Spor Dünya Karting Şampiyonası'na 'vize' engeli

Dünya Karting Şampiyonası'na 'vize' engeli

Paylaş
Dünya Karting Şampiyonası'na 'vize' engeli

Dünya Karting Şampiyonası'nda 3'üncü olan 13 yaşındaki Berkay Besler, 15-17 Haziran tarihlerinde Almanya'da düzenlenen şampiyonaya vize alamadığı için katılamadı

Geçtiğimiz yıl tamamen kendi imkanlarıyla Türkiye’yi Dünya Karting Şampiyonası’nda 3’üncülüğe taşıyan 13 yaşındaki Milli Karting Sporcusu Berkay Besler, 15-16-17 Haziran 2012 tarihinde Almanya’da gerçekleştirilen uluslararası "Kart Masters" yarışına vize alamadığı için katılamadı. Bu yaşanan olaylarla ilgili Berkay Besler ve babası Mehmet Besler Doğan Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

"HEDEFİM FORMULA 1’DE ÜLKEMİ TEMSİL ETMEK"

Hedefinin Formula 1’de ülkesini temsil etmek olduğunu belirten milli sporcu Berkay Besler, yaşanan olaylarla ilgili büyük üzüntü duyduğunu kaydetti. Berkay, "Bazı sorunlardan dolayı yarışmaya katılamamam beni çok üzdü. Benim yaşımda bir sporcunun bu tür engellerle karşılaşıp yarışmaya katılmaması ilerisi adına endişe verici. Hedefim Formula 1’de yarışmak ve bunun için de doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz. Almanya’daki yarışa gitmek için vize engeline takıldık. O gün 6 saat havaalanında beklemek zorunda kaldık. Ben Bakanımız Suat Kılıç’a sıkıntılarımızı anlatan bir mektup yollamıştım.

Kendisine çok teşekkür ediyorum bana geri dönüş yaptı. Fakat sonrasında ne federasyondan ne de Spor Bakanlığı’ndan destek görmedik. Yarış tulumumda, yarıştığım arabamda Türk bayrağını taşıyorum. Ülkem adına yarışıyorum fakat destek göremiyorum. Devletimizin bize destek olmasını istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

BABA BESLER: MİLLİ SPORCULUĞUN HİÇ BİR FAYDASINI GÖREMEDİK

Milli sporcu Berkay Besler’in babası Mehmet Besler, çocuğunun 4 senedir milli olduğunu, son 3 senedir de yoğun bir şekilde yurt dışında olduğunu ifade ederek, "Geçen sene kendi kategorisinde 26 ülkeden 100 kadar sporcu arasından Dünya 3’ünlüğünü aldı. Bu da kolay bir başarı değil. Geçen sene yurt dışında 19 yarış yaptık. Bu da 19 hafta yapıyor. Gerçekten çok büyük emek harcıyoruz. Milli sporculuğun ne anlama geldiğini biz çok iyi biliyoruz. Fakat milli sporculuğun bir hiçbir faydasını göremiyoruz. Neden göremediğimizi de bilmiyoruz. Bununla ilgili de girişimlerimizi sürdürüyoruz" dedi. ‘

’'VİZE KONUSU İLK KEZ YAŞANMIYOR''

Almanya’daki şampiyonaya gidememeleriyle ilgili konuşan Mehmet Besler, "Geçen haftaki Almanya şampiyonasının 3’üncü ayağıydı. Bazı engellerden dolayı gidemedik. Bu yarışa gidemememiz bardağı taşıran son damlaydı. Biz Berkay için hem emek harcıyoruz hem de Berkay’a bir hayat tarzı yaratmaya çalışıyoruz. 5 yaşından beri bu sporun içinde. Berkay hep arabanın üstünde olan bir çocuk. Nasıl daha iyisini yaparız diye düşünüyoruz. Bu işin yolu Avrupa’dan geçiyor. Vize konusu ilk kez yaşanmıyor. Biz Almanya’daki yarışmaya gidemediğimiz için uçak, konaklama, teknik ekipman paralarımız boşa gitti. Bu son yaşanan olay bardağı taşıran son damla oldu" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"DEVLETİMİZDEN VE FEDERASYONDAN DESTEK GÖREMİYORUZ"

Konuşmasına vize alamamalarıyla ilgili devam eden Mehmet Besler, "Bir milli sporcunun vize ile uğraşmaması gerekir. Hem vize ile biz uğraşıyoruz. Maddi desteği biz veriyoruz. Türk bayrağını orada dalgalandırmaya çalışıyoruz ama hep biz yapıyoruz. Federasyondan ve devletimizden destek göremiyoruz. Karting ucuz bir spor değil. Biz bu konuda yardım bekliyoruz. Bizim hedefimiz F1’e gitmek. Federasyondan destek yok ama doğru yolda olduğumuzu söylüyorlar. Artık onlardan da destek bekliyoruz. Biz ilerleyen zamanlarda bu zorluğun altından kalkamadığımızda ne olacak? Bu kadar harcanan emek, zaman ne olacak? Berkay’ın geleceği ne olacak" diye konuştu.

"BAŞKA ÜLKE ADINA YARIŞMAK ZORUNDA KALINABİLİR"

Haberin Devamı

Sürecin ilerleyen zamanlarda böyle devam etmesi halinde Berkay’ın başka ülke adına yarışmak zorunda kalacağını belirten baba Mehmet Besler, "Biz milli duyguları yüksek olan insanlarız. İleride bir gün Berkay başka ülke adına yarışmak zorunda kalabilir. Bu iş artık o yöne doğru gidiyor. Çünkü ne Spor Bakanlığı ne de Türkiye Otomobil Sporları Federasyon’u bize hiçbir konuda destek olmadı. Bizi Hizmet Pasaportu konusunda bilgilendiren kimse olmadı. Devletimiz nasıl diğer milli sporculara destek oluyorsa, bize de destek olmasını istiyoruz" dedi.

"FUTBOLA MİLYONLARCA LİRA HARCANIYOR"

Son olarak kimseyi suçlamadıklarını fakat artık destek görmek istediklerini belirten Mehmet Besler konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz her şeyi zamanlı yapmaya çalışıyoruz. Geçen senede iyi bir çıkış yakalamıştık. O yüzden yaptığımız hiçbir şeyi riske etmemeye çalışıyoruz. Biz belki de doğru spora giremedik. Futbola milyonlarca lira harcanırken bize motor sporları konusunda destek verilmiyor. Berkay antrenmanlarını yurt dışında yapmak zorunda kalıyor. Sezon öncesi hazırlıkları Belçika’da gerçekleştirdik. Yurt dışında yapmak zorunda kaldığımız antrenmanlarda bizim için ekstra maliyet. Biz kimseyi suçlamıyoruz. Bizlerde bazı şeyleri bilmemiz gerekiyor. Biz çocuğumuzun kariyerini bu şekilde bitirmek istemiyoruz. Federasyonun izni ve bilgisi dışında hiçbir şey yapmıyoruz. Bundan sonra bu zamana kadar olan neyse o şekilde devam edeceğiz."

Haberin Devamı

DHA