Spor Dünya Kupası tehlikede

Dünya Kupası tehlikede

Paylaş
Dünya Kupası tehlikede

Sürekli tartışma yaratan 2022 Dünya Kupası'nın ev sahibi Katar'ın, adaylık sürecinde FIFA'nın üst düzey yetkililerine 5 milyon Dolar rüşvet verdiği ortaya çıktı. 2022 için yeniden bir oylamanın yapılması da tekrar gündemde

İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Sunday Times’ın, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası’yla ilgili yaptığı haber gündeme bomba gibi düştü. Birçok yönden eleştirilen Katar’daki organizasyonla ilgili olarak ev sahibi ülkenin yetkililerinin, FIFA’nın yöneticilerine rüşvet verdikleri tespit edildi. Gazetede, Katar’ın turnuvayı satın aldığına dair belgeleri yayınladı. Haberde, FIFA eski Başkan Yardımcısı Muhammed Bin Hammam tarafından FIFA’nın üst düzey yöneticilerine ve Afrikalı yetkililere gizli bir rüşvet fonundan 5 milyon Dolar ödendiği ortaya çıktı.

Belgelerde, parayı alan 24 kişilik grubun kimlerden oy aldığı ve kimlerin görevlerini kötüye kullandıklarının yazdığı ifade edildi. Bin Hamman’ın, görev yaptığı süre içerisinde bir FIFA yetkilisinin süren davasının tüm masraflarını da üstlendiği belirtildi.

Blatter: Hata yaptık

Bu açıklamalar sonrasında tüm gözler FIFA Başkanı Sepp Blatter’in üzerine yoğunlaştı. Daha önce, “Katar’la ilgili bir rüşvet olayı kesinlikle yoktur” diyen Blatter, bu haberin çıkmasından sadece 1 hafta önce ise “Katar’a kupayı vermemiz, ülkenin olumsuz hava şartlarından dolayı yanlış bir karardı. Hata yaptık” yorumunda bulunmuştu. Şimdi işler iyice karışmış durumda. Büyük çoğunluğun, rüşvetin tam anlamıyla doğrulanmasıyla birlikte yeniden 2022 oylamasının tekrarlanmasını isteyeceği öğrenildi. Olayın en kısa zamanda FIFA Disiplin Komitesi’ne ulaşması bekleniyor. Eğer buradan Katar aleyhine bir karar çıkarsa, Güney Kore, ABD, Japonya ve Avustralya’nın olduğu diğer adaylarla seçimin yapılma ihtimalinin bulunduğu konuşuluyor.

Haberin Devamı