması.