Dünya Dünya Libya için ne diyor?

Dünya Libya için ne diyor?

Paylaş
Dünya Libya için ne diyor?

Libya'da çıkan olayları bastırmak için Kaddafi'nin aşırı şiddet uygulaması dünya liderlerini ayağa kaldırdı

CLINTON, "KAN GÖLÜNÜN" SONA ERMESİNİ İSTEDİ

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya’daki gelişmelerden dolayı endişe duyduğunu, "ülkedeki kan gölünün kabul edilemez olduğunu ve bitmesi gerektiğini" bildirdi. Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı paralı askerlerin ve güvenlik güçlerinin halka ateş açmasını kınayan Clinton, "Bütün dünya Libya’daki olayları endişe ile izliyor ve ABD, uluslararası toplumla birleşerek Libya’da meydana gelen şiddet olaylarını kesin bir dile kınıyor" dedi.

BM GENEL SEKRETERİ UYARDI

BM Genel Sekreteri Ban-Ki moon, Kaddafi’ye bağlı güvenlik güçlerinin savaş uçakları ve helikopterlerle halka ateş açması karşısında "utanç" duyduğunu belirterek, Kaddafi’yi bu şiddet olaylarına "hemen" son vermeye çağırdı.

BERLUSCONI SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Haberin Devamı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, daha önce "yakın dostu" olarak nitelendirdiği Muammer Kaddafi’nin ülkesi Libya’daki gelişmeler karşısında sonunda sessizliğini bozdu.

Savaş uçaklarının Libya’nın başkenti Trablus’u hedef gözetmeksizin bombaladığına ilişkin haberlerin ardından Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Silvio Berlusconi’nin "Libya’daki gelişmeleri büyük bir dikkat ve endişeyle takip ettiği, sivil halka uygulanan kabul edilemez şiddet karşısında endişe içinde olduğu'' ifade edildi.

Birkaç gün önce konuya ilişkin sorular üzerine "rahatsız etmek istemediği için" Kaddafi’yi aramadığını belirterek eleştiri oklarını üzerine çeken Berlusconi, geçen yıl da bir zirvenin sonunda Libya liderinin elini öpmüş ve muhalefetle uluslararası toplumun tepkisine neden olmuştu.

İRAN’DAN LİBYA HALKINA DESTEK

İran, Libya’daki halk hareketinin kanlı bir biçimde bastırılmasını kınayarak, uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, sivil halka yönelik hava saldırısının ve kıyımın dehşet verici olduğunu belirterek, "Uluslararası tüm ilgili kurum ve kuruluşlardan derhal harekete geçmesi ve şiddetin durdurulması için etkili adımlar atması bekleniyor" ifadesini kullandı.

Tahran yönetimi, Tunus ve Mısır’daki halk hareketlerini de desteklemişti.

Haberin Devamı

İNGİLİZ BASINI TOPA TUTTU

İngiliz gazetelerinin çoğu Libya’daki olaylara bugünkü sayılarında manşetlerinden yer verdi. The Independent gazetesi, deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’in Kaddafi ile ilgili yazısını yayımlayarak, Fisk’in "Zalim, mağrur, kana bulanmış ve 40 yıldan fazla terör ve baskının ardından acaba şimdi kesinlikle gidiyor mu?" sözlerini manşetine taşıdı.

Times gazetesi "Lanet olası Albay" manşetiyle, "Kaddafi rejiminin, göstericilere ateş açıp, daha fazla kan dökülmesi sözü vererek, zalimliğini gösterdiğini ve Batının Kaddafi’ye, gecikmeksizin görevi bırakması için baskı yapması gerektiğini" belirtti.

Guardian, "Kaddafi, iktidarı elinden giderken, etrafa saldırıyor" derken, Daily Mail, "Zalim kaçışta", Financial Times ise "Çaresiz Kaddafi zar zor dayanıyor" manşetlerini attı.

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Arap Birliği’nin Libya’daki yönetim karşıtı ayaklanmayı ele almak üzere olağanüstü toplanacağı bildirildi. Arap Birliği’nden yapılan açıklamada, delegelerin bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de olağanüstü toplantı yapacağı belirtildi.

Haberin Devamı