Dünya Gençler neden kanser oluyor?

Gençler neden kanser oluyor?

Paylaş
Gençler neden kanser oluyor?

ABD’nin Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden uzmanlar, 50 yaş altı kanser vakalarındaki artışa yeni bir açıklama getirdi.

 Araştırmacılar, gençlerin her zamankinden daha hızlı yaşlandığını, bunun da erken yaşta ortaya çıkan kanser riskini artırabildiğini söyledi. Biyolojik yaş incelendi. Bu yaş, fiziksel aktivite, diyet, ruh sağlığı ve çevresel stres faktörlerine karşı daha duyarlı. Yani kronolojik yaşın aksine, biyolojik yaş, yaşam tarzına göre kişilerin daha yaşlı görünmesine yol açabiliyor.

Haberin Devamı

HIZLI YAŞLANIYORLAR

1950-1954 arasında doğanlara kıyasla 1965’ten sonra doğanlarda hızlandırılmış yaşlanma riskinin yüzde 17 daha fazla olduğu tespit edildi. Daha sonra, hızlandırılmış yaşlanma ile erken başlangıçlı kanser arasındaki ilişkiye bakıldı. Ekip, özellikle akciğer kanseri, gastrointestinal kanser ve rahim kanserinde çarpıcı artışlar tespit etti. Araştırmanın, kronolojik yaş yerine biyolojik yaşa dayalı taramaların önünü açması bekleniyor. Zira özellikle gençlerde mevcut kanser taramaları her zaman sağlıklı olmayabiliyor.