Dünya Dünyada bir ilk! Yapay hükümet sözcüsü

Dünyada bir ilk! Yapay hükümet sözcüsü

Paylaş
Dünyada bir ilk! Yapay hükümet sözcüsü

Ukrayna, yapay zekayla oluşturulan dışişleri sözcüsü Victoria Shi’yi tanıttı. Yeni sözcü, hazırlanan metinleri dünyaya duyuracak.

Rusya ile savaşta olan Ukrayna, ‘zamanında güncellemeler sağlamak’ için yapay zekayla oluşturulan bir hükümet sözcüsü kullanmaya başladı. Dünyada bir ilk olan Victoria Shi adı verilen sözcü, Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan videoyla dünyaya tanıtıldı. Victoria’nın adı, Ukraynaca ‘zafer’ kelimesinden, soyadı da yapay zekanın kısaltmasından geliyor. Sözcü Shi, ilk videosunda kendisinden bahsetti. Yurtdışındaki Ukrayna vatandaşlarının hak ve menfaatlerini korumak için oluşturulduğunu söyledi. Rolünü ve fonksiyonlarını anlattı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, bakanlığa yapay zeka sözcüsü ekleme kararının ‘bir özentilik değil’, savaş sürecinde bir gereklilik, ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

GÖRÜNTÜSÜ SEVİLEN ŞARKICIDAN

Sahte duyuruların önüne geçilmesi için de açıklama metinlerinin kopyasına yönlendiren QR kodlar kullanılacak. Victoria’nın görüntüsü ve sesi ise Ukraynalı şarkıcı ve ekran yıldızı Rosalie Nombre’den geliyor. Nombre, projede benzerinin kullanılmasını ücretsiz kabul etti. Proje ekibi, Shi’nin yüzünü ve sesini dijitalleştirirken Nombre’nin birçok fotoğraf ve kaydını aldı. Ukrayna, yapay zekayı kara mayınlarının yerini tespit etmek, savaş suçlarını belirlemek ve yerinden edilmiş vatandaşları yeniden yerleştirmek gibi diğer askeri alanlarda da kullanıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2022’de yapay zeka şirketi Palantir’in sahibi ile bir araya gelmişti. O zamandan itibaren ülkede savaşla ilgili yapay zeka veri analizi yazılımı kullanılıyor.

Haberin Devamı