Cumartesi Postası Dünya, bu Türk'e 'fırtına flütcü' diyor

Dünya, bu Türk'e 'fırtına flütcü' diyor

Paylaş
Dünya, bu Türk'e 'fırtına flütcü' diyor

Burak Beşir (35). Kıbrıslı bir Türk. Dünyanın en iyi ikinci flüt sanatçısı. 'Fırtına Flütçü' diyorlar ona. Dünyanın en iyi müzik okulu Berklee'den ve İskoçya Kraliyet Akademisi'nden mezun...

Hollywood’un da gözbebeği. ‘Yüzüklerin Efendisi-Kralın Dönüşü’nde çaldığı muhteşem solo flütü hatırlarsınız. Şimdi de tüm dünyayı kasıp kavuran ‘Game of Thrones’ adlı dizide hem oynuyor hem çalıyor. Bu, ülkemizde tanınmayan flüt yıldızı ile Türkiye’de yayımlanmış ilk röportaj...

Haberin Devamı

Röportaj: NAR GÜNEŞ KILIÇ

Hollywood başta olmak üzere Amerika’da biliyorlar sizi. Ama ülkemizde tanınmıyorsunuz. Nerede yaşarsınız, kimsiniz, müziğe ne zaman gönül verdiniz?

Aslen Kıbrıslıyım. Annem ev hanımı, babam KKTC Elektrik İdaresi’nden emekli. İki ablam var. Evliyim, eşim bir firmada insan kaynakları yöneticisi. Amerika-Los Angeles’ta yaşıyorum.

Müzik sevdama gelince...

5-6 yaşındayken evdeki tüm müzik aletlerini çalmaya çalışırdım. Kendi kendime gitar çalmaya bile başlamıştım. Kendimi en iyi ifade edebildiğim, en iyi yapabildiğim şey müzik oldu her zaman.

Ablalarımın da kabiliyeti vardı. Evde kurduğumuz kardeş orkestrası ile misafirlere müzik ziyafeti çekerdik. Misafirler, konservatuarda başarılı olabileceğimi söyleyince ailem beni Kıbrıs Güzel Sanatlar Akademisi’ne gönderdi. Sonra da Hacettepe Devlet Konservatuarı’nda yatılı okudum.

Haberin Devamı

‘Berklee’den burs aldım’

Sonra nasıl devam ettiniz yolunuza?

Hacettepe Devlet Konservatuarı Flüt Bölümü’nü bitirdim. Ardından İskoçya Kraliyet Akademisi’nde Flüt Solo Performans üzerine yüksek lisans yaptım. Yedi yıl boyunca İngiltere’de eğitim ve solistlik kariyerime devam ettim.

Daha sonra Türkiye’ye döndüm, Borusan Filarmoni Orkestrası’nda ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde çalıştım. Beste yapmaya büyük ilgi duyuyordum. O sırada Amerika-Boston’daki dünyaca ünlü müzik okulu Berklee College’den burs kazandım.

Hayatıma yeni ve farklı bir sayfa açılmıştı. Gittim, Berklee’de çağdaş bestecilik ve prodüksiyon üzerine lisans yaptım. Halen solo konserler düzenliyor, flüt eğitimi veriyorum. Ayrıca albüm, dizi müzikleri, klasik ve caz müzik aranjeleri yapıyor, çalıyorum.

Neden flüt? Niye başka bir müzik aleti değil?..

Konservatuara giriş sınavlarında dudak ve parmaklarıma göre en uygun enstrümanın flüt olduğunu söylediler. O şekilde flüt hayatıma girdi.

Berklee’ye kabul edilme olayı ilginç.

Dünya üzerinde pek az kişiye nasip oluyor oraya gitmek. Berklee’nin bursluluk sınavına katıldım ve seçildim. Asıl zor olan, seçildikten sonra gidip gitmeme kararıydı.

Haberin Devamı

Çünkü Borusan Filarmoni’de ve İstanbul Opera ve Bale’de çalıyordum o sırada. Radikal bir karar alarak orkestralardaki işimi bıraktım ve Amerika’ya gittim.

Dört senelik üniversite eğitiminizi sınıf atlayarak bitirmişsiniz. Bu doğru mu?

Evet. Üniversitedeki son senemi okumadan sınıf atlayarak mezun oldum.

‘Los Angeles’ta tanınırım’

Hollywood’da sizden vazgeçemiyorlar. Çaldığınız en büyük prodüksiyonlar hangileri?

Video Game Orkestrası pek çok oyun ve film müziğine imzasını attı. Ben de o orkestrada solo flütüm. ‘Yüzüklerin Efendisi’ film üçlemesi, ‘Chrono Cross’, ‘Final Fantasy’de çaldım. Son olarak da ‘Game of Thrones’ için çaldım.

Size nasıl ulaştılar?

Los Angeles’ın müzik ve film endüstrisinde hem flüt hem etnik enstrümanlar konusunda iyi biliniyorum.

'Game of Thrones’un müzikleri klip eşliğinde Youtube’da da yayınlanıyor değil mi?

Evet. Dizinin mükemmel epik müziği çok keyifli. Klipte Edward Stark ve Drogo karakterlerini canlandırarak çeşitli etnik enstrümanlar çaldım, vokal yaptım. Dizi kadar bu proje de Amerika’da beğeni kazandı. Şu an en beğenilen dizi müziği.

Haberin Devamı

EN USTA İKİNCİ FLÜTÇÜ

Neden Türkiye’de sizi tanıyan yok?

İnanın, hiç bir fikrim yok.

Türkiye’de çalıştığınız birileri ya da topluluk var mı?

Hayır.

Ülkemizde konser vermek için teklif aldınız mı?

Evet. Bazı konserlerde ve festivallerde çaldım zaten. Yakın zamanda yine bazı konserlerim olacak.

‘BİRDEN FAZLA ŞAPKAM VAR’

Tüm dünyadan, İskoçya’daki Kraliyet Akademisi’nde solistlik eğitimi almak için seçilen iki kişiden birisiniz. Bu nasıl oldu?

Sınava tüm dünyadan 90 kişi katılmıştı, sadece iki kişi seçtiler. Şanslıydım herhalde. Ama sınava çok iyi hazırlanmıştım, ayrıca çok da istekliydim.

Efsanevi flüt sanatçısı Sir James Galway ile çalışma şansı bulmuşsunuz.

Ah, Sir James Galway, flüt camiasının duayenidir ve ben de onun eski öğrencilerinden biriyim. Geçen hafta İsviçre’de bir festival düzenlemişti, kendi aranjelerimden oluşan bir konser verdim orada.

Sir James Galway benim koruyucumdur, kariyerime yön veren isimdir. Zaten sıralamada dünyanın en iyi flüt sanatçısı odur. Ben ikinciyim.

Haberin Devamı

Size neden ‘fırtına flütçü’ de diyorlar?

Sir James Galway’in beni tanımlarken kullandığı bir tabir bu. Birden fazla şapkamın olması, yani klasik, caz ve çağdaş müzikleri iyi çalabilmem nedeniyle söylemişti.

Kimbilir ne çok ödül kazanmışsınızdır.

2003 yılında “konser artisti” seçildim. 2008 yılında ‘Sir James Galway Uluslararası En İyi Yorumcu” ödülünü aldım. Berklee’de “Arif Mardin” ve “En İyi Konçerto Yorumcusu” ödüllerine layık görüldüm.

(17.08.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)